Filmen als een pro
Download nu het gratis e-book over filmen met je smartphone en maak betere video's

Hoe maak je goede filmpjes met je smartphone?

Voordeel filmen met telefoon

Filmen met je telefoon is een goede optie. Een telefoon heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een digitale camera:

• Je mobiel is klein en compact: je hebt hem altijd bij je.
  • Je kan video's gemakkelijk bewerken via een bewerkingsapp.
  • Je kunt video's makkelijk uploaden op YouTube of sociale media.

Telefooninstellingen voor filmen

Wat zijn nu de ideale instellingen voor je mobiele telefoon om mee te filmen? Natuurlijk is elk mobiel apparaat anders, maar er zijn een aantal algemene richtlijnen waar je rekening mee moet houden. Bij iPhone vindt je de camera-instellingen bij de algemene instellingen, maar bij de meeste andere toestellen kan je in de camera applicatie zelf de instellingen regelen.

• Resolutie: kies bij handmatige instelling minstens voor Full HD (dit is 1920 x 1080 pixels). Groter is vaak beter, tenzij je telefoon dat niet aankan. Kies bijvoorbeeld voor 4k beeld, oftewel 3840 x 2160. 4K is nuttig als je later digitaal wilt gaan inzoomen op je beelden.
  • Frames per seconde: dit staat doorgaans of 24 of 25. Dat betekent dat je telefoon per seconde 24-25 foto's maakt, die aan elkaar worden gelast, waardoor de illusie van bewegend beeld ontstaat. Dit geldt voor alle video's. Indien je kiest voor 50 of 60 frames per seconde, heb je later, bij digitale nabewerking, de keuze om beelden in slow motion te zetten.

Filmic Pro app voor kundig filmpjes maken met je smartphone

Er zijn een aantal apps beschikbaar die je los kunt gebruiken. Filmic Pro is er daar één van. De app sluit uitstekend aan bij de standaardcamera app die je telefoon al heeft.

Filmic Pro is zowel voor iPhone als Android te gebruiken. De belangrijkste toevoegingen die deze app op de standaardapp levert, zijn geavanceerde belichtings- en focusopties.

Je kan de lichtinval beïnvloeden en bepalen op welke afstand van je camera het beeldscherm moet zijn. Zo kan je eenvoudig scherptediepte creëren, die je video's een extra esthetische laag en diepgang geven.

Zorg voor een goede videobewerkingsapp

Een goede camera alleen is niet genoeg voor het maken van filmpjes met je smartphone. Het schieten van beelden is slechts het halve werk. De andere helft van het proces zit hem in de nabewerking. Op deze pagina leer je welke app je kunt gebruiken om video's te bewerken.

Film genoeg beelden

Zorg dat je voldoende verschillende beelden schiet (zorgt voor afwisseling). Afwisseling is meestal noodzakelijk, tenzij je bijvoorbeeld uitsluitend bezig bent met iets informatiefs. Maar ook dan helpt afwisseling de aandacht van je kijkers vat te houden. Het is dus erg afhankelijk van het onderwerp dat je bespreekt en wat je precies wilt vertellen. Als je een reisvlog schiet, wil je zomin mogelijk hoofdshots laten zien en juist zoveel mogelijk van de omgeving.

Filmend bewegen

Je telefoon is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera. Dit brengt in de praktijk het voordeel met zich mee dat je hem overal kan gebruiken, maar het beeld is ook gevoeliger voor trillingen. Zorg dus dat je je beeldscherm stabiel houdt, of zorg dat je bewegingen gecontroleerd en vloeiend zijn.

Soms geven onrustige beelden juist een mooi esthetisch effect.

Tip: Door met een groothoek (wijdde) lens te filmen op je spiegelreflexcamera of telefoon, zal je minder snel te maken krijgen met trillingen.

Omgevingsgeluid

Omgevingsgeluid kan een mooi effect geven, bijvoorbeeld op een boerderij tussen de blatende geiten en de kakelende kippen, maar het kan natuurlijk ook ontzettend afleiden.

In een café bijvoorbeeld werken stemmen op de achtergrond en gerinkel van kopjes of bestek juist ontzettend afleidend.

Je kunt ervoor kiezen op een rustige locatie te filmen, maar je kan er ook voor kiezen het achtergrondgeluid er op een later moment zoveel mogelijk uit te filteren. Voorkomen is beter dan genezen, dus ons advies is om te filmen op een rustige locatie waarbij je de volledige regie hebt over het omgevingsgeluid.

Zorg voor genoeg licht

Niet alle camera's werken optimaal bij weinig licht. Zorg dus dat je in een omgeving met veel natuurlijk licht gaat filmen, of kies voor een camera die ook bij weinig lichtinval uit de voeten kan. Indien je binnen filmt, kan je ook kiezen voor kunstmatige inval van licht met lampen en schermen. Hiervoor wordt vaak de three point lighting belichtingsmethode gebruikt.

Je professionele film liever laten maken?

Soms heeft professionele apparatuur één stap voor op je smartphone. Wil je het maken van een professionele film, bijvoorbeeld voor een promotievideo voor je zaak, uitbesteden? Dat kan. Pro Motion Film levert kwaliteit, aan de hand van jarenlange ervaring.

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: dat is goede, professionele kwaliteit film voor een eerlijke prijs. Een bedrijfsfilm laten maken is een investering om vruchten af te werpen, moet je een solide basis hebben.

Zelf video's leren maken

Zelf filmen met je smartphone doe je met behulp van de e-book cursus van Pro Motion Film, het e-book staat vol tips en is een goede handleiding voor elke filmer.

• Cursus filmen met smartphone

Cursus Filmen Met Je Smartphone

Filmen met je smartphone? In het gratis e-book cursus filmen met je smartphone ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Download het e-book nu.

Professionals laten het zien

Wil je nog meer tips over hoe je succesvol kunt filmen met je smartphone? Bekijk dan deze vi deo:

5 Praktische tips voor filmen met je smartphone: