Video’s bewerken op een Mac

Denk je aan een Mac, dan denk je aan creatievelingen. DJ's, grafisch ontwerpers en videomakers lijken zowat allemaal een Mac te gebruiken. Een Mac is dan ook prima geschikt voor videobewerking.

In dit artikel bespreken we alles rondom videobewerking op de laptops en desktops van Apple. Hoe kies je de juiste mac voor jouw gebruik? En als je er eenmaal een hebt gekocht, hoe gebruik je deze dan optimaal voor video's bewerken?

Inhoudsopgave

Waarom zijn Macs populair onder videomakers (en andere creatievelingen?

De MacBook en de iMac zijn al jaren niet weg te denken uit de creatieve sector. Apple heeft lange tijd ingezet op deze branche en Macs komen met goede standaard-apps voor videobewerking. iMovie biedt best veel mogelijkheden en is gewoon gratis. Final Cut Pro is betaald, maar biedt veel meer opties.

Verder werken Macs naadloos samen met de mobiele apparaten van Apple, zoals de iPad en de iPhone. Zo zet je via Airdrop eenvoudig een stukje film van je iPhone naar je Mac. Hoewel dit bij een Windowscomputer ook wel kan, is dit altijd wat omslachtiger en heb je hier vaak externe software nodig.

De modernste Macs zijn uitgerust met eigen processoren van Apple, de M1 en de M2 chips. Deze nieuwste Macs hebben zelfs de mogelijkheid om iPad en iPhone apps op je Mac te laten draaien.

Hoe kies je de juiste Mac voor videobewerking?

Er zijn diverse uitvoeringen van de Mac op de markt. Hoe kies je nu het juiste model voor jouw gebruik? De volgende vragen helpen jou bij het kiezen van het juiste model.

Let er op dat het bij veel Macs niet meer mogelijk is om de computer te upgraden. Het is dus belangrijk om het in één keer goed te doen.

Welk type Mac?

Er zijn grofweg drie verschillende soorten Macs beschikbaar. Je hebt laptops (MacBook Air en Pro), desktops met ingebouwde monitor (iMac) en desktops zonder scherm (de Mac Mini en de Mac Studio).

Al deze apparaten hebben hun eigen voordelen. Een MacBook is makkelijk mee te nemen, maar het scherm is wellicht wat kleiner dan je soms zou willen. De iMac heeft een geïntegreerd scherm, maar deze kan 'slechts' een 4.5k resolutie aan. Dit is wellicht niet voldoende.

De Mac Mini en Mac Studio hebben als groot voordeel dat je de set-up volledig naar je hand kunt zetten. Je kiest zelf je schermen en randapparatuur te kiezen.

Processor

Flauw gesteld geldt: hoe sneller de processor, hoe beter. Dit betekent nu niet dat je meteen de dikste processor hoeft te kopen. Op moment van schrijven is de M2 Ultra het vlaggenschip van Apple. De investering van minimaal €2000 voor het instapmodel is zelfs voor een professionele filmmaker vaak al niet de moeite waard.

Uiteraard is de M2 chip nieuwer dan de M1 en komt deze ook wat beter uit de benchmarks. Hoewel een M1 chip prima voldoet, is er bij de MacBooks wel een reden om toch een apparaat met een M2 processor te kopen. De MacBooks met een M1 chips (uit 2020) koelen niet zo goed door het wigvormige ontwerp.

RAM-Geheugen

Als het om RAM-geheugen gaat, dan is het bij de meeste Macs zaak om een upgrade door te voeren van het basismodel. De meeste Macs komen standaard met 8GB werkgeheugen, maar voor het bewerken van 4K filmpjes wordt al snel 32GB aangeraden.

Grafische kaart

Tweede factor van belang is de grafische kaart oftewel de GPU. Het is lastig om de GPU van een nieuwe Mac te vergelijken met de GPU uit een windows apparaat. De GPU en de processor in een Mac werken efficiënter samen doordat deze het RAM-geheugen delen. Uiteindelijk blijft de aanbeveling staan om voor een apparaat te kiezen met 32GB werkgeheugen.

Opslagruimte

Niet alle vormen van videobewerking zijn gelijk. Zo is er een groot verschil tussen online videobewerking en het werken met lokale software. Anders dan je zou verwachten, heb je bij online verwerking een snellere harde schijf nodig.

Alle Macs komen tegenwoordig met SSD-schijven en dit is prima. Wel is de maximale schijfruimte bij sommige modellen beperkt. Bij de meeste MacBooks kun je niet verder upgraden dan 2TB. Een externe harde schijf is dan een prima optie, ook omdat je deze kan loskoppelen en meenemen.

Randapparatuur

Ook als je een Mac met een scherm koopt, kan het een goed idee zijn om een extra scherm aan te sluiten. Een laptop van 13" is makkelijk mee te nemen, maar wat te klein voor videobewerking. Gelukkig zijn er veel schermen voorhanden die makkelijk 8K video's tonen.

De microfoons van de moderne macs zijn prima voor als je incidenteel eens wat inspreekt. Klets je regelmatig hele video's vol, dan is een goede losse microfoon geen overbodige luxe.

Video editing op Mac vs Windows

Macs zijn een stuk duurder dan de meeste Windows computers. Dat prijskaartje schrikt mensen nog wel eens af. Maar zorg wel dat je Apples met appels blijft vergelijken.

De meeste Macs zijn high-end PC's. Een Windows-PC met een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor en flink wat geheugen en opslagruimte is ook behoorlijk aan de prijs.

Als je de computer niet alleen voor videobewerking gebruikt, bekijk dan wat de beste optie is voor al het gebruik. Wil je de computer ook gebruiken voor gaming, dan is een Windows-PC vaak de beste keus.

Hoe ziet de ideale video editing workflow op de Mac eruit?

Zodra je de passende Mac hebt uitgekozen, is het tijd om te starten. Hoe gebruik je je nieuwe Mac nu om zo snel en effectief mogelijk video's te bewerken.

Organiseer jezelf eerst

Een van de belangrijkste onderdelen van het videobewerken is jezelf organiseren. Dit doe je door de bestanden die je nodig hebt op een logische manier te ordenen en door deze op de juiste plaats te zetten.

Videobestanden die je nu nodig hebt, zet je op de harde schijf in je apparaat. Oude projecten en onderdelen die je niet nodig hebt, zet je op een eventuele externe harde schijf.

Daarna is de workflow voor het videobewerken niet anders dan normaal. Hier geef ik je een uitgebreide checklist voor het bewerken van video's.

Gebruik sneltoetsen

Software als Final Cut Pro en Adobe Premiere zitten tjokvol met sneltoetsen. Door de belangrijkste toetsenbordcombinaties te kennen, navigeer je een stuk sneller door de software heen.

Heb je een trackpad op je Mac zitten (deze kun je eventueel ook los kopen), dan heb je hier ook nog een reeks gebaren waarmee je snel acties uitvoert. Als je niet bekend bent met een Mac, vereisen deze wat oefeningen, maar als je een fout maakt, kun je deze eenvoudig herstellen met de functie 'ongedaan maken', ehh… Cmd-Z natuurlijk.

Ken je software

Elk videomontageprogramma heeft eigen instellingen waar je mee kunt spelen om de software sneller te maken.

Zo kun je in Final Cut Pro de exportinstellingen bewaren. Op deze manier kun je eenzelfde video makkelijk exporteren voor verschillende kanalen (bijvoorbeeld voor YouTube en om te laten zien op een groot scherm tijdens een event). Final Cut Pro kan ook op de achtergrond beginnen met het renderen van video's, maar dit levert soms vertraging op als je nog te veel aan het slepen bent. Je kunt deze instelling dan uitzetten.

Adobe Premiere Pro heeft ook een sloot instellingen waar je mee kunt spelen. In de instellingen bepaal je hoeveel geheugen je wilt toewijzen aan het programma. Gebruikte mediabestanden worden opgeslagen in de cache en het helpt om deze te legen als je klaar bent met een project. In dit artikel lees je meer tips om je workflow in Adobe Premiere Pro op te krikken.

Hoe houd je je Mac snel?

Als je eenmaal een Mac hebt gekocht, dan kun je deze jarenlang gebruiken zonder dat je performance erg achteruit gaat. Hiervoor is enig onderhoud wel noodzakelijk. Met de volgende tips houd je je Apple zo goed als nieuw.

  • Verwijder oude software: Veel mensen proberen regelmatig nieuwe software en na een tijdje staat je apparaat vol met programma's waarvan je het bestaan niet meer weet. Verwijder af en toe overbodige software. Behandel je computer het liefst zoals je huis. Wees kritisch op wat en wie je binnenlaat en wat niet. Ook als je een programma verwijdert, blijven er vaak wel wat restjes code achter op je systeem.
  • Start alleen de software die je nodig hebt: Elk programma dat je op je Mac draait, zorgt voor wat vertraging op de lijn. Start alleen die programma's op die je per se nodig hebt om je video's te bewerken. Dat zorgt er gelijk voor dat je ook lekker gefocust werkt.
  • Schoon je harde schijf op: Hoe voller je harde schijf is, hoe langer het kan duren voordat je computer de juiste bestanden heeft gevonden. Schoon af en toe je harde schijf op, bijvoorbeeld door ruw filmmateriaal op een externe schijf te parkeren.
  • Voorkom malware en virussen: Ook al zijn Windows computers veel gevoeliger voor virussen, met een mac ben je niet immuun. Zorg dan ook dat je je Mac af en toe scant op virussen en malware.
  • Je apparaat opnieuw installeren: Het is wellicht een beetje vloeken in de Apple kerk, maar je kunt je Mac altijd nog een keer opnieuw installeren na een paar jaar. Dit is een prima oplossing als je apparaat zonder aanwijsbare redenen erg traag is geworden.
  • Cursus video editing

    Cursus Video Bewerken

    In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92