Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je al overtuigd bent van de kracht van video op je website. Mooi! Dan kunnen we de argumenten overslaan. In dit artikel bespreken we hoe je video's op je pagina kunt zetten, waar je die het beste kunt plaatsen en hoe je deze het best kunt delen.
Waar moet een video op je website aan voldoen?
Plaats nooit willekeurig video's op je website. Als je een huis gaat bouwen, plaats je ramen en deuren ook niet op willekeurige plekken in de woning. Daarmee doe je de functie teniet. De video's moeten relevant zijn: aansluiten bij de tekstuele info (en eventuele foto's) die er op de pagina binnen je website te vinden zijn. Onthoud: je website is als een huis, maar een huis bestaat uit verschillende kamers (pagina's). Net zoals je meubels niet willekeurig neerzet, denk je na over de plek binnen het huis en binnen de pagina waar die tot zijn recht komt.
Zorg voor to-the-point video's
Je bezoekers hebben weinig geduld. Ga er dus niet vanuit dat ze zomaar alles over je te weten willen komen. Denk niet vanuit wat je wil vertellen, maar vanuit wat de bezoeker wil weten. Zorg voor korte, krachtige, bondige - en volledige - video's, die precies doen wat ze beloven.
Let op de laadtijd
Als je een video rechtstreeks upload naar je website, dan kan de video de laadtijd van je site aanzienlijk vertragen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kies er daarom voor je video in YouTube of in Vimeo te embedden (op te nemen in). Op die manier is de belasting voor je eigen website minimaal. Hoewel de videokwaliteit van Vimeo gemiddeld iets beter is, is YouTube stukken populairder.
-
YouTube of Vimeo? Wat is het beste videokanaal?
Wat is beter: YouTube of Vimeo? In dit artikel lees je de voordelen per videoplatform en voor wie YouTube meer geschikt is en voor wie Vimeo
Verschillende manieren van embedden
Video's embedden kan op verschillende manieren. Je kunt je video's zelf hosten of van een videospeler gebruik maken. Host je zelf? Dan hou je de controle over de inhoud. Ook zul je niet met advertenties te maken krijgen. Je website wordt echter wel zwaarder belast. YouTube en Vimeo zijn dan mogelijk betere opties.
Juiste plek voor video op je website
Wat de juist plek is voor een video op je webpagina is afhankelijk van het type video dat je plaatst. Maak je gebruik van een korte video header, dan zet je deze bovenaan (het hoofd - the head) van de pagina. De header zal het eerste zijn waarmee bezoekers in contact komen. Met een header moet je dus de aandacht trekken en dat het liefst in minder dan vijftien seconden.
Kracht van een triggerende thumbnail
Video bestaat uit honderden frames. De thumbnail is één van die frames strategisch gekozen als 'marketingfoto' van de video. Het is de marketingposter voor je video. Zorg ervoor dat je in de thumbnail de titel vermeldt. De kijker weet hierdoor direct wat het onderwerp is van de video. Pas je huisstijl toe in de thumbnail en zorg ervoor dat deze gericht is op je doelgroep. Je thumbnail moet ook op technisch vlak deugen: deze moet er op ieder format degelijk uitzien.
Voeg ondertiteling toe
Ondertiteling is een krachtige toevoeging aan video. Met behulp van montageprogramma's kun je ondertiteling toevoegen aan de video. Heb je een video met veel dialoog of met een toelichting? Dan maakt de ondertiteling hem stukken makkelijker te volgen. Een ander groot voordeel van ondertiteling is dat de video ook te volgen is voor kijkers met het geluid op 'uit'.
Speel video's niet automatisch af
Je kent het wel: je opent een website omdat je naar iets op zoek bent en ineens - bam! - een hinderlijke schreeuwvideo in je gezicht waar je niet om had gevraagd. Niet doen. De bezoekers van je website nemen het je niet in dank af als je video automatisch afspeelt. Kies voor een gastvrije instelling: dwing niets op, maar biedt mensen de mogelijkheid zelf te kijken wat ze willen. Een goede website is als een open buffet, waarbij kijkers zo vaak ze willen hun bordje kunnen vullen. Onthoud: het gaat niet om jou, maar om wat de bezoeker wil.
Over de auteur
Online videostrateeg Niels de Groot is met meer dan 14 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videocontentbureau Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.