Wat is depth of field?

Depth of field staat voor 'scherptediepte' en is een begrip in de film en fotografie. We bedoelen hiermee de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die scherp worden afgebeeld op camera.

De depth of field wordt beïnvloed door de kwaliteit van de lens, de afstand waarop wordt scherpgesteld en de grootte van het diafragma.

Diafragma

Hoe lager de F waarde (diafragma) van je lens is, hoe kleiner de scherptediepte. Dus als je voor een wazige, onscherpe achtergrond wil gaan dan kun je het beste je diafragma helemaal 'open' gooien. De diafragma opening is groter en er komt dan meer licht binnen.

Goede lenzen hebben over het algemeen een lagere F-waarde (F 1.2 - 1.5) waardoor je hiermee sneller een kleine scherptediepte krijgt.

Gebruik groothoeklens vs telefoto lens

Een groothoeklens met korte brandpunstafstand heeft over het algemeen een veel grotere scherptediepte dan een telephoto lens. Bij een telephoto lens met lange brandpuntafstand is het contrast tussen scherp en onscherp dus groter.

Een kleine scherpte diepte heeft een artistiek effect. Zo kun je een scherp onderwerp heel erg naar de voorgrond halen, terwijl de rest van de omgeving onscherp en wazig is.

De kwaliteit van het onscherpe wordt bokeh genoemd.

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!