Wat is een vox pop?

Wat is een voxpop?

Vox pop is een wat gek begrip, dat afkomstig is van het Latijnse 'Vox populi', dat 'stem van het volk' betekent. In de praktijk is dit een video waarin de mening van jan alleman wordt besproken, of te wel: de burger op straat.

Wat is er in een vox pop te zien?

Een vox pop is doorgaans een video met een reeks interviews met mensen die de reporter toevallig op straat is tegengekomen.

Voor straatvideo's geldt doorgaans dat de geïnterviewden van tevoren niet gescreend of geselecteerd zijn op wat hun mening is en dat wat ze precies zullen zeggen ook als verrassing voor de interviewer komt.

Tegenwoordig zijn er ook vox pops die zich bijvoorbeeld in de huiskamer afspelen. Hier is de mate van screening en voorbereiding wat groter.

Het belang van locatie

Bespreek je een probleem dat zich voordoet in een specifieke stad of een toestand die geldt in een specifieke wijk, dan is het van belang dat je ook daadwerkelijk in die stad of in die wijk filmt.

Als je bijvoorbeeld armoede bespreekt, dan is het niet logisch als je iemand filmt die zich in een luxe club of restaurant bevindt, zelfs al is die persoon nog zo betrokken bij het besprokene. Niet zolang geleden werd in de media de vraag gesteld of standbeelden van koloniale 'helden', betrokken bij slavernijpraktijken, en straatnaamborden van diezelfde figuren weggehaald dienden te worden.

Er werd gefilmd bij het specifieke beeld, of in de specifieke straat.

Waarom een vox pop maken

Wie een bedrijfsfilm gaat laten maken heeft met een vox pop een waardevolle toevoeging aan zijn promotiearsenaal. Je kan met een vox pop in zeer korte tijd veel klantenfeedback verzorgen.

Bovendien kun je mensen met vele verschillende achtergronden aan het woord laten.

Meer gerelateerde begrippen:

Showreel video

Videoboodschap

E-learning video

Podcast video

Campagne video

Vacature video

Onboarding video

Wervingsvideo

How to video

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92