Filmen in slow motion

Hoe werkt slow motion?

Er gaan normaalgesproken 25 beelden (frames) in een seconde film. Een camera kan in verschillende frame rates opnemen, afhankelijk van het type camera. Veel camera's kunnen tegenwoordig naast 25 frames ook in 50 frames opnemen. Op hoeveel frames jouw camera precies filmt, kun je zien in het menu van je camera.

Aantal frames bepaald slow motion

Op sommige camera's kun je zelfs in 100 frames of hoger filmen. Door op 50 frames of hoger te filmen, ontstaat een slow motion effect.

Bij 50 frames wordt het beeld twee keer zo langzaam afgespeeld dan 25 frames (de standaard). Bij 100 frames is dat al vier keer zo langzaam.

Tip: let er op dat de waarde van je shutterspeed (sluitertijd) met filmen altijd minstens twee keer zo hoog is dan het aantal frames. Dus bij 120 frames per seconden heb je een shutferspeed nodig van 240 of hoger.

Wat zijn de voordelen van slow motion?

Ergens de focus op leggen

Met slow motion kun je een beweging nog duidelijker in beeld brengen. Je kunt zo een bepaalde actie verduidelijken.

Niet met het blote oog te zien

Soms is een voorwerp of actie in normale snelheid niet goed te zien. Door het dan in slow motion of zelfs super slow motion te filmen kun je een handeling toch verbeelden.

Vloeiende beweging

Een slow motion opname staat garant voor vloeiend beeld. Alle schokken en andere oneffenheden worden door de vertraging weggepoetst. Dit geeft een mooi filmisch effect.

Mooie dynamiek

Als je de slow motion beelden soms afwisselt met opnames in normale snelheid krijg je een mooi spel tussen verschillende snelheden. Dat maakt je video creatief en spannender om naar te kijken.

Slow motion opnames van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Film maken met professionele slow motion opnamen?

Wil je een film maken met echt professionele slow motion opnamen dan kun je ook een cameraploeg inhuren. Zo weet je zeker dat je de beste kwaliteit beelden krijgt en een film met een professionele uitstraling.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)