Wat is een shot?

Wat is een shot?

In de filmwereld wordt met een shot een reeks frames bedoelt die opeenvolgen in een ononderbroken tijdseenheid.

Een overgang van één shot naar het volgende is het beste te herkennen aan de hand van de harde knip tussen frames, een wisseling van standpunt of een nieuwe filmlocatie. Frames zijn de bouwstenen van shots en shots de bouwstenen van scènes.

De basisshots hanteren

Heb je een filmproject en ga je een cameraman inhuren? Dan kun je deze een video laten opnemen aan de hand van een aantal basisshots.

Deze shots komen in zo'n beetje iedere film terug en zijn bekend onder alle cameramensen, regisseurs en scriptschrijvers. Deze basisshots zijn belangrijk om de vertaalslag te maken van een script naar een visueel product.

Beelden van veraf

Beelden van veraf worden ook wel 'long shots' genoemd. Er zijn zelfs 'extreme long shots', die van erg grote afstand gefilmd zijn en die bijvoorbeeld bedoeld zijn om een geografisch overzicht te scheppen. Een long shot brengt een voorwerp in zijn geheel in beeld, plus hoe het voorwerp (dat kan ook een persoon zijn) zich tot de omgeving verhoudt. Een long shot stelt de omgeving vast. Denk bijvoorbeeld eens aan de eenzame ruiter in de woestijn in een oude western.

Shot van dichterbij

Bij een persoon is dit filmen vanaf de heup opwaarts (medium shot), of nog dichterbij. De omgeving is nog steeds zichtbaar, maar de nadruk ligt echt op het object of de persoon. De medium close-up is een portret vanaf de borst. Bij dit type shot ligt alle aandacht op het onderwerp.

De close-up

De close-up en de extreme close-up focussen op details in het onderwerp. In het geval van een persoon is dit het gezicht en met name de emoties die in het gezicht te bespeuren zijn.

Een voorbeeld

Ken je de openingsscène van Stanley Kubricks A Clockwork Orange (1971)? Die begint met een close-up van hoofdpersoon Alex DeLarge, waarna langzaam wordt uitgezoomd en blijkt dat hij omringd wordt door zijn trawanten, die samen ergens achterin een modernistische bar zitten.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)