Wat is een medium lens?

Medium shot gemaakt met medium lens

Een medium lens of normale lens is een camera-objectief met een gemiddelde brandpuntafstand. De meest gebruikte medium lenzen hebben een brandpunt van 35 of 50mm.

Deze 35 en 50mm lenzen zijn erg populair onder filmmakers, omdat ze qua afstand het meest in de buurt komen van wat wij ook met ons blote oog kunnen ervaren. Shots opgenomen met een 35 of 50mm lens komen daardoor herkenbaar en realistisch over. Een professionele cameraman zal dus vaak voor deze lens gaan.

Andere lenzen die veel gebruikt worden zijn de wide-angle lens, zoomlens en telelens.

Unieke eigenschappen van een medium lens

Een medium lens staat bekend om zijn veelzijdigheid en het vermogen om beelden te produceren die overeenkomen met de perceptie van het menselijk oog. Hierdoor worden vervormingen, die vaak geassocieerd worden met wide-angle of telelenzen, geminimaliseerd. Dit aspect maakt de medium lens tot een favoriet voor verschillende soorten fotografie en videografie.

Toepassingen in fotografie

In de fotografie wordt de medium lens gewaardeerd om zijn veelzijdigheid. Portretfotografen kiezen bijvoorbeeld vaak voor de 50mm lens vanwege de natuurlijke proporties die het biedt, waardoor het gezicht van het onderwerp niet vervormd raakt. Deze lens is ook populair in de straatfotografie, omdat fotografen snel moeten reageren op hun omgeving, en de lens stelt hen in staat om dit te doen zonder zich zorgen te maken over het aanpassen van de zoom.

Rol in videografie

Binnen de wereld van film en video speelt de medium lens een cruciale rol. Het realistische perspectief is ideaal voor dialogen en close-ups, waardoor de kijker zich meer verbonden voelt met de personages. Filmmakers gebruiken deze lenzen ook om consistentie te behouden tijdens het vertellen van hun verhaal, omdat de kijkervaring gelijkmatiger overkomt, zonder plotselinge veranderingen in het perspectief.

Voordelen van werken met een medium lens

De medium lens biedt verschillende voordelen:

  • Natuurlijke beeldweergave: Voorkomt de overdrijving van ruimtelijke relaties, waardoor onderwerpen er natuurlijk en onvervormd uitzien.
  • Veelzijdigheid: Geschikt voor een breed scala aan genres, van portretten en straatbeelden tot landschappen en documentaires.
  • Lichtsterkte: Medium lenzen hebben vaak een groot maximaal diafragma, waardoor ze uitstekend presteren bij weinig licht en de mogelijkheid bieden voor een mooie bokeh (achtergrondonscherpte).

Kiezen voor realisme in beeld

Een van de redenen waarom zowel fotografen als filmmakers zo dol zijn op de medium lens, is vanwege de authentieke weergave van het onderwerp. Voor documentairemakers, bijvoorbeeld, helpt dit type lens de kijker zich te verplaatsen in de wereld die wordt gepresenteerd, waardoor een eerlijke en directe verbinding ontstaat.

Conclusie: de kracht van de medium lens

De medium lens is een essentiële tool in de uitrusting van elke visuele content creator. Zijn kracht ligt in de eenvoud en eerlijkheid van het beeld dat het produceert. In een tijdperk waarin visuele inhoud vaak wordt gemanipuleerd, brengt deze lens de realiteit terug in zowel foto's als video's. Het kiezen van een medium lens betekent kiezen voor authenticiteit, en voor professionals betekent dat het vastleggen van de wereld zoals deze werkelijk is, een onmisbaar vermogen in elke vorm van visuele verhalen.

Meer gerelateerde begrippen

50 must-know begrippen over film en cinematografie

Maak de mooiste films en video's of boost je kennis met deze 50 must-know begrippen over cinematografie.

Download hier het gratis overzicht met 50 begrippen ->>>

Videoproductie expert worden? Bekijk meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92