Maak een onwijs mooi verjaardagsfilmpje met je telefoon

Verjaardagsfilmpje maken

Het is origineel en creatief: een opa, oma, vader, moeder, vriend, vriendin of collega met de verjaardag feliciteren met een mooie of juist grappige videoboodschap. Je hebt niet veel nodig om een originele videoboodschap te maken, alleen voldoende tijd, een telefoon met camera en natuurlijk een gezonde dosis creativiteit.

Of je nu gewoon een speciaal moment nóg specialer wilt maken of van een afstand iemand wil feliciteren: een videoboodschap voor een speciale dag zoals een verjaardag is een origineel en persoonlijk gebaar dat geheid voor een hoop blijdschap zal zorgen. Met de volgende tips, suggesties én inspiratie gaat het ook jou lukken om een onvergetelijk verjaardagsfilmpje met je telefoon te maken!

Inhoudsopgave

Wanneer maak je een verjaardagsfilmpje?

Het klinkt hartstikke leuk zo'n verjaardagsfilmpje, maar wanneer is het eigenlijk gepast om er één te maken? Speciale gelegenheden, zoals wanneer iemand een bijzondere leeftijd bereikt, bijvoorbeeld 50 jaar, of jubileums zijn bij uitstek een mooi moment om een felicitatie via een persoonlijke videoboodschap te maken. Maar ook een huwelijk, een verjaardag op afstand of een babyshower kan bijvoorbeeld opgeleukt worden met een video. Eigenlijk elke gelegenheid waarbij je iemand méér dan alleen een cadeau wilt geven en waarbij je een persoonlijke boodschap op een originele manier wilt overbrengen is geschikt.

Denk vooraf na over jouw ideale verjaardagsfilmpje

Waar moet je allemaal aan denken bij het opnemen van een verjaardagsfilmpje? Een videoboodschap opnemen is natuurlijk niet moeilijk. Je drukt gewoon op de opnameknop op je smartphone, je spreekt een boodschap in en je bent klaar. Zo simpel kan een verjaardagsfilmpje zijn. Maar als je er goed over nadenkt en er wat tijd in steekt, vóór je begint met filmen, dan zal het resultaat beter- en de verrassing nog groter zijn.

Start door over de volgende vragen na te denken:

 • Maak je het verjaardagsfilmpje alleen of maak je 'm samen met anderen? Als je de video samen maakt, maak dan een lijstje van mensen waarvan je denkt dat ze tijd en zin hebben om mee te doen.
 • Wat wil je de ontvanger eigenlijk vertellen? Denk hier vooraf goed over na en schrijf je boodschap alvast uit, een beetje alsof je een verjaardagskaart schrijft.
 • Hoe lang moet je filmpje voor de verjaardag ongeveer worden? Probeer dit hoe dan ook te beperken tot ongeveer twee minuten. Een kort en krachtig filmpje wordt vaak het best ontvangen.
 • Hoeveel tijd neem je voor de voorbereiding, de opname en de montage van het verjaardagsfilmpje? Dit is belangrijk, omdat het mede bepaalt wat überhaupt haalbaar is in de tijd die je beschikbaar hebt. Maak je er een simpele selfie video van, of wil je een video van serieuze kwaliteit maken? In dat laatste geval zal je uiteraard veel vroeger van tevoren moeten beginnen.
 • Welke apparatuur heb je tot je beschikking? Filmen kan je doen met je smartphone, maar heb je bijvoorbeeld ook een statief of zonodig extra verlichting? En heb je ook een bewerkingsprogramma om de video achteraf te kunnen monteren en bewerken?
 • Op welke locatie ga je het verjaardagsfilmpje opnemen? En dit is heel belangrijk: kan je jezelf op die plek goed verstaanbaar maken? De kwaliteit van de video zal hier sterk van afhangen. Immers, of je binnenshuis, in een bos of vlakbij een drukke weg filmt, maakt behoorlijk uit voor de mate waarin jouw opgenomen boodschap overkomt. Dat geldt natuurlijk ook voor het licht.
 • Hoe ga je de taken verdelen? Als je de video met meerdere mensen maakt, moet je ook direct vanaf het begin de taken duidelijk verdelen: wie wil er op beeld komen, wie gaat de video opnemen en wie doet de montage achteraf?
Filmpje maken met elkaar

Kies de vorm waarin jij je ei kwijt van

Twijfel je of je voldoende je ei kwijt kan in een verjaardagsfilmpje? Wees gerust, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit zijn een aantal stijlen die kunnen zorgen dat jouw verjaardagsfilmpje impact maakt.

 • Doe het met elkaar: met z'n allen op de camera een leuke verjaardagswens inspreken. Een liedje zingen, een grappige sketch opvoeren of samen herinneringen ophalen. Dit zijn zomaar wat voorbeelden van felicitatie-filmpjes die je vooral mét elkaar leuk kan maken. Steek de koppen bij elkaar, denk na over wat jullie samen gaan doen op de video, zet je telefoon op een statief en: actie!

Voorbeeld:

 • Een selfie video: een voor de hand liggende manier is natuurlijk een selfie video. Neem de videoboodschap op alsof je live en persoonlijk tegen de ontvanger spreekt. Het voordeel van zo'n video is dat je helemaal jezelf kunt zijn en de boodschap zo persoonlijk kan maken als je wilt. En een handige bijkomstigheid: je hebt geen afhankelijkheden van anderen.

Voorbeeld:

 • Een compilatie filmpje: leuk als iemand een bijzondere leeftijd bereikt, of bij een bruiloft. Verzamel een boodschap van meerdere mensen en compileer dat in één video. Zo geef je iedereen de kans om op zijn eigen manier wat bij te dragen en krijg je een video waarin mooie, grappige en leuke boodschappen en herinneringen elkaar afwisselen. Laat iedereen een filmpje opnemen en insturen en monteer het vervolgens aan elkaar in één video.
 • Zing een lied: zelfs wanneer je niet de beste zanger bent, zal de ontvanger het waarderen als je bereid bent om op video een luidkeels 'lang zal je leven' te zingen.
 • Maak een foto- of video montage: wil je mooie herinneringen ophalen? Waarom jouw selfie video dan niet afwisselen met leuke foto's en video's die de herinneringen ondersteunen? Deze video vergt wat montagewerk, maar dat kan zeker de moeite waard zijn.
 • Tijdlijn video: wanneer iemand gaat trouwen of een respectabele leeftijd bereikt, kan het leuk zijn om een 'trip down memory lane' te maken. Verzamel foto's, video's en verhalen uit het verleden en zet ze achter elkaar in een chronologische volgorde. Maak de video persoonlijk door de beelden af te wisselen met personen die de bijbehorende verhalen kunnen vertellen.
 • Een quizvraag over de jarige: laat familie en vrienden in een persoonlijk filmpje een korte vraag stellen aan de jarige. Bedenk een leuke vraag gerelateerd aan de persoon in kwestie. Denk aan een vraag over een gezamenlijke herinnering, of over een van zijn of haar hobby's.
 • Cursus filmen met smartphone

  Cursus Filmen Met Je Smartphone

  Filmen met je smartphone? In het gratis e-book cursus filmen met je smartphone ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Download het e-book nu.

Tips voor een onvergetelijk verjaardagsfilmpje

Ok, het hoeft geen Hollywood blockbuster te worden, maar je wilt met jouw video wel een beetje impact maken. Met deze tips & tricks zorg je dat je jouw videoboodschap zo goed mogelijk weet over te brengen:

1. Landscape of portrait?

Je smartphone kan op twee manieren opnemen: landscape (landschap modus) of portrait (portret), oftwel: liggend of staand. Afhankelijk van de setting, de achtergrond en het gezelschap is de ene manier van filmen meer geschikt dan de andere. Ben je met een groep? Of is de achtergrond een belangrijk onderdeel van de video? Dan is het verstandig om liggend te filmen, zodat alles goed in beeld komt. Maak je een selfie video en gaat het vooral om jouw persoonlijke boodschap? Dan is het een goed idee om het filmpje in portret modus op te nemen.

2. Kies voor een rustige omgeving

Wat het doel van je filmpje ook is, als er een langsrazende sneltrein achter je voorbij komt, zal je boodschap niet overkomen. Kies liefst voor een rustige omgeving, waar je niet teveel afleidende geluiden hebt. Bovendien helpt het als er niet constant mensen (of dieren) je beeld in komen lopen. vraag dus om wat privacy bij het opnemen van het filmpje als er mensen om je heen zijn tijdens het filmen.

3. Wees vrolijk

Je neemt een verjaardagsfilmpje op, dus zorg dat je gezicht klopt bij de boodschap. Een chagrijnig gezicht of een robot houding kunnen echt niet. Zet je vrolijkste gezicht op en probeer de boodschap zo enthousiast mogelijk over te brengen.

Felicitatie video maken
Wees vrolijk

4. Hou het kort, dan is het krachtig

Een verjaardagsfilmpje is liefst ergens tussen de dertig seconden en twee minuten lang. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij uitgebreide compilaties, mag het best wat langer zijn natuurlijk, maar maak er geen documentaire van. De ontvanger krijgt de video waarschijnlijk op het moment dat er iets te vieren valt, en het is niet realistisch om diegene vervolgens erg lang naar een scherm te laten turen. Houd het kort, dan is jouw verjaardagsfilmpje het krachtigst.

5. Denk na over de 'vertoning'

Wordt jouw video gewoon via WhatsApp verstuurd? Bij een simpele selfie-video is dat helemaal geen gek idee. Maar als je avonden hebt zitten zwoegen op een uitgebreide jubileum-video waar een flink deel van de aanwezigen aan heeft meegewerkt, dan is het veel leuker om de video te tonen op een groter scherm. Zo kan iedereen meekijken en wordt het een gezamenlijke ervaring.

Tijd voor je eigen 'gefelicivideo'-project

Een originele en creatieve videoboodschap voor een verjaardag of andere gelegenheid opnemen is met bovenstaande tips een makkie voor je. Je hoeft echt geen geweldige acteur te zijn of getrainde crew te hebben om een onvergetelijke verjaardagsfilm te maken.

Bij bijzondere gelegenheden, zoals het bereiken van een respectabele leetijd, een trouwerij of een jubileum, worden de verschillende felicitatiewensen wel zelf gefilmd, maar uiteindelijk door een professioneel videoproductiebedrijf bewerkt. Zo maak je er nog meer een gedenkwaardige video van! Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met videobewerking. Onze cursus videomontage kan je daar bij helpen.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)