Hoe krijg je een filmische look?

Als je gaat filmen dan maak je echt het onderscheid met een filmische look. Dit is het verschil tussen amateuristisch en professioneel overkomen bij je publiek.

Matige video kwaliteit

Soms ziet een video er ook echt heel erg 'video' uit. Dat is dan vrij negatief. Want daarmee bedoelen we meestal dat het opgenomen beeld vrij 'plat' is en niet echt van hoge kwaliteit. Ook heeft dit vaak te maken met de kwaliteiten van de persoon achter de camera. Als iemand de camera druk heen en weer beweegt, dan komt dat wat amateuristisch over.

Vaak is dit een combinatie van gebrek aan kennis en concentratie en gebruik van goedkope apparatuur. Denk aan iemand die snel iets met zijn telefoon wil opnemen. Zo iemand is totaal niet bezig met het maken van een mooie beeldcompositie. Ook zal de camera op een telefoon, hoe goed die tegenwoordig ook zijn, uiteindelijk onderdoen aan een videocamera waarop je fantastische verwisselbare lenzen kunt gebruiken.

Filmische look creëren

Wil je gaan voor een echt filmische look? Hierin ben jij als de persoon achter de camera een belangrijke speler. Evenals de camera en lenzen die je gebruikt.

Mooie compositie

De cameraman of vrouw kan allereerst een filmisch shot creëren door mooie composities te maken. Gebruik als het even kan een statief zodat je echt rustige, strakke beelden krijgt.

Kader de camera op zo'n manier dat je echt een mooi plaatje krijgt waarbij de achtergrond helemaal klopt. Alsof je een schilderij aan het maken bent. Staat er net nog iemand voor de helft in beeld? Of een straatlantaarn die net nog om de hoek je beeld in komt duiken? Dat is lelijk. Controleer of alle kleine oneffenheden uit beeld zijn, ruim de opnamelocatie op als het kan. Zo krijg je een mooi gestilleerd shot.

Tip: Het is het makkelijkste om met een statief professionele beelden op te nemen. Je kunt natuurlijk ook proberen om uit de hand te filmen, maar zorg er dan voor dat deze beelden vloeiend zijn zonder schokken.

Scherptediepte

Vaak wordt het gebruik van scherptediepte ook als artistiek en daardoor filmisch ervaren. Denk dan aan een onderwerp dat op de voorgrond helemaal scherp is, met een wazige 'blurry' achtergrond. Zo springt het onderwerp er echt uit.

Je kunt het snelst mooie scherptedieptes krijgen door lenzen te gebruiken met een groot diafragma (1.4 - 2.0f) en lenzen met een hoge brandpuntafstand (50mm en hoger).

Leestip: Videocamera instellen tips

Kleurcorrectie

Een groot deel van je filmische look komt tot stand in de videomontage. Zo kun je door middel van kleurcorrectie je opgenomen beeld nog warmer maken, een dieper contrast geven of schaduwen donkerder maken.

Goed geluid

We hebben het dan over een filmische look, maar we ervaren een film of video ook met onze oren. Is het geluid slecht maar het beeld prachtig? Dan zal het geheel alsnog amateuristich overkomen. Zorg daarom voor professionele geluidsopnamen. Gebruik een hengelmicrofoon, goede richtmicrofoon of eventueel een dasspeldmicrofoon die je op kunt spelden, zodat het geluid echt van dichtbij kan worden opgenomen. Denk ook aan plopkappen en ander type windfilters zodat je eventuele ruis door wind voorkomt.

In de montage kun je ook nog vanalles met geluid doen. Zo kun je opgemonen stemmen van een lichte bas voorzien, of geluidseffecten toevoegen. Zo maak je de beelden nog realistischer.

Let je op deze vier punten, dan kun je zonder al te veel moeite zelfstandig of in een klein team heel mooie filmische opnames maken.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Video opname tips

-> Checklist zelf een promotiefilm maken - goed voorbereid de opnames in

-> Video laten maken? Hier moet je allemaal op letten!

-> Presenteren op camera: de tien meest gemaakte fouten

-> Zes ideeën voor professionele B-roll shots in je promotiefilm

-> 12 tips voor de mooiste video opnametechnieken

Filmische look van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Professionele video laten maken?

Wil je je opnamen naar een echt hoog niveau tillen? Dan kun je dit ook uitbesteden en een videoproductiebedrijf inhuren.

Videoproductiebedrijf inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring in videoproductie

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%