Wat is een rekwisiet?

Rekwisiet

Een rekwisiet is een of meerdere voorwerpen die tijdens een film, video of theatervoorstelling worden gebruikt om een scène te creëren. Het zijn vaak decoratieve items of gebruiksvoorwerpen die de dialoog en de verhaallijn versterken.

Wat zijn rekwisieten precies?

Een rekwisiet, ook vaak prop genoemd, is een object dat op het scherm of op het theaterpodium wordt gebruikt om de prestaties te verbeteren. De rekwisiet kan verschillende functies hebben. De ene rekwisiet wordt gebruikt om meer context te geven aan een scène, terwijl de ander juist helpt bij het schetsen en opbouwen van het karakter van een personage. Ook kan het creatief worden ingezet. In een dansvoorstelling kunnen rekwisieten zorgen voor een verrassingseffect. Denk bijvoorbeeld aan wanneer dansers ineens stoelen gebruiken om op en mee te dansen. Met behulp van de juiste rekwisieten wordt een scène in een film, theater of tv voorstelling uniek en authentiek.

Het vertellen van de context

Een van de meest gebruikte manieren van rekwisieten is om context aan een scène te geven. Stel je voor, je gaat naar een theatervoorstelling dat zich afspeelt in de Romeinse tijd maar op het podium is niks terug te zien wat de kijker helpt om zich naar deze tijd te fantaseren. Als er geen rekwisiet aanwezig is, is het zelfs onmogelijk om soms te weten in welke decennium het verhaal zich afspeelt. Zonder de juiste rekwisieten komt een verhaal vaak niet volledig tot leven en wordt het lastig om de kijker de bredere context rondom de scène te verbeelden.

Helpt een acteur mee om in zijn rol te komen

Een rekwisiet helpt de kijker niet alleen om een verhaal en de context te begrijpen, maar het helpt acteurs ook om meer in hun rol te kruipen. Een van de lastigste taken van een acteur is om een rol overtuigend te spelen. De kleding, make-up, en decoratie op de set zijn allemaal elementen die een acteur helpen om de rol overtuigend over te brengen. Het kan bijvoorbeeld helpen om het juiste accent op te zetten of om de juiste draai aan het personage te geven. Een personage in de Engelse Middeleeuwen spreekt en gedraagt zich bijvoorbeeld helemaal anders dan een tiener in het hedendaagse New York. De juiste rekwisiet helpt om in deze rol te kruipen.

Het aandikken van een karakter door middel van rekwisieten

Filmpersonages worden vaak direct herkend dankzij de rekwisieten die gebruikt zijn. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Indiana Jones. Wanneer men denkt aan een hoed en een bullwhip, dan denkt men gelijk aan Indiana Jones. Deze twee rekwisieten dienen als een verlengstuk van het personage en zorgen ervoor dat de persoonlijkheid van een personage nog meer naar voren komt. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de toverstaf in Harry Potter. Ondanks dat je in eerste instantie denkt dat een toverstaf een simpel object is en er altijd hetzelfde uitziet, laat de kracht van rekwisiet zien hoe kleine details een verschil maken. Daarnaast zijn er in Harry Potter nog andere rekwisieten aanwezig die zo slim bedacht zijn dat ze vandaag de dag gezien worden als een iconisch object van de filmreeks.

De veiligheid op set

Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar een rekwisiet zorgt ook dat een set veilig is en acteurs in alle veiligheid hun werk kunnen doen. Ondanks dat in een horrorfilm de messen echt lijken, wordt er op set gebruik gemaakt van nep messen. Zo wordt er voorkomen dat een onhandige beweging nooit kan resulteren in een bloedende acteur.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92