Tips als je gaat filmen met je telefoon

Filmen met je telefoon tips

Filmen met de camera van je telefoon heeft de laatste jaren echt aan populariteit gewonnen. Dat komt omdat de camera's op een telefoon van zo'n kwaliteit zijn geworden dat je hier met de juiste instellingen en omstandigheden fantastische opnames mee kan maken.

De telefoons doen bij ideale omstandigheden niet meer onder voor professionele videocamera's. Wat je doel ook is, met een telefoon kun je heel mooie video's maken, als je het goed doet.

Interessant voor videomarketing voor bedrijven

Als videoproductiebedrijf zijn we er van overtuigd dat we bedrijven kunnen helpen hun videomarketing en ROI naar een hoog niveau te tillen. Doordat we dit professioneel uit handen nemen en snel meerdere video's kunnen maken.

Maar we geloven er ook in dat het waardevol is als bedrijven hun medewerkers met een telefoon opnames laten maken. Denk dan aan vlogs of korte socials. Video's die zijn gefilmd met je telefoon zijn ideaal om te delen als aanvullende content op bijvoorbeeld Linkedin of Instagram.

Telefoons met meerdere camera's

De nieuwste telefoons beschikken tegenwoordig over meerdere camera's en cameralenzen. Met allemaal een ander brandpunt. Bijvoorbeeld een telelens, medium lens en groothoek (wide-angle) lens. Zo hoef je niet eens meer digitaal in te zoomen. De kwaliteit is altijd optimaal.

Je kunt met je telefoon echt vanalles filmen. En het mooiste is: dat kan ook. Je hebt je camera altijd bij je dus je kunt waar en wanneer je wilt opnames maken.

4 tips als je gaat filmen met je telefoon

Hoe kun je mooie opnamen maken met je telefoon? Jij hebt hier als filmer de grootste rol in. Een paar tips als je gaat filmen met je telefoon.

1. Steady hand

Probeer je telefoon niet te veel te bewegen tijdens het filmen. Een schokkerig beeld komt erg onrustig over en zo is je video moeilijker te volgen. En minder prettig om naar te kijken. Als je jezelf of iemand anders filmt probeer het beeld dan de hele tijd hetzelfde te houden.

2. Duidelijke compositie maken

Probeer op een onderwerp te focussen. Als je in het wilde weg in een ruimte een groep mensen gaat filmen, dan weet de kijker niet naar wie ze moeten kijken. Probeer dus een compositie te maken.

Sta je op een behoorlijke afstand van wat je wilt filmen? Loop dan eerst even naar je onderwerp toe voordat je de camera al aan hebt staan. Kadreer je shot en druk dan pas op opnemen. Het nadenken over een compositie geeft een veel mooier beeld!

3. Geluid opnemen

Is het geluid belangrijk in je opnamen? Bijvoorbeeld omdat je aan het vloggen bent?

Zorg er dan voor dat je filmt in een rustige omgeving. Het kan zomaar zijn dat je buiten staat te filmen en dat er opens een voertuig hard voorbij komt scheuren. Je bent niet meer te verstaan. Dat maakt je video ook lastig te volgen en wat irritant voor de kijker. Probeer daarom altijd een locatie op te zoeken waar jij goed verstaanbaar bent.

4. Horizontaal of verticaal filmen?

Hier hebben wij ook een hele pagina over geschreven. Maar om hier kort op in te gaan. Neem je een vlog op en wil je je video op Facebook of Instagram delen? Dan is verticaal of 'staand' filmen prima. Voor vertoning op YouTube of een televisiescherm is horizontaal filmen beter.

Meer tips vind je in ons e-book over filmen met je telefoon. Bestel jouw digitale exemplaar nu:

  • Cursus filmen met je smartphone

    Cursus Filmen Met Je Smartphone

    In de cursus filmen met je smartphone (e-book) ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Dit e-book is te bestellen met de PMF Complete Bundle.

    36,- 17,99 -50%
Filmen met je telefoon
Film jij liever verticaal of horizontaal?

Video opnemen met je telefoon vs professioneel uitbesteden

Dit waren de 4 tips voor als je zelf gaat filmen met je telefoon.

Conclusie: Iedereen kan goede opnamen maken met een telefoon. Het is vooral belangrijk om vooraf een goed kader te maken en te weten wat je gaat filmen.

Het is net als met foto's maken. Sommige mensen maken al foto's nog voordat ze de telefoon uit hun broekzak hebben gehaald. Probeer eerst een rust momentje te pakken. Denk na hoe je je telefoon het beste kunt houden voordat je op die record knop drukt. Je zult zien dat je opnames veel mooier worden.

Wil je een video maken die voor lange tijd mee moet en heel belangrijk is voor het behalen van je doelen? Dan adviseren we om ook eens na te denken over het inhuren van een cameraman of cameraploeg. Een cameraman maakt je video nog beter: technisch en creatief zit alles perfect in elkaar. En de regie wordt voor je gedaan. Zo kun je zelf alle tijd stoppen in de voorbereidingen.

Meer praktische tips? Aan de slag met videoproductie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92