Maak de beste video's
Download nu het gratis e-book Perfecte video's monteren en edit de beste video's.

Hoe maak je een video van je scherm?

Schermopname maken: wat is dat?

Een schermopname is in feite een filmpje van datgeen wat er op het beeldscherm van je mobiele apparaat of PC gebeurt. Het is het scherm, zoals jij dat ziet terwijl je bezig bent, maar dan een opname ervan.

Een schermopname is uitermate handig voor bijvoorbeeld instructievideo's, waarbij je je kijkers expliciet wilt laten zien wat voor stappen ze moeten doorlopen om iets gedaan te krijgen.

Ook voor gamevideo's zijn schermopnames een echte must.

Het maken van een instructiefilm

Je kan dit uitbesteden, maar je kan het ook helemaal zelf doen. Bijvoorbeeld aan de hand van een schermopname. Er is niets zo makkelijk voor een kijker als de bewegingen die jij op je beeldscherm maakt 1 op 1 kunnen volgen.

In de praktijk werkt dat een stuk beter om iets te leren dan uitsluitend een schriftelijke uitleg opvolgen, of luisteren naar een uitleg zonder beeld.

Wil je je schermopnames bewerken tot een fantastische video? Overweeg dan ons e-book Perfecte video's monteren te downloaden. Leer in een handomdraai goed en snel video's bewerken.

• Cursus video editing

Cursus Video Bewerken

In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Overzicht verschillende screen capture software

Er zijn verschillende programma's op de markt waarmee je heel eenvoudig een video kunt maken van je scherm, zowel voor op je telefoon als voor je PC.

Hieronder volgt een lijstje namen van geschikte programma's. De programma's worden vervolgens afzonderlijk nog eens uitgelicht.

• Movavi Screen Recorder
  • QuickTime
  • Apowersoft Screencast
  • Open Broadcasting Software
  • Screencast-O-Matic
  • CamStudio
  • AZ Screen Recorder

Schermopname via multimediasoftware Movavi

De Movavi Screen Recorder is geschikt voor zowel Windows als MacOS. Je kunt je scherm en audio tegelijkertijd opnemen, of je webcam zonder scherm. Ook is het mogelijk om je toetsenbord te laten zien en zelfs op de video te tekenen om bepaalde dingen te highlighten. Dit laatse vinden wij persoonlijk een van de leukste tools. Als wij bijvoorbeeld een screen capture opnemen waarin we uitleggen hoe we een video editen, dan kunnen we live omcirkelen waar bepaalde functies zitten.

Wil je het programma eerst uitproberen, dan kun je een free trial downloaden. Een jaarabonnement heb je al voor circa € 37 euro bij particulier gebruik en € 66 bij zakelijk gebruik. Ook is het mogelijk om een video editor aan te schaffen zodat je de opname meteen kunt trimmen.

Schermopname maken met QuickTime

QuickTime komt standaard bij elk Mac-apparaat. Het opnemen van je scherm is een functie die door veel mensen niet wordt opgemerkt, maar hij is er wel degelijk. Je kunt ervoor kiezen om een venster, je hele scherm of een gedeelte van je scherm op te nemen. De microfoon stelt je in staat je kijkers (bijvoorbeeld cursisten) meer te vertellen over je filmpje.

Let op: QuickTime is geen videobewerkingsprogramma, hiervoor heb je aanvullende apps nodig. QuickTime wordt niet langer door Apple ontwikkeld, maar is nog wel te downloaden via de website.

Video maken van je scherm met Apowersoft Screencast

Apowersoft biedt je een gemakkelijke manier om schermopnames te maken. Een voordeel is dat je het zowel op Mac, als op Windows kunt gebruiken. Daarnaast stelt het programma je ook nog eens in staat je video's te bewerken met behulp van de software die is bijgeleverd.

Je kunt het programma online downloaden en gemakkelijk gebruiken aan de hand van vele gidsen en tips. Het programma is toegankelijk via de website. Het enige dat je hoeft te doen is te klikken op Start Recording. Je hoeft enkel een kleine launcher te installeren, waarna je aan de slag kunt gaan. Je kan opnames maken zolang je zelf wilt en zo mogelijk annotaties toevoegen.

Gebruik Open Broadcasting Software als screen capture software

Open Broadcasting Software (afgekort OBS) is uitermate geschikt voor het opnemen van video's en om live te streamen. Je video's zijn direct Full HD en je hebt geen last van een watermerk. Het programma is volledig gratis en er volgen nog regelmatig updates. Er zijn extra plug-ins beschikbaar.

Een nadeel van dit programma kan zijn dat je je bestanden alleen maar als MP4 of .flv kunt opslaan. Daarnaast is het programma vrij complex, maar zodra je je weg kunt vinden, zal je zien dat de mogelijkheden enorm zijn.

Beschikbaar op Mac, Windows en Linux.

Schermopnames maken met Screenpal

Dit programma is zowel voor Mac als voor Windows te gebruiken. Een groot voordeel is dat het programma erg makkelijk te gebruiken is: je gaat gewoon naar de website, drukt op de knop Start Recording en het opnemen begint direct. Je kan kiezen voor de opname van een deel van je scherm, van je webcam of van een combinatie van de twee. Het wijst zichzelf uit. de gratis functies zijn makkelijk eigen te maken.

Een nadeel is dat je voor de extra functies moet betalen. Een ander nadeel is dat je ten tijde van schrijven slechts 15 minuten achtereen in HD kunt opnemen, dat je video's een watermerk zullen hebben en dat je niet veel mogelijkheden hebt hem te bewerken.

Je kunt Screenpal hier downloaden.

Je beeld opnemen met CamStudio

CamStudio is te gebruiken voor Windows. Het is een eenvoudig te hanteren programma voor het maken van zowel schermopnames als geluidsopnames.

Over het algemeen is de kwaliteit van de video's erg goed, al kunnen beelden soms wat schokkerig zijn. CamStudio komt met weinig extra opties, maar je zult geen last hebben van watermerken. Het is 100 procent gratis. Indien je ook je webcam wilt opnemen, kan je bijvoorbeeld DeskCam erbij gebruiken.

Schermopnames maken met je telefoon

Is het maken van een schermopname met je telefoon mogelijk?

Jazeker, je moet echter wel een goede app hebben. Hieronder bespreken we AZ Screen Recorder (ook te gebruiken door niet-voetbalfans).

Alles over AZ Screen Recorder

Het filmen van je beeldscherm is een stuk makkelijker dan meerdere screenshots achter elkaar te sturen om duidelijk te maken hoe iets werkt.

AZ Screen Recorder heeft een hoop te bieden. Het is namelijk de enige gratis app die je in de Play Store zult vinden die je in staat stelt te filmen zonder tijdlimiet.

Het programma is simpel, functioneel, maar ook uitgebreid. Na het opstarten, kom je in een pop-up map terecht die je al je video's laat terugkijken. Het maken van video's is een fluitje van een cent. Voor wie extra functionaliteiten wil, is er een premium versie.

Schermopname van de laptop maken

Wat is het voordeel van een schermopname ten opzichte van een screenshot?

Simpel: filmpjes geven een totaalbeeld, terwijl een foto slechts een indruk geeft. Daarnaast zijn bewegende beelden een stuk leuker om naar te kijken dan statische frames.

Wil je de aandacht van je kijkers vasthouden, dan is het echt aan te raden dat je van schermopnames gebruik maakt.

Ingebouwde schermopname voor Windows

Windows stelt je in staat filmpjes van je beeldscherm te maken aan de hand van een functie die al is ingebouwd. Je kent hem waarschijnlijk niet, omdat hij erg goed verstopt is. Je kan schermopnames maken met de ingebouwde Xbox app. Je kunt ook opnemen met behulp van je browservenster. Hiervoor hoef je geen software te downloaden en installeren.

Windows 10 schermopname via de Xbox app

Deze ingebouwde functie voor schermopname is vooral bedoeld om games mee op te nemen. Je opent de Xbox app (links in je scherm van je taakbalk type je 'Xbox', vervolgens klik je op [Windows] + [G] en dan 'Ja, dit is een game'. Het programma FlashBack Express is een gratis programma. Het is ook geschikt voor PCs die bijvoorbeeld niet compatibel zijn met de Game Bar van Windows 10. Je moet de software eerst downloaden en installeren. Vervolgens klik je op Record your screen.

Het programma biedt je een brede variëteit aan instelopties. Je kunt ervoor kiezen het hele scherm op te nemen of juist een specifiek venster. Je kunt ook met je muis een venster afbakenen of simpelweg opnemen aan de hand van je webcam.

Geluidsopnamen met FlashBack Express

Opnemen met geluid is ook mogelijk. Dit gebeurt aan de hand je van speakers of je microfoon. Beiden kan eveneens. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen het geluid van je microfoon op te nemen als een apart spoor. Dit vergemakkelijkt de nabewerking van je video's.

Schermopname voor Teams (vergaderingen)

Wat is Teams?

Teams is hét ideale programma voor het maken van schermopnames voor bijvoorbeeld vergaderen. TeamViewer stelt je in staat schermen te delen. In de praktijk kan je heel gemakkelijk deelbare en toegankelijke video's maken voor een legio aan doeleinden: deel presentaties, maak Webinars, produceer trainingsmateriaal of creëer video's voor reflectie.

Voor wie is Teams bedoeld?

Teams is een programma voor op de werkvloer. Als bijvoorbeeld IT-manager stelt het je in staat je communicatie met klanten te documenteren. Als technisch supportmanager kan je op afstand je collega's begeleiden.

Daarnaast is Teams zeer geschikt voor het vastleggen van vergaderingen of andere vormen van professioneel contact tussen collega's op de werkvloer. Het delen van kennis wordt een fluitje van een cent met behulp van dit simpele, effectieve programma.

De transparantie van Teams

Met behulp van de Screen Recorder kan je gemakkelijk in het verleden besproken zaken ophalen aan de hand van beeldmateriaal. In het geval van een conflict kan beeldmateriaal uitkomst bieden. Bovendien kan iemand die niet bij een vergadering aanwezig was, 1 op 1 terughalen wat er precies besproken is, waardoor hij niets van de informatie hoeft te missen. TeamViewer helpt je daarnaast je eigen werk te analyseren en te reflecteren op wat beter kan.

Het delen van kennis via TeamViewer

Het delen van kennis doe je heel gemakkelijk met behulp van webinars en presentaties voor bijvoorbeeld trainingsdoeleinden. Je publiek is zo breed als je dat zelf wilt. Bovendien hoef je het materiaal niet af te leveren en kan iedereen met een computer erbij wanneer hij of zij zelf wil.

Besteed je video's uit

Is IT niet helemaal jouw ding, of wil je je verzekeren van topkwaliteit? Kies er dan voor de professionals van Pro Motion Film in te schakelen. De mensen hier hebben jarenlange ervaring en weten precies hoe ze jou verder kunnen helpen. Het gedoe van een maken van een marketingvideo of trouwfilm kan je uitbesteden om een optimaal resultaat te krijgen! Bekijk wat een professionele video jou gaat kosten.

Service en kundigheid

Bij Pro Motion Film staan service en kundigheid voorop. Die kundigheid delen we graag met je. Met behulp van dit stappenplan kan je straks zelf een professionele video maken. Het plan staat vol tips en duidelijke aanwijzingen om het beste in jezelf naar boven te halen. Verras jezelf en vrienden!

Video tips voor het maken van een schermopname
Toch nog niet helemaal duidelijk hoe je een schermopname maakt? Zij leggen het nog eens voor je uit:

Kanaal: de Videomakers - schermopnames voor PC of telefoon: https://www.youtube.com/watch?v=IO9zqlEN6e8.

TechTime geeft je een top 5 van gratis tools: https://www.youtube.com/watch?v=vfIw_f94SB4.