Snel en simpel: maak een explainer video

Zoek je nieuwe klanten? Dan wil je snel ter zake komen. Met een explainer video laat je snel visueel zien wat je doet. Dit scheelt tijd en voorkomt misverstanden. Maar hoe maak je zo'n video?

Je kent ze wel, van die korte geanimeerde video's waarin een organisatie een verzekering of werkwijze uitlegt. Explainer video's worden ze genoemd en ze zijn buitengewoon krachtig.

Beeld onthoud je sneller dan tekst en effectieve clips leggen in 2 a 3 minuten complexe situaties uit. Dit versnelt het beslissingsproces en voorkomt misverstanden.

Een explainer video is waardevol voor vrijwel elke branche. Of je nu afval verwerkt, medische diensten verleent of online software aanbiedt. Het praat een stuk makkelijker als je op dezelfde lijn zit. Bij het maken van een succesvolle explainer video komt echter veel kijken.

In dit artikel laten we zien hoe je de ultieme explainer video maakt. Ongeacht je budget of branche. Lees daarom snel verder en ga aan de slag.

Maak een explainer video in 3 stappen

Bij het maken van een goede uitlegvideo kun je grofweg 3 stappen onderscheiden:

1. Plannen

2. Produceren

3. Publiceren

We beginnen bij stap 1.

Stap 1. Plannen

Of je nu een fors of beperkt budget hebt, de planningsfase is cruciaal. Je voorbereiding bepaalt namelijk of je video werkt of niet. Kijk daarom kritisch naar deze onderdelen.

I. Bepaal je doel

Wat moet de explainer video voor je doen? Laat deze vraag op je inwerken en beantwoord hem zo concreet mogelijk. Een doel kan bijvoorbeeld zijn:

  • Naamsbekendheid vergroten
  • Meer verkopen
  • Aantal telefoontjes naar de helpdesk terugdringen

Hoe duidelijker je doel, hoe effectiever de video. Kies daarom ook altijd één doel per video. Probeer je er meer te behalen, dan wordt de video een compromis en voelt niemand zich aangesproken. Niet doen dus.

II. Ken je publiek

Na het bepalen van je doel wil je goed kijken naar je de mensen die je wilt bereiken. Voor wie maak je de video, welke 'problemen' hebben ze en hoe praten ze? Leer ze écht kennen en gebruik hun woorden. Dan voelen ze zich meteen aangesproken.

Kijken naar explainer video
Bereik je doelgroep

III. Schrijf je script

De volgende stap is het schrijven van je videoscript. Dat kan gedetailleerd, maar leg de lat niet meteen te hoog en wees creatief. Weggooien kan later.

Een mooi kapstok voor een videoscript is deze:

Probleem: schets het probleem of de uitgangssituatie

Consequenties: benadruk de gevolgen van het probleem, dat trekt de aandacht.

Oplossing: presenteer je oplossing, dit zorgt voor opluchting.

Hoe werkt het: laat precies zien waarom je oplossing werkt.

Call to action: zeg de kijker wat hij of zij nu moet doen.

Is je script klaar, kort hem dan in. Bijvoorbeeld door alle tekst te verwijderen die de hoofdboodschap niet ondersteunt. Ga recht op je doel af. Een goede tip hierbij is: show, don't tell. Laat het beeld het werk doen.

Script van explainer video
Maak je explainer video to the point

IV. Beslis wie de tekst inspreekt

Ben je tevreden over je script? Bepaal dan wie hem moet inspreken. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een stemacteur inschakelen.

Doe je het zelf, wacht dan nog even voor je enthousiast achter de microfoon kruipt.


Want ook nu zijn er keuzes. Zoals:

- Wat past beter bij je doelgroep, een man of een vrouw?

- Hoe oud mag hij of zij zijn?

- Welke stijl past het beste bij je boodschap? Vriendelijk, warm, zakelijk, betrouwbaar of misschien grappig?

Als je het script zelf inspreekt heb je hier weinig invloed op. Schakel je een stemacteur in, dan heb je die vrijheid. Denk daarom goed na hoe je wilt klinken.

V. Maak een storyboard

Bedenk als laatste welke beelden je wilt laten zien bij je script. Hiervoor kun je een storyboard gebruiken en online vind je gratis templates. Schets de beelden bij je script, gebruik steekwoorden of schrijf het uit met pen en papier. Je hebt nu de complete video uitgedacht.

Stap 2. Productie

De basis staat en nu is het tijd om de video te maken. Spreek je definitieve script in of laat het doen door een stemacteur. Dit kan online en vaak zelfs binnen 24 uur. Het audiobestand ontvang je per mail.

De video maken bij de stem kun je zelf doen of uitbesteden. Maatwerk is duurder en de prijzen voor een professionele explainer video beginnen bij de 1.000 euro. Het kost wat, maar dan ben je verzekerd van een perfect eindresultaat.

Wil je de video zelf maken, dan zijn er verschillende opties. De tijdrovendste is jezelf video-editing aanleren. Het is te doen, maar het gaat niet vanzelf en tijd is geld.

Je kunt ook gebruik maken van online videotools, zoals Animoto, Toonly en Powtoon. Ze richten zich vooral op beginners en je hebt relatief weinig invloed op het eindresultaat.

Een derde mogelijk is een video maken met stock animations. Dit zijn standaard animaties die je kunt gebruiken in alle populaire video-editors. Zoals iMovie voor de Mac of Hitfilm Express (gratis) voor Windows. Kijk bijvoorbeeld eens op Shutterstock.com of 123rf.com/stock-footage.

Let op. Voor het bewerken van video heb je een sterke computer nodig. Experimenteer eerst met video voor je geld uitgeeft aan software of animaties.

Stap 3. Publiceren

Het is gelukt, je explainer video is klaar. Nu is het zaak om hem wereldkundig te maken. Bijvoorbeeld via deze platforms.

YouTube is altijd interessant. De videodienst is de op een na grootste zoekmachine ter wereld en de kans dat iemand hier je video vindt is groot. YouTube maakt het delen van video's ook makkelijk, waardoor je meer mensen kunt bereiken.

Ga je aan de slag met YouTube, zorg dan altijd voor een opvallende en professionele thumbnail. YouTubers beslissen op basis van het plaatje of ze wel of niet een video aanklikken. Prachtige thumbnails maak je gratis op Canva.com.

Voeg ook altijd ondertitels toe aan je video. Bij voorkeur als .srt-bestand. Dan kunnen kijkers de video ook geluid bekijken, bijvoorbeeld in de trein of op het werk. Video's ondertitelen kan rechtstreeks in YouTube.

Uiteraard wil je de video ook op je site zetten. Bijvoorbeeld op je homepage of op een landingspage. Zorg ervoor dat de video bovenaan de pagina staat. Zo'n 2/3 van de internetters haakt namelijk af na de vierde alinea af. Laat je ze scrollen, dan zien ze de video niet.

Verspreid je video tot slot via social media en je nieuwsbrief. En heb je nog wat budget over? Overweeg dan retargeting. Dan blijf je in contact met mensen die je video bekeken, maar niet tot actie overgingen. De kosten voor retargeting zijn doorgaans laag en je weet zeker dat prospect geïnteresseerd in je zijn. Ze hebben de video zelf aangeklikt.

Maak ook een explainer video

Explainers video's zijn interessant voor elk bedrijf en iedere branche. Een video maken hoeft ook niet ingewikkeld te zijn, als je de stappen uit dit artikel volgt.

Heb je geen ervaring met videobewerking en wil je het meteen goed doen? Werk dan samen met een ervaren videomarketeer. Hij of zij weet precies hoe je je boodschap het beste visueel vertaalt en welke valkuilen je moet vermijden.

Of je nu kiest voor zelf doen of uitbesteden, steek de meeste tijd in de voorbereiding. Want met een ijzersterk verhaal en een bijpassende explainer video werf jij ook sneller, beter en meer klanten.

Instructiefilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Product perfect in beeld

Anne-Lous van den Ende, Tesubi

Pro Motion Film is er in geslaagd om het product van onze klant perfect in beeld te brengen. De communicatie met David en Niels op de draaidag verliep uitstekend.

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92