Video opnemen met geluid: audio opnamen met Rode NTG3 of Senheisser EW 112-P dasspeld microfoon

Het geluid in je video is misschien nog wel belangrijker dan de kwaliteit van je beelden. Als je beeld onrustig of onscherp is, maar je audio is wel clean en op goed volume, dan kan je video alsnog heel professioneel overkomen, maar heb je prachtige beelden en slecht geluid, dan merk je dat direct.

De voordelen van een geluidsman op locatie

Het succes van je video laten maken is dus naast mooi beeld ook zeker afhankelijk van goed geluid. Daarom is het de moeite waard om naast een cameraman ook met een geluidsman te werken. Een geluidsman kan het volume afstemmen, weet welke microfoon voor welke situatie geschikt is, waar de microfoon(s) geplaatst moet(en) worden en hoe je bijgeluiden zoals ruis of wind kan vermijden, bijvoorbeeld door blimps, shockmounts of windkappen te gebruiken.

Voor het opnemen van dialoog werken wij zelf vaak met een draadloze dasspeldmicrofoon (Sennheiser) of een richtmicrofoon (Rode NTG 3A) met boom pole. Beide microfoons kan je naar de spreker toe richten en dicht op de spreker plaatsen, opgespeld op kleding, of vanuit de lucht met een boom pole. Op die manier is de kwaliteit van de stem optimaal en voorkom je afleidende omgevingsgeluiden.

Sennheiser dasspeld microfoon

Het voordeel van een draadloze dasspeld microfoon zoals de Sennheiser EW 112-P is dat een cameraman zonder geluidsman goede audio kan opnemen. Het scheelt dus in de kosten, omdat je met een boom pole wel een geluidsman nodig hebt. Het nadeel is dat je het zendertje vaak in beeld ziet. Ook is de opnamekwaliteit van de Rode NTG 3A met boom pole net iets beter. Maar voor low budget producties, interviews of tutorial video's, is dit een ideale oplossing.

Draadloze dasspeldmicrofoon

Rode NTG 3A met boom pole

Deze richtmicrofoon is van een geweldige kwaliteit. In combinatie met de boom pole ben je heel flexibel in je opnamen. De geluidsman kan zich met de boom poleverplaatsen waardoor je ook meerdere sprekers tegelijkertijd kan opnemen, en je ziet de microfoon niet in beeld!

Rode NTG3 microfoon
Rode NTG3 richtmicrofoon

Video opnemen met professioneel geluid

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videocontentmarketing. Hij is werkzaam als cameraman-regisseur, editor en uitvoerend producent. Zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film helpt de zichtbaarheid van ondernemers, merken en organisaties te versterken. Aan de hand van goede videocontent, uiteraard. Met als doel: het genereren van meer bezoekers, klanten, fans en omzet.

Lees het interview met Niels de Groot met tips over het uitbesteden van video ->

Connect met Niels op LinkedIn ->

Bekend van

Videoproductie artikelen

Pro Motion Film

10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!