Statief voor telefoon gebruiken

Waarom een statief? Voor het stabiliseren van je beelden natuurlijk. Goede filmpjes en foto's maken met je smartphone? Dan is een statief (Engels: tripod) een vereiste. In dit artikel worden de voordelen van een statief besproken, plus we benoemen drie van de beste keuzes statief.

Voor weinig geld tóch professionele opnames schieten

Het fijne van een smartphone statief is dat je voor relatief weinig geld toch heel fraaie beelden kunt schieten. De smartphones van nu beschikken over veel betere camera's dan de eerste modellen. Vaak is het enige dat je nodig hebt om er prachtige foto's mee te maken goede ondersteuning. Is je smartphone niet ouder dan twee jaar? Dan mag je ervan uitgaan dat de kwaliteit van de camera goed genoeg is. De nieuwste smartphones zijn zelfs van meerdere camera's voorzien: een camera met medium lens, close-up lens en groothoek lens. Ook kom je camera's tegen voor vloggen en selfies. Met andere woorden: ze zijn van alle toeters en bellen voorzien.

Smartphone statief kantelbaar
Een smartphone statief is perfect voor selfies

Waarom investeren in een statief?

Met een statief til je je opnames naar een hoger niveau. Belangrijke eisen om te stellen: het statief moet zwaar en stabiel genoeg zijn - aan een lichtgewicht, wankel gevalletje heb je niets.

Zie een statief als een investering: wil je kwaliteit in huis halen, dan moet je bereid zijn ervoor te betalen. Zoek je op het internet naar statieven, dan zie je vaak door de bomen het bos niet meer (statieven lijken dan ook sterk op bomen, compleet met wortels, stam en al). Vandaar dat in dit artikel drie smartphone statieven worden besproken die stuk voor stuk voldoen.

De overduidelijke voordelen van een statief

Een (smartphone) statief gebruiken heeft meerdere voordelen voor zowel fotografen als videomakers:

 • Rust: filmen of fotograferen vergt geduld. Fotografeer je koeien in de wei of een groep vogels bij een plas? Ook daar is geduld voor nodig. Heb je een statief, dan sta je niet voortdurend met die steeds zwaarder wordende camera in je handen.
 • Is er weinig licht? Dan is het openzetten van het diafragma en het vergroten van de ISO waarde niet genoeg om fraaie foto's uit de hand te schieten. Fotografeer op een statief om wel de juiste instellingen te gebruiken voor een scherpe foto zonder ruis.
 • Een statief doet je stilstaan bij de waarde van de compositie van je foto of video.
 • Fotografeer je HDR, in panorama of met behulp van photo stacking? Dan is het van cruciaal belang dat alle foto's exact hetzelfde zijn - of liever gezegd: dat ze naadloos op elkaar aansluiten. Hiervoor schakel je een statief in. Wist je dat een panorama het fraaist is bij een horizon op steeds dezelfde hoogte en 50% overlapping.

Nadelen filmen zonder statief

Jazeker, filmen zonder (goed) statief heeft flink wat nadelen:

 • De afstand tussen jou en je telefoon is te kort: de meeste mensen beschikken nu eenmaal niet over uitschuifarm. Maak je een vlog of selfie? Dan komt het nogal eens voor dat je hoofd maar half op het beeld staat. Dat ziet er een beetje knullig in. Het voordeel van een statief is dat je dit op elke gewenste lengte van je af kunt plaatsen.
 • Zonder statief zal het stukken lastiger zijn oog te houden voor de compositie van het beeld.
 • Het meest voor de hand liggende nadeel van filmen zonder statief is natuurlijk het instabiele beeld. Beelden die te veel bewegen zien er rommelig uit en leiden al snel af.

Beste instapmodellen statieven

In deze tekst worden drie instapmodellen statief besproken. Deze modellen zijn uitermate geschikt om strakke video's en foto's mee te maken. Deze tools zijn uitstekend te gebruiken door iemand met geen of weinig ervaring. O ja, bij elk van deze instapmodellen is rekening gehouden met de prijs. Een instapmodel smartphone statief mag natuurlijk niet te duur zijn.

Op welke kosten moet je rekenen?

Wat kost een statief nu precies? Poeh, de prijzen lopen flink uiteen. Het goedkoopste statief heb je voor een bescheiden prijsje van 30 euro. Maar zul je daar lang plezier van hebben? Denk het niet. De duurste statieven kosten zo'n 2.000 euro. Tenzij je een echte professional bent, zul je ook daar geen behoefte aan hebben. Het is heel goed mogelijk een goed statief aan te schaffen voor een relatief bescheiden prijsje. Reken op hooguit een paar honderd euro.

Wat biedt een klein statief je?

Een kleiner telefoon statief is:

 • Lekker lichtgewicht
 • Gemakkelijk mee te sjouwen
 • Multifunctioneel
 • En vaak goedkoop

Een klein statief heeft ook nadelen

Daar staat tegenover dat…

 • Kleine/goedkope statieven vaak minder bouwkwaliteit hebben
 • Minder lang meegaan
 • Een minder soepele statiefkop hebben
 • Minder stabiliteit bieden

Hoe is het draagvermogen van een statief?

Een goedkoop statief zal al een draagvermogen hebben van rond de 2.5 kilogram. Geen enkel probleem, want je telefoon weegt niet veel meer dan 200 gram. Ook als je een kleine vlogcamera hanteert, kan je hier een statief voor gebruiken. Je hebt pas zwaarder geschut statieven nodig als je werkt met professionele camera's van meerdere kilo's in gewicht.

Een duur statief is voor de doorgewinterde professional

Ben je een doorgewinterd professional, dan is een duur statief iets voor jou. Professionals werken nu eenmaal met grotere, zwaardere camera's en die hebben meer ondersteuning nodig. Bijkomstige voordelen van zwaardere, duurdere statieven is dat deze een vloeiende statiefkop hebben (niet schokkerig zijn) en over een goede waterpasfunctie beschikken. Ook niet geheel onbelangrijk is de ergonomie van het apparaat: een duur statief ligt vaak fijner in de hand.

Ons eerste statief: de 3-in-1 Tripod selfie stick

Het eerste statief dat we met je willen bespreken, is de 3-in-1 Tripod selfie stick. Hiermee kun je uit de hand schieten, maar ook vanaf bureau of tafel, zowel horizontaal als verticaal. De selfiestick is een verlengde van je arm en geeft je het overzicht dat je nodig hebt bij het in beeld brengen van je hoofd, plus eventueel dat van je vrienden, familieleden of partner. Het model in kwestie is licht, klein en lekker compact. Kortom: je draagt hem gemakkelijk bij je.

Selfiestick smartphone
Voorbeeld 3 in 1 selfiestick

Waar neem je de 3-in-1 Tripod selfie stick mee naartoe?

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn selfiestick natuurlijk. Daarmee is de selfiestick ideaal voor op reis, maar ook voor een wandelingetje in het bos of perk. Je kunt de stick gebruiken voor een YouTube travel serie, of gewoon voor thuis. Een paar nadeeltjes: je kunt de stick alleen gebruiken voor telefoons en camera's van maximaal 400 gram. Hij is dus helaas niet geschikt voor de meeste compact camera's.

Selfiestick gebruiken
Groepsfoto met selfiestick

Nummer 2: de Smartphone tripod

Het tweede statief in de lijst weegt 450 gram (is lichtgewicht, maar wat zwaarder dan een selfiestick. Dit statief is ideaal voor videomakers die met wat zwaardere camera's werken. Om de statief waterpas te krijgen, ben je best even aan het pielen: maar als hij staat, dan staat hij ook. Dit Smartphone statief is geschikt voor op reis, maar ook ideaal om cadeau te doen. We raden dit type statief aan voor mensen die van een wat zwaardere camera gebruik maken dan een gemiddelde telefoon. Het gewicht van het statief is prima: niet te zwaar om mee te nemen.

Voorbeeld smartphone statief
Smartphone statief op tafel

Nummer 3: de telefoon statief met lamp (Ring Light)

Het laatste statief in deze lijst is de Ring Light statief. Van de drie opties is deze de duurste. De kwaliteit is dan ook het hoogst. Uniek aan deze statief is de ingebouwde ledlamp. Bang voor te donkere foto's hoef je niet te zijn. Een volgend voordeel is dat je deze statief op ooghoogte uit kunt klappen. Het statief is onder meer ideaal voor vlogs gefilmd vanuit een kamer. De nadelen: hij is wat minder compact en niet lichtgewicht. Niet bedoeld dus om te versjouwen.

Ringlight statief
Vlogger met ringlight statief

Statief voor telefoon gebruiken: zo nu verder

Heeft één van bovenstaande statieven je hart veroverd? Mooi. Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Je skills in de praktijk brengen. In onze complete e-book bundle vind je allerlei tips en oefeningen om je videovaardigheden te verbeteren.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.