Verhoog klantwaarde en loyaliteit met deze 7 educatieve video formats

Klanten werven kost tijd, geld en moeite. Doe het daarom slim, met educatieve video's. Dan verhoog je meteen de klantwaarde en loyaliteit van nieuwe en bestaande afnemers.

Video is een bijzonder interessant medium voor het werven van klanten voor je onderneming. Zo krijgen bedrijven die video inzetten meer traffic naar hun site, zijn ze duidelijker en verkopen ze meer. Dat blijkt uit recent onderzoek van Wyzowl.

Dat video zo interessant is voor bedrijven is niet zo gek, want:

 • Visuele informatie trekt sneller de aandacht.
 • Video prikkelt meerdere zintuigen.
 • Consumenten vinden kijken prettiger dan lezen.

Door de coronacrisis zitten we bovendien steeds vaker en langer online. Dat heeft invloed op de huidige videotrends.

Haal meer rendement uit bestaande klanten met video

Video is een bijzonder waardevol marketingkanaal. Voor jou als ondernemer en voor je klanten. Via waardevolle video's trek je geïnteresseerden aan die je gaan waarderen en vertrouwen. Zo creëer je ideale omstandigheden voor meer sales.

Video zorgt ook voor wederkerigheid. Geef je eerst wat weg, zoals waardevolle informatie? Dan willen mensen wat terug doen. Ze attenderen anderen op je bedrijf, of nemen zelf contact op.

Nog een mooi voordeel is dat klanten het liefste zaken doen met mensen die ze sympathiek en aardig vinden. Met video maak je je bedrijf persoonlijk. Laat je gezicht zien en je stem horen. Het verlaagt de drempel enorm.

Video werkt overal in de sales funnel

Kijkers van je clips zijn niet meteen klanten. Daarom kun je video ook inzetten voor bestaande afnemers. Zij kennen je tenslotte al en zo versterk je de band.

Met educatieve video's vergroot je de klantwaarde en loyaliteit van bestaande en nieuwe klanten. En dat heeft verschillende voordelen:

 • Vergroot het vertrouwen in je bedrijf.
 • Beantwoord vragen van potentiële klanten.
 • Interesseer ze voor meer producten of diensten.

Video werkt overal in de sales funnel. Of mensen je nog niet kennen of al jarenlang klant zijn. Gebruik daarom de kracht van educatieve video's en verhoog je klantwaarde en loyaliteit. Deze 7 type video's zijn daarvoor ideaal.

Inhoudsopgave

1. Vergroot betrokkenheid met explainer video's

In een explainer video leg je in korte tijd uit wie je bent en wat je doet. Een korte en krachtige explainer video versnelt het beslissingsproces en voorkomt misverstanden. De klanten en jij zitten meteen op dezelfde pagina.

Bekijk bijvoorbeeld deze explainer video van Liza Cornet waarin ze vertelt hoe je een goede science pitch maakt. Met zo'n video treed Liza als expert naar buiten binnen haar vakgebied: onderzoek en wetenschap.

Een explainer video kun je ook maken voor een product of een dienst. Doe dit zo begrijpelijk mogelijk en kom direct tot de kern. Een handige kapstok hiervoor is:

Probleem

Schets een herkenbaar probleem voor de kijker.

Oplossing

Laat je oplossing zien.

Eigenschappen/voordelen

Benoem technische aspecten van je oplossing en vertaal dit naar voordelen voor de kijker. Een klant wil geen lattenbodem, maar een geweldige nachtrust. Geen boormachine, maar een gat in de muur. En geen parasol, maar schaduw.

Call-to-action

Spoor de kijker tot slot aan tot actie. Wat wil je dat ze doen? Bellen, downloaden, een afspraak inplannen? Benoem het en maak het uitvoeren van de actie zo makkelijk mogelijk.

Een explainer video is ideaal voor de homepage van je website en product- of dienstenpagina's. Maar je kunt ze ook gebruiken tijdens beurzen, workshops en events. Erg handig dus.

2. Vertel je unieke verhaal met storytelling video's

Mensen doen zaken met mensen, en niet met bedrijven. Met storytelling video's vertel je het verhaal achter je bedrijf. Wie ben je, wat doe je en waarom doe je wat je doet?

Storytelling video's zijn extra interessant voor startende bedrijven. Niemand kent je nog en je wilt je onderscheiden. Met herkenbare verhalen en thema's lukt je dat eerder. Helemaal als je een goed gedefinieerde doelgroep aanspreekt en de juiste dingen tegen ze zegt.

Met storytelling video's versterk je je like, know en trust-factor. Potentiële klanten vinden je leuk, leren je steeds beter kennen en gaan je vertrouwen. Dan is de stap naar een opdracht of verkoop nog maar klein.

Mensen kopen met een doel. Deel jouw unieke verhaal en vergroot je gunfactor. Dan schiet je steeds vaker raak.

Bekijk bijvoorbeeld deze storytelling video over het kledingmerk HACKED by__ van ontwerper Franscico van Benthum. In deze video vertelt hij over zijn persoonlijke drijfveren en zie je (het educatieve deel) hoe de kleding wordt gemaakt.

Nogmaals: mensen kopen het liefst van een persoon, niet van een bedrijf.

3. Creëer wederkerigheid met informatieve video's

Verkoop je kennis en informatie, dan zijn informatieve video's onmisbaar. Met informatieve video's laat je zien wat je precies doet en waarom dit belangrijk is.

Als milieuadviesbureau kun je vertellen over wetten en regels. Maar dat is saai en weinig uitnodigend. Laat je echter in video's zien dat opdrachtgevers met jouw adviezen sneller en beter ondernemen, dan trek je de aandacht. Helemaal als ze veel geld besparen en tegelijk aan alle regels voldoen.

Met waardevolle tips en adviezen trek je gemotiveerde kijkers. En creëer je bovendien wederkerigheid. Als je eerst iets geeft willen mensen iets terug doen. Ze delen je video, attenderen anderen op je bedrijf of nemen contact op. Zo word jij de expert voor je ideale klanten. En kunnen ze niet meer om je heen.

4. Laat zien hoe iets werkt met demonstratievideo's

Met informatieve video's laat je zien waarom mensen iets moeten doen.

In demonstratievideo's laat je precies zien hoe ze dat doen. Dit is interessant voor producten, maar ook als je apps of software maakt.

Bekijk deze simpele maar doeltreffende demonstratievideo van een product van Repair Care:

Mensen willen zakendoen met experts. Profileer jij je in demonstratievideo's als expert, dan gaan er allerlei deuren voor je open. Kijkers gaan vragen stellen, ze geven je complimenten en verspreiden je video's via social media. Zo vergroot je automatisch je reputatie en naamsbekendheid.

Demonstratievideo's zijn ook waardevol als je complexe producten of diensten aanbiedt. Een handleiding is vaak ingewikkeld en met video's laat je stappen zien. Hoe verhelp je bijvoorbeeld een foutmelding in een wasmachine? Komt de kijker er zelf niet uit, dan mogen ze je altijd bellen. Dit soort video's kun je vaak al maken met een goede smartphone.

Met screenrecordingsoftware deel je eenvoudig je beeldscherm. Maak zo instructievideo's voor bijvoorbeeld je nieuwe app en zet ze op de Help-pagina's van je site.

Op dezelfde manier kun je Quick Tip video's opnemen. Deel ze via social media en inspireer toekomstige en bestaande klanten.

5. Inspireer met expert-interviews

Als ondernemer kun je niet stil staan. Daarom is het belangrijk dat je trends en ontwikkelingen volgt. Bewust en onbewust weet je al heel veel van je eigen vakgebied. Deel die kennis met anderen in expert-interviews.

Een expertvideo maken hoeft niet moeilijk te zijn. Interview bijvoorbeeld een collega en vraag naar tips en strategieën. Je kunt ook een lijst met stellingen opstellen. Is hij of zij het ermee eens of niet? Hoe pittiger de stelling, hoe sneller je kijkers trekt.

Expert-interviews kun je je ook samen opnemen, als een tweegesprek. Stel dan vragen als: "Hoe kijk jij daar tegenaan?" Of: "Wat is een betere oplossing?"

Van een een video-interview kun je ook een podcast maken. Gebruik goede microfoons en sla het geluid apart op. De podcast kun je dan verspreiden via o.a. Spotify en Apple Music.

Nog een tip voor spannende interviews: ga regelmatig tegen elkaar in. Als de een zeg A, zeg jij B. Je hoeft het niet eens te vinden, maar zo dwing je de ander scherper te formuleren. En dit versterkt je boodschap.

Voorbeeld van een expert-interview (best practice) met Michiel Muller van Picnic, voor het ondernemersplatform nlgroeit:

6. Beantwoord veelgestelde vragen in een Q&A-sessie

Je kunt ook een klassiek interview opnemen, tussen een interviewer en geïnterviewde. In deze vorm is het belangrijk dat de geïnterviewde echt een expert is.

Goede vragen die je kunt stellen zijn:

 • Experts waarschuwen voor X, hoe kijk jij daar tegenaan?
 • Veel mensen worstelen nu met Y. Wat kunnen ze het beste doen?
 • In het nieuws hoor je veel over Z. Welke kansen biedt deze trend?

Stel zoveel mogelijk open vragen (waar je geen ja of nee op kunt antwoorden) en bereid je goed voor. Als interviewer ben je de vertegenwoordiger van je kijker. Vraag daarom wat zij echt willen weten.

Nog twee goede tips.

I. Interview je een expert? Dan werken deze vragen altijd:

- Wat drijft je?

- Als je met al je kennis helemaal opnieuw zou beginnen, hoe zou je dat dan doen?

- Als je maar een tip aan de kijkers mag geven, hoe luidt die dan?

II. Neem een uitgebreid interview op en bespreek verschillende thema's binnen je vakgebied. Knip de video op in korte clips en deel ze via social media. Zo hebben je kijkers en jij maandenlang plezier van het interview.

7. Boost je brand met webinars

Met kennissessies en workshops kun je je naamsbekendheid en autoriteit snel vergroten. Nadeel van traditionele bijeenkomsten is dat je een zaaltje moet huren, bezoekers moet werven en zo veel tijd en geld kwijt bent. Om over corona nog maar te zwijgen. Gelukkig is er een volwaardig online alternatief: webinars.

Een webinar is een online kennissessie en deze vorm biedt veel voordelen:

 • Deelnemers hoeven niet te reizen
 • Creëer schaarste en urgentie, door een beperkt aantal plekken aan te bieden. "Laatste plekken, dit wil je niet missen."
 • Goede webinars zijn onderhoudend en waardevol.
 • Profileer je als expert, vergroot je expertstatus en creëer wederkerigheid.
 • Reageer direct op vragen en eventuele weerstanden van potentiële kopers.
 • Vergroot je omzet met een interessante aanbieding.

Een webinar organiseren is relatief eenvoudig, hoewel je het wel moet oefenen. De eerste keer voelt ook vreemd, want je praat tegen een groep die je niet ziet en niet terugpraat. Ben je dit eenmaal gewend? Dan zijn webinars zeer interessant om nieuwe klanten te werven en bestaande opdrachtgevers dicht bij je houden.

Nog een voordeel van webinars: de opnames kun je opnieuw gebruiken. Deel de opnames bijvoorbeeld met inschrijvers van je nieuwsbrief. Zo vergroot je meteen je mailinglijst.

Voorbeeld

Outtake uit een webinar:

Vergroot ook je klantwaarde en loyaliteit met educatieve video's

Doe jij als ondernemer niets met video? Dan laat je kansen liggen, want we zitten vaker en langer online dan ooit. En video is de populairste content-vorm.

Ga daarom zelf aan de slag met eenvoudige educatieve video's gefilmd met je telefoon, of pak het groter aan en besteed deze videocontent uit aan een videoproductiebedrijf met veel ervaring op het gebied van bedrijfsvideo productie.

Vergroot de interactie met educatieve video's en vertel jouw unieke verhaal aan bestaande en nieuwe klanten. Ze vinden je aardig, leren je beter kennen en vertrouwen je steeds meer. Dit zijn de ideale omstandigheden voor een gezond en florerend bedrijf.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.