Wat is een boompole?

Zo ziet een boompole er uit

Een boompole of microfoonhengel is een verlengstuk voor je microfoon. De boompole wordt vaak gebruikt door een geluidsman om de microfoon zo dicht mogelijk bij de geluidsbron te krijgen. Een boompole met microfoon noemen we een boom microfoon.

Het voordeel van de hengel is dat de microfoon buiten beeld boven de camera geplaatst kan worden.

Meestal wordt de richtmicrofoon aan de boompole bevestigd in een blimp windscherm. Dit is een grote kap waarmee wind en andere omgevingsgeluiden zoveel mogelijk wordt onderdrukt.

Toepassingen van een boompole in de praktijk

Het gebruik van een boompole is veelzijdig en strekt zich uit over diverse media- en entertainmentsectoren. Of het nu gaat om interviews op locatie, filmopnames, televisieproducties of het vastleggen van live-evenementen, de boompole is vaak van onschatbare waarde. Bijvoorbeeld:

  • Filmsets: Hier wordt de boompole gebruikt om dialogen helder op te vangen, zonder storende achtergrondgeluiden.
  • Sportevenementen: Geluidsmensen gebruiken de hengel om reacties van spelers of de interactie op het veld op te nemen zonder het beeld te verstoren.
  • Documentaires in de natuur: Voor het opnemen van geluiden van dieren of natuurlijke elementen in hun habitat, zonder de scène te verstoren.

Waarom is een boompole onmisbaar?

Het gebruik van een boompole biedt meerdere voordelen ten opzichte van stationaire microfoons of zelfs handheld-apparaten:

  • Flexibiliteit en bereik: De hengel kan over obstakels heen worden geplaatst, of uitgestrekt worden naar geluidsbronnen die anders moeilijk bereikbaar zijn, zonder het beeld of de setting te verstoren.
  • Geluidskwaliteit: Door de microfoon dichter bij de bron te plaatsen, verhoogt het de helderheid en kwaliteit van het geluid, terwijl ongewenste achtergrondgeluiden worden geminimaliseerd.
  • Veelzijdigheid in beweging: Vooral bij het volgen van bewegende onderwerpen biedt de boompole een ongeëvenaarde capaciteit om consistent, kwalitatief geluid te behouden.

Handleiding voor het gebruik van een boompole

Hier zijn enkele stapsgewijze richtlijnen voor het effectief hanteren van een boompole:

  • Bevestiging van de microfoon: Zorg ervoor dat de microfoon stevig is bevestigd en veilig binnen het windscherm (de blimp) is geplaatst om ongewenste geluiden te vermijden.
  • Balans en positionering: Houd de boompole stevig vast, met een focus op balans om vermoeidheid te verminderen en abrupte bewegingen te voorkomen die ruis kunnen veroorzaken.
  • Monitoring: Gebruik een koptelefoon om het opgenomen geluid te monitoren. Dit helpt bij het direct identificeren en corrigeren van problemen zoals windruis of elektrische interferentie.
  • Samenwerking: Werk nauw samen met het camerateam. Synchronisatie met de camerabewegingen zorgt ervoor dat de microfoon buiten het frame blijft en richt zich op de geluidsbron.

Conclusie

De boompole is meer dan een accessoire; het is een cruciale component die aanzienlijk bijdraagt aan de productiewaarde. Het vermogen om het geluid in zijn puurste vorm vast te leggen, maakt de investering in een goede boompole en bijbehorende accessoires de moeite waard voor professionals in de wereld van audiovisuele media.

Meer gerelateerde begrippen

50 must-know begrippen over film en cinematografie

Maak de mooiste films en video's of boost je kennis met deze 50 must-know begrippen over cinematografie.

Download hier het gratis overzicht met 50 begrippen ->>>

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Maak & lanceer!

Maak en lanceer je eerste bedrijfsvideo in 7 simpele stappen.