In de filmwereld wordt met een shot een reeks frames bedoelt die opeenvolgen in een ononderbroken tijdseenheid.
Een overgang van één shot naar het volgende is het beste te herkennen aan de hand van de harde knip tussen frames, een wisseling van standpunt of een nieuwe filmlocatie. Frames zijn de bouwstenen van shots en shots de bouwstenen van scènes.
De basisshots hanteren
Heb je een filmproject en ga je een cameraman inhuren? Dan kun je deze een video laten opnemen aan de hand van een aantal basisshots.
Deze shots komen in zo'n beetje iedere film terug en zijn bekend onder alle cameramensen, regisseurs en scriptschrijvers. Deze basisshots zijn belangrijk om de vertaalslag te maken van een script naar een visueel product.
Beelden van veraf
Beelden van veraf worden ook wel 'long shots' genoemd. Er zijn zelfs 'extreme long shots', die van erg grote afstand gefilmd zijn en die bijvoorbeeld bedoeld zijn om een geografisch overzicht te scheppen. Een long shot brengt een voorwerp in zijn geheel in beeld, plus hoe het voorwerp (dat kan ook een persoon zijn) zich tot de omgeving verhoudt. Een long shot stelt de omgeving vast. Denk bijvoorbeeld eens aan de eenzame ruiter in de woestijn in een oude western.
Shot van dichterbij
Bij een persoon is dit filmen vanaf de heup opwaarts (medium shot), of nog dichterbij. De omgeving is nog steeds zichtbaar, maar de nadruk ligt echt op het object of de persoon. De medium close-up is een portret vanaf de borst. Bij dit type shot ligt alle aandacht op het onderwerp.
De close-up
De close-up en de extreme close-up focussen op details in het onderwerp. In het geval van een persoon is dit het gezicht en met name de emoties die in het gezicht te bespeuren zijn.
Een voorbeeld
Ken je de openingsscène van Stanley Kubricks A Clockwork Orange (1971)? Die begint met een close-up van hoofdpersoon Alex DeLarge, waarna langzaam wordt uitgezoomd en blijkt dat hij omringd wordt door zijn trawanten, die samen ergens achterin een modernistische bar zitten.
Meer begrippen in deze categorie
- 180 graden regel
- Cameravoering
- Canted shot
- Central perspective
- Cinematografie
- Close-up
- Depth of field (scherptediepte)
- Director of Photography (D.O.P.)
- Eyeline match
- Establishing shot
- Extreme close-up
- Extreme long shot
- Head room
- Long take
- Luistershot
- Over-the-shoulder-shot
- Pan effect
- Point of view
- Tegenshot
- Tilt effect
- Tracking shot
- Two shot