Podcast video maken? Dit zijn de voordelen

Een podcast video maken is een geschikte manier om jouw werk en inzichten te delen met een groot publiek. De populariteit van audio postcasts is in een paar jaar flink gestegen. Deze vorm van podcasts blijken een super geschikte manier te zijn om content te verspreiden. Met een podcast video zijn er zelfs nog meer mogelijkheden. Er is reden te over om een serie podcast video's te maken.

Voordelen van een podcast video vs audio podcast

Een podcast video levert meer voordelen op dan alleen een audio podcast.

Zo kun je op een website de YouTube upload van je podcast embedden wat ideaal is voor de SEO (Search Engine Optimization - online vindbaarheid in zoekmachines) van de websitepagina.

Denk aan het embedden van de video in een blogartikel. Daarnaast is de podcast zelf ook makkelijker te volgen dan bij audio, omdat je ook het beeld hebt: je ziet lichaamstaal en emotie.

Het transcriberen van een podcast video

Wil je maximaal voordeel halen uit podcast content? Dan is het ook aan te raden om (delen van) je podcast video te transcriberen: de opgenomen dialoog uit te schrijven tot tekst. Een ander voorbeeld van transcriberen is dat je de podcast video ook als audiobestand kunt exporteren en verspreiden. Vanuit videocontent kun je makkelijk audio en tekst content genereren en hiermee heb je nog meer content om de delen op diverse kanalen.

Video, audio en tekstbestanden combineren is een krachtige content combinatie en wel om de volgende redenen:

Reden 1: het levert een nieuwe ervaring

Een voordeel van (video)podcasts is dat je er op de achtergrond naar kan luisteren, bijvoorbeeld als je onderweg bent (in de bus of trein zit), of als je met een andere taak bezig bent, zoals het runnen van een huishouden.

Het kan ook voorkomen dat je op zoek bent naar een specifiek deel uit de podcast. Bij een podcast video of audiobestand moet je dan eerst helemaal door de video/audio heen scrollen op zoek naar net dat ene deel.

Oplossing: getranscribeerde tekst toevoegen.

Voeg je onderaan de podcast video ook een uitgeschreven tekst toe, dan maak je de inhoud op meerdere wijze beschikbaar, zodat fans je inhoud kunnen volgen op een manier die bij hen past.

Reden 2: toegevoegde waarde op sociale media

Promoten op sociale media is belangrijk. Transcriberen geeft je hier extra opties toe: zo kun je bijvoorbeeld citaten uit de tekst halen en deze delen op verschillende sociale media, denk aan Twitter, Facebook, Instagram. Deze citaten zijn de 'vishaakjes' waarmee je de aandacht van potentiële lezers en kijkers kunt vangen. Een uitdagende, wijze uitspraak werkt als een punchline.

Reden 3: je trekt een groter publiek

Niet iedereen zit op podcasts te wachten. Voor sommige mensen is het luisteren naar een podcast niet praktisch of gewoon iets waar ze geen behoefte aan hebben. Andere mensen (denk aan doven en mensen met gehoorproblemen) kunnen gesproken tekst niet of nauwelijks volgen. Wil je een grotere doelgroep trekken, dan is transcriberen een handige optie. Ook mensen die om de één of andere reden met het geluid op 0 naar je video kijken, kunnen de video zo inhoudelijk volgen. Door te transcriberen, zet je het comfort van de kijker op de eerste plaats.

Reden 4: transcriberen moeilijk? Niet met een transcriptieservice

Heb je geen uren de tijd om zelf handmatig een transcriptie aan te brengen: heel begrijpelijk. Gelukkig zijn hier speciale services voor, die in no-time voor jou een transcriptie maken, die je gemakkelijk onder je podcast kunt plaatsen. Transcriptieservices maken meestal gebruik van spraakherkenningsprogramma's, waardoor een groot deel van het vertalen automatisch, niet handmatig gaat. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn een mooi resultaat neer te zetten.

Reden 5: SEO is tekstgevoelig, niet spraakgevoelig

Zoekmachines zijn gevoelig voor informatie die met tekst gegeven wordt. Het is voor Google en andere zoekmachines minder goed mogelijk om audio of videobestanden te herkennen, al nemen hier de mogelijkheden hiertoe dankzij Artificiële Intelligentie wel toe. Punt blijft, een websitepagina met daarop alleen een videopodcast, niet snel hoog in de resultaten van een zoekopdracht zal verschijnen, ook al is de video nog zo goed en sluit deze nog zo naadloos aan bij de opgegeven opdracht. Voeg je de dialoog ook als tekst toe, dan verhoog je de kans juist dat je goed gevonden gaat worden op het besproken topic.

Hosten, subscriben en verder klikken

Een gewone podcast maakt alleen gebruik van audio. Een getranscribeerde podcast heeft zowel video als audio. Het is mogelijk de audio te uploaden op kanalen die speciaal bedoeld zijn voor audio (denk aan Spotify). Je kunt de getranscribeerde video uploaden op YouTube. Door je video op meerdere platforms aan te bieden, vergroot je je bereik en bereik je ook meerdere soorten kijkers/luisteraars. Het publiek op Spotify is weer net iets anders als dat op YouTube.

Waarom een podcast video maken (of ernaar luisteren)?

Podcasts zijn alles in één: zowel gemakkelijk als vermakelijk. Het is vaak mogelijk de podcast te downloaden en deze vervolgens af te spelen waar en wanneer je wil. Dit werkt volgens het on-demand principe: je hebt alleen toegang tot informatie waar je zelf expliciet om hebt gevraagd. Als ondernemer ben je vaak onderweg, dat betekent dat je vaak tijd over hebt: een podcast is een ideale manier om de tijd te doden en tegelijkertijd nuttige informatie op te doen.

Podcast video maken als ondernemer

Een podcast video maken als bedrijf of ondernemer

Als bedrijf of ondernemer zijn er meer dan genoeg redenen om te beginnen met het produceren van je eigen podcasts. We bespreken de grootste voordelen hier in een korte, maar krachtige opsomming.

Reden 1: je maakt gratis reclame voor je bedrijf

Podcasts zijn gratis reclame voor je bedrijf en voor jou als persoon. Podcasts worden snel verspreid en kunnen op grote schaal worden gedeeld door iedereen die op sociale media actief is. Het is mogelijk om podcasts onderling door te sturen en aan te raden met behulp van tags. Andere mensen interviewen betekent vaak dat zij deze podcast via hun eigen kanaal zullen delen. Zo vergroot je je bereik met het netwerk van de persoon die je voor de podcast hebt geïnterviewd.

Reden 2: je vergroot je netwerk

Zijn er mensen die je altijd hebt willen ontmoeten? De mensen interviewen voor je podcast is de ideale manier om met ze in contact te komen. Mensen zijn snel gevleid als ze merken dat je hun kennis en expertise op waarde schat. Door je netwerk te vergroten met behulp van podcasts kun je nieuwe zakelijke connecties leggen waar je de rest van je carrière iets aan hebt.

Reden 3: de band met cliënten vergroten

Andersom werkt het natuurlijk ook: door podcast video's te maken, vergroot je het eigen klantcontact. Je geeft luisteraars de kans zich voor je podcast te abonneren en op vaste momenten nieuwe kennis op te doen. Het is dan ook aan te raden regelmatig podcasts te publiceren en dit ook op regelmatige tijden te doen (bijvoorbeeld elke vrijdag): zo schep je een verwachtingspatroon bij de kijker, waardoor deze naar de volgende video kan toeleven. In je podcast hou je het niet alleen algemeen, maar geef je ook aan hoe jouw bedrijf op het besproken veld actief is. Stap je bijvoorbeeld in in een niche of lever je unieke kwaliteit: deel dat!

Reden 4: expert status claimen

Door podcast video's te maken, kun je de status van expert claimen. Je laat aan de wereld zien dat je verstand hebt van zaken en weet waar je het over hebt. Kies je gasten met zorg uit en demonstreer dat je in staat bent op hun niveau mee te praten over uiteenlopende zaken.

Reden 5: je omzet vergroten

Pak je het slim en professioneel aan, dan zou dat - op basis van de bovenstaande punten - moeten leiden tot meer klanten en dus méér omzet. Podcasts zijn ook de manier om klanten aan je te binden: nadat je hen één keer geholpen hebt, blijf je met nieuwe podcasts in hun vizier. Mensen zullen benieuwd zijn naar waar je mee bezig bent en welke inzichten je hebt opgedaan.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.