Professionele voice-over opnemen? 5 tips

Het publiceren van online video's wordt steeds populairder. Een belangrijk kanaal om die video's op te delen is YouTube - de tweede grootste online zoekmachine wereldwijd. Als je ZZP'er bent is het zelf maken en inspreken van een voice-over erg aantrekkelijk om kosten te besparen. Een promotiefilm laten maken door een professioneel videoproductie bedrijf wordt op deze manier nog voordeliger.

Op zoek naar tips voor het maken van voice-overs? Je vindt ze in dit artikel.

Inhoudsopgave

Tip 1: het begint bij een professionele microfoon

De beste voice-over microfoon uitzoeken is een taak die je niet lichtzinnig moet opvatten. Het gaat niet om het coolste design en de hoogste prijs, maar om het beste geluid. Een voice-over microfoon die we je kunnen aanraden is de Shure Sm7b. Dit is een vocal studio microfoon met dynamische functies. Je krijgt 3 jaar garantie. Deze microfoon wordt veel gebruikt in opname- en radiostudio's, heeft een zacht frequentiebereik en is ideaal voor spraak en zang. Ook perfect voor podcasts of een podcast video.

Andere goede merken voor voice-over microfoons

Op zoek naar een goede voice-over microfoon? Overweeg zeker modellen van de volgende merken:

  • SE Electronics
  • Neumann
  • AKG

Tip 2: denk aan de akoestiek

Een goede akoestiek is een akoestiek die 'droog' klinkt. Een gekke term misschien, maar het betekent zo ongeveer dat het geluid zuiver is en niet galmt. Een droge klank, is een warme klank. Een kamer met tapijt en dikke gordijnen voor de ruiten zorgt voor een droger geluid dan een gestript kraakpand met ingeslagen ruiten. Warm geluid is geluid dat zo min mogelijk weerkaatst. Stel het geluid voor als een stuiterbal: als alles van pluche is, zal de bal weinig stuiteren.

Hoe zorg je voor goede akoestiek?

Het scheppen van goede akoestiek heb je grotendeels zelf in de hand. Je kiest immers zelf de ruimte waarin je je voice-over opneemt. Heb je geen ideale 'warme' ruimte ter beschikking, dan kun je een ruimte zo warm mogelijk aankleden, waardoor het geluid minder weerkaatst. Denk bijvoorbeeld aan het afdekken van ramen en het neerleggen van kleden of tapijt. Een groot gedeelte van de akoestiek heb je zelf in de hand. Goede akoestiek hoeft niet veel te kosten.

Studio met wandpanelen

Geen storende omgevingsgeluiden

Houdt naast de akoestiek ook rekening met een ruimte vrij van hinderlijke omgevingsgeluiden. Denk aan voorbijrijdend verkeer, pratende mensen op de gang, een koffiezetmachine of boormachines. Je hebt niets aan goede akoestiek als je storende omgevingsgeluiden op de achtergrond hoort.

Tip 3: bewerk de audio na met speciale voice-over software

Het constant inspreken van een voice-over is moeilijker dan je denkt. Sommige passages zijn wat te hard, anderen juist te zacht. Als je geen of weinig ervaring hebt met het inspreken van tekst, maak je al gauw enkele (schoonheids)foutjes. Gelukkig is het 'oppoetsen' van minder fraaie fragmenten niet moeilijk: je kunt hiervoor voice-over software gebruiken. Denk aan een programma als Adobe Audition. Met dit programma kun je je de voice-over 'levelen': het geluid evenwichtig maken. De pieken in hardheid en dalen in zachtheid worden hiermee afgevlakt.

Tip 4: hoe geschikt is de stem?

Heb je een radiostem, of ken je iemand met een radiostem? Dan is dat mooi meegenomen. Maar de kwaliteit van de stem zit hem uiteindelijk in meer dan alleen klank. Wat al net zo belangrijk is, is het volume, de intonatie en de dynamiek van de klank. Kortom: de spreker moet goed kunnen intoneren en articuleren. Ook is het een groot voordeel als je woorden zonder dialect kunt inspreken (tenzij je je natuurlijk specifiek richt tot een bepaalde streek).

Extra tip: luister de opname terug. Als je zelf de spreker bent, leer je heel veel door domweg naar jezelf te luisteren, keer op keer. Hoe vaker je dat doet, hoe meer schoonheidsfoutjes je herkent.

Een mooi stemgeluid?

Een radiostem is mooi, maar misschien sluit de stem helemaal niet aan bij de boodschap die je wil verkondingen. Soms kan de voorkeur uitgaan naar een vrouwenstem - bijvoorbeeld als er artikelen speciaal voor vrouwen worden gepromoot. Hetzelfde geldt voor mannen: bij een reclame voor bier is de kans niet groot dat je een vrouwelijke spreker tegenkomt. Bij lingerie zul je eerder een jongedame aan het woord horen dan een vrouw op leeftijd. Kies dus niet alleen een mooie stem, maar ook een stem die betrouwbaar overkomt en die aansluit bij de boodschap.

Spreek overdreven

Alledaags spraakgebruik is weinig enerverend. Denk maar eens aan een gesprek dat je over de telefoon voert: dat spreekt zelden tot de verbeelding. Schakel je over naar telefoonseks, dan zul je zien dat de dame aan de andere kant van de lijn een zwoele stem opzet. Een stem die absoluut tot de verbeelding spreekt. Waar zit dat hem in? Bij voice-over wordt heel vaak overdreven gesproken. Dat hoeft helemaal niet hinderlijk te zijn. Houdt hierbij rekening met je doelgroep en het type video dat je maakt.

Denk aan Darth Vader

Geen stem is zo herkenbaar als die van Darth Vader van de Star Wars franchise. Behalve zijn constante gehijg (over telefoonseks gesproken…) staat hij vooral bekend om zijn dwingende, diepe stem, die perfect aansluit bij zijn imponerende zwarte masker en persoonlijkheid. Wist je dat de stem van de iconische Darth Vader niet de stem is van de man in het pak, maar die van een stemacteur? Het is de stem van stemacteur James Earl Jones die in de studio apart is opgenomen.

Tip 5: welke locatie gebruik je?

Ooit een geluidstudio vanbinnen gezien? De muren en het plafond van een geluidsstudio zijn speciaal ingericht om een zo 'droog' (zuiver) mogelijk geluid voort te brengen. Dat betekent dat er bijna geen galm ontstaat. De akoestiek moet uiteindelijk zo min mogelijk hoorbaar zijn in de opname. Een galm kun je altijd nog kunstmatig aanbrengen. De akoestiek verbeteren doe je bijvoorbeeld door gordijnen op te hangen. Ook kun je speciale akoestische panelen aanschaffen. Improviseren kan met behulp van een dekbed: maak hier een tent van en neem eronder op. Knus en praktisch: als je een horrorverhaal inspreekt, ben je ook meteen in de stemming.

Een reflectiefilter gebruiken

Op zoek naar een reflectiefilter? Kies bijvoorbeeld de Devine RF 10. Hier zit 3 jaar garantie op. Het filter helpt je om zang- en spraakopnames naar een hoger niveau te tillen. Het filter maakt gebruik van aluminium en akoestisch schuim om hinderlijke reflecties mee weg te werken.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.