Wat is depth of field?

Wat is scherptediepte

Depth of field staat voor 'scherptediepte' en is een begrip in de film en fotografie. We bedoelen hiermee de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die scherp worden afgebeeld op camera.

De depth of field wordt beïnvloed door de kwaliteit van de lens, de afstand waarop wordt scherpgesteld en de grootte van het diafragma.

Diafragma

Hoe lager de F waarde (diafragma) van je lens is, hoe kleiner de scherptediepte. Dus als je voor een wazige, onscherpe achtergrond wil gaan dan kun je het beste je diafragma helemaal 'open' gooien. De diafragma opening is groter en er komt dan meer licht binnen.

Goede lenzen hebben over het algemeen een lagere F-waarde (F 1.2 - 1.5) waardoor je hiermee sneller een kleine scherptediepte krijgt. Een professionele cameraman weet goed hoe je een scherptediepte kunt creeeren voor het juiste cinematografische effect.

Gebruik groothoeklens vs telefoto lens

Een groothoeklens met korte brandpunstafstand heeft over het algemeen een veel grotere scherptediepte dan een telephoto lens. Bij een telephoto lens met lange brandpuntafstand is het contrast tussen scherp en onscherp dus groter.

Een kleine scherptediepte heeft een artistiek effect. Zo kun je een scherp onderwerp heel erg naar de voorgrond halen, terwijl de rest van de omgeving onscherp en wazig is.

De kwaliteit van het onscherpe wordt bokeh genoemd.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen

Time-lapse Stop-motion 360 graden video Super slow motion Fast motion Vogelperspectief Over the shoulder shot Point of view Establishing shot Luistershot Tegenshot Long take Extreme long shot Tracking shot Crane shot Pan effect Tilt effect Close-up Extreme close-up Lens flare Bokeh effect Diafragma Depth of field Hand-held BeeldstabilisatieAutofocus WitbalansB-roll Ensceneren Green screenENG Draaidag Freelance cameraman Gaffer Focus puller Videograaf

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing