Videoboodschap maken

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Van die uitspraak heb je vast wel eens gehoord. En vaak is het ook echt zo. Wat je in tien zinnen kan schrijven kan je soms in enkele woorden zeggen. En niet alleen dat. Beeld- al dan niet met woord- trekt nu eenmaal snel de aandacht én maakt impact. Of je nu een eigen blog hebt, via social media je vriendenkring op de hoogte wilt houden of dat je een bedrijf hebt en regelmatig de buitenwereld wilt updaten: een videoboodschap is vaak de juiste keuze. Wil jij ook impact maken met een videoboodschap? Zorg dat je eerst deze handleiding hebt doorgenomen en laat je inspireren door 10 ideeën voor de meest originele videoberichten!

Inhoudsopgave

Idee 1 - Een nieuwsupdate

Het concept van een nieuwsupdate zijn we wel gewend. Een voetbalclub die een nieuwe aanwinst voorstelt op de eigen site of op social media, een nieuwsbericht op een actualiteiten site of simpelweg een persoonlijk nieuwtje dat gedeeld wordt via een videoboodschap. Bij een nieuwsupdate is de kern dat je iets vertelt dat anderen nog niet weten. Bouw gerust de spanning een beetje op, maar kom snel genoeg to the point.

Idee 2 - Een recap filmpje

Vooral wanneer je iets bijzonders hebt gedaan is het een goed idee om een recap filmpje te maken. Wanneer je een gave stad hebt bezocht, iets avontuurlijks hebt gedaan of een spannende sportwedstrijd live hebt gezien bijvoorbeeld. In een recap filmpje vertel je achteraf wat je gedaan hebt, al dan niet afgewisseld met beeldmateriaal van de dag zelf.

Idee 3 - Een 'behind the scenes'-boodschap

Wie wil er niet weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Het idee dat er achter de coulissen iets gebeurt dat maar weinig anderen zien maakt het an sich al spannend. Ben jij ergens 'behind the scenes'? Met een simpel backstage filmpje kan jij laten zien hoe het er aan toe gaat. Laat anderen weten wat er zoal gebeurt en waarom en combineer het eventueel met een recap of nieuwsupdate.

DierenPark Amersfoort achter de schermen:

Idee 4 - Jouw persoonlijke mening

Een videoboodschap is een ideale manier om jouw mening met de rest van de wereld te delen. Misschien dat je wilt laten horen wat je van bepaalde misstanden vindt of van een actueel onderwerp in de media of politiek? Met een selfie-video of met je smartphone op een statief kun je jezelf rustig opnemen terwijl je de wereld vertelt wat jij ervan vindt.

Idee 5 - Een oproep doen

Als je mensen aan wilt zetten tot actie, dan kan het een slim idee zijn om dat via een videoboodschap te doen. Het is goed deelbaar, kan kort en krachtig en je bent goed in staat om in weinig woorden te vertellen wat je wilt dat mensen doen en waarom. Zo kan je mensen oproepen om ergens naartoe te komen, zoals een feest of een demonstratie. Een oproep om zich aan te melden, te abonneren of om een website te bezoeken of om te stemmen op iets of iemand tijdens een competitie.

Idee 6 - Een tip of een weetje

Wie houdt er niet van leuke wist-je-datjes! Heb je iets bijzonders te vertellen dat niet veel anderen weten? Kan je iets dat veel andere mensen niet kunnen? Of denk je anderen te kunnen helpen door te laten zien hoe jij het doet? Een tip-video, wel bekend van de lifehacks die je zo nu en dan voorbij ziet komen, kan door kijkers zeer gewaardeerd worden, vooral als het hun leven weer net wat leuker of gemakkelijker kan maken.

Tips huis fris laten ruiken na gourmetten - 24Kitchen:

Idee 7 - Antwoord op een veelgestelde vraag

Een veelgestelde vraag leent zich uitstekend voor een videoboodschap. In dit type video herhaal je de vraag die veel andere mensen stellen: "hoe moet je…" of "wat moet ik doen als…" en meer vragen die op een dergelijke manier beginnen. Vervolgens beantwoord je de vraag in de video, zoals je dat ook in een geschreven veelgestelde vraag (FAQ) zou doen.

Idee 8 - Een bedankje

Nog sympathieker dan een geschreven bedankje: een bedankje via video voegt net dat persoonlijke tintje toe dat jouw bedankje eigenlijk verdient. Of je nu klanten, volgers, vrienden of andere mensen wilt bedanken, het zal op prijs gesteld worden als je de moeite neemt om het bedankje op video op te nemen en te delen.

Frenkie de Jong bedankt Ajax-fans:

Idee 9 - Een compliment

Misschien wel even leuk als een bedankje is een compliment. En ook voor een compliment geldt dat die aan kracht kan winnen als je gezicht erbij te zien is. Door jouw compliment op te nemen en te delen vergroot je de impact van je vriendelijke woorden.

Idee 10 - Een grapje

Lachen is gezond. Een grap, een mop of een leuke anekdote kunnen het goed doen, omdat het de kijkers aan het lachen maakt. Bovendien zorgt het voor interactie. Zoals bij elke grap of bij elk goed verhaal wel geldt: zorg dat het werkt. Een niet-grappige grap zal op video net zo weinig uithalen als face-to-face. Probeer je grap, je mop of anekdote dus eerst eens uit, voor je de moeite neemt om het op video op te nemen.

Handleiding

Nu je voldoende inspiratie hebt voor je volgende videoboodschap is het tijd om te zorgen dat jouw video onvergetelijk wordt. Met de onderstaande complete handleiding zorg je in no-time dat je video's van hoge kwaliteit maakt, zonder dure apparatuur.

1. Begin met het einde in gedachte

Je kan maar één keer een eerste indruk maken en dat geldt voor een video ook. Vraag jezelf voordat je begint met filmen dan ook af ​​wat je wilt dat het publiek uit je video haalt. Werk vanuit daar een krachtige opening uit. Schrijf liefst een paar zinnen of een ​​uitspraak die de kijkers enerzijds direct boeien en anderzijds duidelijk maken wat je met deze videobooschap over wilt brengen. Een pakkende zin zou kunnen zijn: "Je denkt dat je weet hoe je een gaatje in de muur moet boren, maar ik heb goed nieuws: het kan véél makkelijker!" of "In deze video ga ik een primeur delen die nog niemand heeft gehoord".

2. Kijk in de camera

Dit is eigenlijk een no-brainer: Als je een connectie wilt maken met je kijkers, kijk dan niet naar je scherm, hoe verleidelijk het ook is. Kijk in plaats daarvan in de lens. Als je oogcontact maakt zal je kijkers, net als wanneer je iemand ontmoet, beter weten te boeien dan wanneer je ogen steeds afdwalen.

3. Houd het steady

Niets is zo irritant als een videoboodschap waar je zeeziek van wordt, omdat de camera onbedoeld constant alle kanten op gaat. De vuistregel is dan ook: houd het steady. Idealiter gebruik je een statief, dan weet je zeker dat de camera niet ongewenst beweegt.

Gebruik een statief

4. Zet je energiestand in overdrive

Oefen wat je tijdens de videoboodschap gaat zeggen een paar keer en als je denkt dat het energiek genoeg is, doe je er nog een paar tandjes bij. Misschien voelt het op het moment een beetje gek, maar die extra energie vertaalt zich in een video die vermakelijker is om te kijken en je publiek zal het waarderen. Niemand wil een video waar je van in slaap valt, dus presenteer jezelf op een enthousiaste en energieke manier.

5. Doe het opnieuw en opnieuw

Zoals Steve Jobs zei: "Als het de moeite waard is om te doen, is het de moeite waard om het goed te doen." Wanneer je niet tevreden bent over je eerste shot, doe het dan nog een keer. En als je daar ook niet tevreden over bent, doe het dan nog een keer. Het kost wat meer tijd, maar het loont de moeite. Raak je gefrustreerd of word je het zat? Ga dan even iets anders doen of las een korte pauze in om daarna alsnog de beste versie van jouw video op te nemen. Zo houd je het leuk voor de kijkers én voor jezelf.

6. Wees niet bang voor de camera

We hebben allemaal een klein beetje camera-angst. Dat is geruststellend om te weten toch? De kunst is om het je niet dwars te laten zitten. Als jij je niet erg op je gemak voelt voor de camera, ga dan terug naar het oorspronkelijke plan. Schrijf je video van tevoren vrijwel letterlijk uit en zorg dat je weet wat het doel van je video is. Om vertrouwen voor de camera te krijgen, moet je namelijk goed voorbereid zijn. Zoals je (meestal) ook niet onvoorbereid voor een groep gaat staan om te spreken, zo doe je dat ook niet als je een video opneemt. Als je het script geschreven hebt, oefen het dan meerdere keren voordat je op 'opnemen' drukt.

7. Maak het af

Er zijn talloze gratis en betaalde apps en computerprogramma's die nabewerking van je video mogelijk maken. En vaak is het de moeite waard dat te doen. Met de bewerking van jouw video kan je namelijk zorgen voor dat extra beetje professionaliteit. Een simpele intro, een deuntje of soms een versnelling of vertraging van het beeld, kan wonderen doen. Veel telefoons hebben al native bewerkingssoftware en een snelle zoektocht door de appstore levert voldoende gratis en betaalde opties. Wil je het professioneler aanpakken, probeer dan eens Adobe Premiere Rush of Inshot.

Houd het simpel

Je kan creatief zijn en toch tot een simpel eindresultaat komen. Door het simpel te houden, houd je het voor jezelf laagdrempelig. Je hoeft geen award winnende productie te maken, maar een video die jouw beoogde kijkers zal boeien. Je zal af en toe een foutje moeten maken om te leren wat er beter kan en er is uiteindelijk maar één manier om dat te doen: beginnen!

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92