Professionele kookvideo maken voor je bedrijf - zeven handige tips

Is jouw bedrijf actief in de voedingsbranche of horeca? Of je nu een restaurant bent, voedselfabrikant of uitvinder van de nieuwste snijplank: een serie food video's is de manier om je product of dienst op een vriendelijke manier doeltreffend aan de man te brengen.

Want koken is hot. Letterlijk en figuurlijk. Met alle recepten pagina's die je online kunt vinden en het grote aanbod gerechten in de supermarkt, wordt koken steeds makkelijker en leuker voor de consument.

Op televisie zijn programma's over koken of bakken dan ook een groot succes. Denk aan Masterchef en Heel Holland Bakt.

We zien deze hype terug in de videomarketingstrategie van retailbedrijven en voedingsproducenten. Kookvideo's zijn een groot succes online en worden af en aan bekeken.

Een kookvideo maken waarin je je eigen gerechten zo aantrekkelijk mogelijk in beeld brengt, of een kookdemonstratie waarmee je zo helder als mogelijk een speciaal recept uitlegt. Dat is dus een groot succes.

Met deze inspiratievideo's kun je kookliefhebbers echt blij maken. Zo'n serie kookvideo's is perfect voor als je je eigen online kookkanaal wilt starten.

Waardevolle content

Een kookvideo of demonstratie is waardevolle content voor je doelgroep. Dit is een video waar je kijker echt iets aan heeft. Zo'n video is het ideale middel om een hoop positiviteit en leuke reacties te creëren rondom jou, je gerecht of je bedrijf. En zet je de video's slim in op je site en andere online kanalen, dan verhoog je je vindbaarheid in Google ook nog eens aanzienlijk.

Videocampagne gericht op kookvideo's

Kookvideo's zijn voor supermarkten en voedselfabrikanten perfect als terugkerend onderdeel van hun video content marketing. Je kunt hiervan snel meerdere filmpjes opnemen.

Goede kwaliteit is heel belangrijk

Daarbij is het wel van cruciaal belang dat je video er goed uit ziet en goed is te volgen.

We leven in een tijd waarin TV en online video content steeds meer naar elkaar toe kruipen. Er wordt flink geïnvesteerd in online video en de kwaliteit hiervan is behoorlijk toegenomen de laatste jaren. Jouw kijker verwacht dus ook professionele video's in hoogstaande kwaliteit.

Daarom heb ik wat tips voor je uitgeschreven. Ik maak namelijk regelmatig kookvideo's voor bedrijven, waaronder een Japans koken tutorial serie voor Yakult en een kookworkshop video over de ZiN Inspiratielab van Sligro.

Of het nu gaat om een promotiefilm laten maken, een kookdemo video, tutorial, receptenvideo, food vlog of kookworkshop: samen met mijn team kijk ik bij zo'n videoproductie eerst hoe we een gerecht zo duidelijk en aantrekkelijk mogelijk in beeld kunnen brengen, en hoe we een boodschap het beste kunnen overbrengen bij de doelgroep.

1. Kies een geschikte locatie en setting

Begin met de locatie. Zorg er voor dat je een mooie ruime locatie tot je beschikking hebt.

Eventueel kun je een professionele ruimte huren. Met een tafel of kookeiland waar alle ingrediënten op kunnen staan. En genoeg ruimte voor het opstellen van de camera.

Met zo'n locatie kun je je video de juiste sfeer meegeven, bijvoorbeeld stoer industrieel of juist heel intiem en huiselijk. Maak naar wens een set die past bij jouw product en de identiteit van je bedrijf. Bij grote projecten kan het een goed idee zijn om met een set dresser samen te werken.

Kookvideo's filmen op mooie locatie
Huur een mooie kookstudio

2. Zet alle ingrediënten en kookgerei klaar op tafel

Begin iedere video met een overzichtsbeeld. Kijkers willen graag een overview hebben van alle ingrediënten. Dan kunnen zij dit namelijk ook klaarzetten en gelijk met je meedoen. Daarbij maakt dit het tempo van je video ook een stuk vlotter. Je hebt alles binnen handbereik en kunt dus vlot alle handelingen laten zien op camera.

Set dressing kookvideo

3. Geef je video een (bekend) gezicht

Het is belangrijk dat je je in de video tot de kijker richt. Je kijker verwacht een fanatieke gids, iemand die stap voor stap in beeld uitlegt hoe je het gerecht maakt. Daarmee maak je je video persoonlijk en prettig om naar te kijken.

Heb je een beperkt budget? Dan kun je dit misschien zelf doen of door een collega laten doen.

Wil je hoog inzetten? Dan is het de moeite waard om te investeren in een bekende presentator of food vlogger. Daarmee geef je je video's echt een boost.

Kookvideo presentator

4. Leg alle handelingen uit

Misschien heb jij je gerecht al twintig keer gemaakt en is het voor jou geen hogere wiskunde. Maar je kijker heeft dit nooit eerder gedaan. Leg daarom alles zo duidelijk als mogelijk uit.

Vergeet geen enkele stap en herhaal alles wat je hebt verteld nog een keer op camera. Het zit 'm uiteindelijk in de details of jouw gerecht wel of niet smaakt. Hoeveel water moet er in de pan, hoeveel theelepels, hoe hoog moet het vuur, hoe klein moet iets worden gesneden? Hoeveel minuten?

Zonde als je kijker net die ene kleine maar cruciale stap heeft gemist en alles voor spek en bonen heeft gedaan.

5. Wissel af tussen totaalbeelden en close-ups

In het verlengde van de vorige tip: zorg er voor dat je met je camera een duidelijk shot hebt van het hele aanrecht of tafel met alle ingrediënten.

Neem de kookdemonstratie of food vlog op vanaf verschillende standpunten. Allereerst een standpunt waarbij jij en de ingrediënten goed in beeld zijn (totaal shot). Zo kunnen zij het goed zien als je iets oppakt.

Ook is het heel belangrijk dat je voldoende close-ups laat zien van de verschillende handelingen: hoe je iets moet snijden, of hoe je verschillende ingrediënten met elkaar mengt.

Close-up in kookvideo
Film close-ups van de handelingen

6. Besteed aandacht aan de presentatie van het eindgerecht

In het verlengde van de vorige tip: zorg er voor dat het eindresultaat een echt beauty shot wordt. Laat het gerecht vastleggen vanaf verschillende standpunten, presenteer het gerecht op een luxe bord.

Let er ook op dat het eten mooi is verdeeld over het bord en niet rommelig oogt. Het moet er natuurlijk wel lekker uitzien.

7. Gebruik titels of graphics in beeld

Om het nog duidelijker te maken kun je bepaalde stappen extra toelichten met titels. Ter ondersteuning van je verhaal in beeld. Bijvoorbeeld hoeveel minuten je iets moet koken, of hoeveel gram je nodig hebt.

Op die manier voeg je een receptenboek toe aan je video en maak je het super makkelijk voor de kijker om te volgen.

Volg je deze zeven tips? Dan ben ik er van overtuigd dat je sterke kookvideo's krijgt waar je online mee gaat scoren.

Kookvideo's opnemen in samenwerking met Pro Motion Film

Zoals je ziet komt er heel veel kijken bij het opnemen van een succesvolle kookvideo. Wil je weten wat dit ongeveer gaat kosten of wat de mogelijkheden zijn om dit uit handen te geven? Neem dan even contact met ons op!

Meer over professionele uitlegvideo's maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.