Stock beelden gebruiken in je video - hier moet je aan denken

Stock video, het internet staat er vol mee. Je kunt de beelden per losse clip aankopen of onbeperkt downloaden als onderdeel van een abonnement. Sites zoals Shutterstock en Videoblocks zijn bekende aanbieders.

Stock video Videoblocks
Stock video downloaden via Videoblocks

Maar wanneer voegt stock footage wat toe aan je video en is het wel de moeite waard om hier geld aan uit te geven? Geeft het je video geen goedkope look & feel?

Voor sommige film en videomakers is stock video echt een no go. Het is immers niet heel authentiek: het beeld dat je gebruikt is al in veel andere video's terug te vinden. Niet echt artistiek dus. Het is vooral een oplossing uit gebrek aan beter.

Andere makers zetten stock video wel zeker in en zien dit als een middel waarmee je je creativiteit juist een boost kunt geven.

Als het aankomt op de wel of geen stock video discussie, dan behoor ik zelf tot het pro-kamp. Ik moet daar wel gelijk bij zeggen dat ik vind dat stock video altijd in dienst moet staan van het verhaal dat je wilt overbrengen.

Wanneer is het verantwoord om stock video te gebruiken?

1. Kosten en tijdbesparing

De belangrijkste reden om stock video te gebruiken is omdat je er veel kosten en tijd mee kunt besparen. Alles is immers op beeld vast te leggen. Maar welke prijs wil je daarvoor betalen?

Heb je net dat ene shot nodig van de Times Square in New York? Dan is het zonde van je budget om een cameraman naar New York over te laten vliegen. En het kost veel tijd en gedoe om een camerateam uit New York in te huren. Is dat het allemaal waard voor dat ene beeld, wat je ook in zeer goede kwaliteit uit een stock database kunt trekken?

Als je in zo'n situatie zit, dan is stock video dus best een voor de hand liggende optie. Je hoeft dan geen creatieve ideeën opzij te schuiven omdat je de beelden niet tot je beschikking hebt.

2. Meer creativiteit

Je kunt het ook over de extreme boeg gooien en je hele video bewust uit stock video laten bestaan. Het voordeel daarvan? Geen creatieve grenzen meer. De script writer of producer hoeft geen rekening te houden met wat er wel en niet gefilmd kan worden binnen een bepaalde tijd, want alle beelden zijn voorhanden.

Je kunt dan bijvoorbeeld een voice-over tekst schrijven zoals jij dat wilt, en daar vervolgens passende beelden bij zoeken die helemaal rijmen met de tekst. Zoals is gedaan in deze commercial van Marktplaats, die overwegend uit stock footage bestaat:

3. Je verhaal visueel versterken

Heb je extra beeld nodig om je scene visueel aan te kleden? Of wil je de montage wat meer dynamiek geven? Ook dan kan stock video een oplossing zijn.

Stock beelden kunnen een mooi dromerig effect teweeg brengen. Denk aan timelapse beelden, een zonsondergang, een drone die over een landschap vliegt. Dit soort stock video kun je goed gebruiken om een bepaald gevoel mee te geven. Of tijdens een overgang tussen verschillende scenes.

Gebruik stock footage dan vooral als aanvulling en laat het grootste deel van je video uit eigen opnamen bestaan.

Waar moet je op letten bij het gebruik van stock video?

1. Opnamelocatie van de beelden

Als je een video maakt voor een Nederlands publiek, over een Nederlands onderwerp, zorg er dan ook voor dat je stock materiaal er 'Nederlands' genoeg uit ziet.

Wil je met stock video bijvoorbeeld straatbeelden laten zien? Een winkelstraat, auto's of voetgangers? Dan is het een misser als je stock video van een Amerikaanse skyline gebruikt of dat je auto's met een buitenlands nummerbord ziet.

Probeer daarom beelden te gebruiken die universeel zijn of echt daadwerkelijk in Nederland zijn opgenomen. Of kies voor een time lapse shot waarin auto's en mensen zo snel voorbij komen dat het voor de kijker niet opvalt dat deze opnamen in het buitenland zijn gemaakt.

2. Betrouwbaarheid van de beelden

Een groot deel van stock footage is te perfect. Ik bedoel dan te cliché, te gestilleerd of te stereotype. Bijvoorbeeld het beeld van de Amerikaanse werknemer die in driedelig pak achter een bureau zit. Met een perfecte glimlach. En alles op het bureau staat precies op de goede plaats.

Dat het zo in scène is gezet, komt fake over en zorgt er voor dat je video niet geloofwaardig overkomt.

Als ik een beeld nodig heb van iemand die wat op papier schrijft, dan kies ik bewust niet voor het "perfecte shot". Zoals dit beeld, met een model die iets op papier zet. Het leidt af van het verhaal, het shot is eigenlijk 'te mooi' en daardoor ook te nep:

Geloofwaardige stock video
Dit beeld komt niet authentiek over

In dit geval kies ik meestal voor een vager beeld. Bijvoorbeeld het volgende stock video shot, ook van een vrouw die iets op papier schrijft. Het is misschien minder mooi gefilmd, maar daardoor voelt het echter aan. Ook door de close-up leidt het minder af:

De beste stock video
title

3. Laat stock footage goed 'blenden' met de rest

Als je stock beelden gebruikt, probeer ze dan zoveel mogelijk te combineren met opnamen die je zelf hebt gemaakt.

Gebruik stock beelden waarbij het lijkt alsof die beelden met dezelfde camera zijn opgenomen.

En kies voor eenzelfde stijl. Bestaat je video uit handgeschoten opnamen die erg bewegen? Dan is het gek als je die opnamen combineert met een statisch stock beeld dat met een statief is gefilmd.

Combineer de stock footage in de videomontage verder zoveel mogelijk met je zelf geschoten opnamen.

De volgende shot volgorde die bestaat uit vijf beelden is bijvoorbeeld vrij opvallend:

Stock beeld - Stock beeld - Stock beeld - Eigen beeld - Eigen beeld

Terwijl deze volgorde veel minder opvalt:

Stock beeld - Eigen beeld - Stock beeld - Eigen beeld - Stock beeld

Belangrijk is dus dat je stock video op goede momenten gebruikt, en met mate inzet zodat het geen overkill wordt.

Video editor inhuren via Pro Motion Film

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.