10x productvideo inspiratie

Dit artikel verscheen eerder als gastblog op LightspeedHQ.

Het maken van productvideo's van hoge kwaliteit voor je webshop kan best spannend zijn als je dat nog nooit gedaan hebt. De apparatuur is duur, je bent de techniek nog niet machtig en je weet niet wat wel of niet werkt. Waar moet je überhaupt beginnen? Vaak kiezen webshops er om die reden voor om genoegen te nemen met het gebruik van afbeeldingen. Natuurlijk zijn deze onmisbaar in je webshop, maar bereik je er net zoveel mee?

Vaak denken ondernemers dat het moeilijk is om een video te maken, maar niks is minder waar. Laat je inspireren door 10 verschillende productvideo's en ga vervolgens zelf aan de slag om zo van elke bezoeker een klant te maken.

Inhoudsopgave

1. De (goudeerlijke) meningen in klant review-video's

Je hoeft niet veel moeite te doen om kanalen van YouTube-gebruikers te vinden die zich volledig richten op het produceren van product reviews. Review-video's gaan over het product zelf: wat is het, wat kan het, wat is er goed en wat is er niet goed aan het product?

Werk samen met een klant om een productvideo te maken of deel de productvideo van een klant op je eigen kanalen. Een eerlijke mening wordt op prijs gesteld, dus is het belangrijk om zowel de positieve als de negatieve kanten van je product te belichten. Op die manier help je webshopbezoekers een weloverwogen keuze te maken en het draagt bij aan een eerlijk beeld van je webshop. Bekijk hier een voorbeeld van een klant review video:

2. De spanning van het uitpakken bij unboxing-video's

Je herkent het vast wel: wanneer je het karton van je nieuwe aankoop openscheurt voel je een mix van spanning en blijdschap. Nieuwe spullen uitpakken is dan ook een niet te onderschatten onderdeel van de aankoopbeleving. Geen wonder dus dat unboxing-video's zo populair zijn.

Het format is simpel: met een camera of telefoon film je hoe je een product uitpakt. Benoem wat je ziet en eventueel wat je ervan vindt. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je je nieuwe collectie binnen krijgt of wanneer een product uit de doos presenteert.

De unboxing-video's hoeven niet zo professioneel te zijn, omdat er in feite door de 'ogen van de uitpakker' wordt gekeken. Daardoor creëren ze een sterk 'dat wil ik ook'-gevoel bij de kijker. Bekijk hier een voorbeeld van de 'speelgoedmeneer', die met veel enthousiasme een brandweerkazerne uitpakt:

3. Het antwoord op 'wat doet die eigenlijk?' in explainer-video's

Explainer-video's zijn korte online productvideo's die worden gebruikt om een product uit te leggen. Ze kunnen vrij recht toe recht aan zijn, maar zijn vaak wel van hogere kwaliteit dan de twee voorgaande voorbeelden. Het voordeel van explainer-video's is dat ze in een korte tijd veel informatie kunnen overbrengen en tegelijkertijd mensen overhalen om het product te kopen.

Ze zijn gefocust op de positieve eigenschappen, anders dan bijvoorbeeld review-video's. Ze passen goed bij producten die ook wat uitleg nodig hebben, zoals dit product:

4. Het 'nu of nooit'-gevoel in online promo video's

Een promotievideo is een video die wordt gebruikt met het doel om een ​​specifiek marketinginitiatief, een actie of een aankomend product te promoten. Promotievideo's fungeren vaak als teasers, waarbij je de aandacht van de bezoeker trekt en overhaalt om door te klikken voor meer informatie.

Het karakter is vaak urgent of tijdelijk en focust meer op de actie dan op je product of dienst. Bekijk hier een voorbeeld van een promotievideo:

5. Het antwoord op al je vragen in FAQ-video's

In FAQ-video's worden veelgestelde vragen van bezoekers beantwoord. FAQ staat voor Frequently Asked Questions. FAQ-video's kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden, maar in de basis is het concept altijd hetzelfde: een FAQ-video behandelt één vraag of meerdere vragen die vaak over een product worden gesteld en beantwoord deze dan zo goed mogelijk. Dit neemt vaak de drempel weg om het product te kopen of geeft klanten het gevoel dat ze een betere beslissing kunnen maken. Bekijk hier een goed voorbeeld:

6. De 'kijk even mee'- ervaring in screencapture-video's

Met een screencapture-video maak je een opname van je computerscherm gedurende een bepaalde tijdsperiode. Traditioneel worden screencapture-video's vooral gebruikt om het proces na te bootsen waarmee je een bepaald doel op je computer of telefoon kunt bereiken, maar het kan ook gebruikt worden voor digitale diensten. Laat bijvoorbeeld zien hoe jouw klanten een (privé) winkelafspraak via je webshop kunnen boeken of hoe ze je producten kunnen filteren.

7. Ingewikkeld wordt heel eenvoudig met animatievideo's

Een animatievideo is een visuele weergave van informatie in de vorm van een geanimeerde online video. Je maakt zo een leuke video die op een boeiende manier uitleg over een bepaald product geeft.

Ze zijn eenvoudig te maken (veel online tools kunnen je hierbij helpen), zien er professioneel uit en zijn leuk om naar te kijken. Een animatievideo is bijvoorbeeld geschikt zijn wanneer je niet de middelen of behoefte hebt om zelf een video op te nemen. Bekijk hier een voorbeeld van een animatie productvideo:

8. Antwoord op de vraag 'welke is beter?' in vergelijkingsvideo's

Een productvergelijkingsvideo is een video waarin het ene product tegenover het andere wordt geplaatst, waarbij de kenmerken en voordelen van beiden worden getoond. Productvergelijkingsvideo's helpen de kijkers om te beslissen welk product het meest geschikt is voor hun budget en behoeften.

Het voordeel van vergelijkingsvideo's is dat je de twijfel bij je klanten kan wegnemen, wat de kans op conversie vergroot. Bovendien is de content vaak ook van waarde voor een breed publiek. Op die manier trek je via YouTube weer nieuwe potentiële klanten naar je webshop.

Bekijk hier hoe de iPhone SE wordt vergeleken met de iPhone 7:

9. De mogelijkheid om te winnen in give away-video's

Give away-video's zijn populair op YouTube. Vloggers posten vaak give aways waarbij kijkers kans maken om een product te winnen. Het is letterlijk een win-win, want de vlogger verdient vaak geld voor maken van promotie en de kijkers maken kans om het product te winnen.

Het voordeel van give aways is dat het de potentie heeft om 'buzz' te creëren, afhankelijk van de grootte van het product dat weggegeven wordt. Gebruik give away-video's vooral offsite, zoals op YouTube, om zo meer bezoekers naar je webshop te trekken, of om je community op te bouwen.

10. Snappen hoe het zit in how it's made-video's

In een how it's made-video kun je zien hoe een bepaald product of dienst gemaakt wordt. Dit zijn korte documentaire-achtige filmpjes die vaak door een professional worden gemaakt.

Met name wanneer er sprake is van producten waarbij de productie een substantieel deel van het verhaal vertelt, kan dit van waarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan ecologisch verantwoorde of handgemaakte producten. How it's made video's kunnen extra waarde toekennen aan producten door meer inzicht te geven in het productieproces.

Aan de slag met productvideo's voor jouw webshop

Als je nog geen productvideo's op je webshop hebt, is het nú tijd om aan de slag te gaan. Zorg dat de video past bij je webshop, je producten en vooral ook bij je (potentiële) klanten. Je kunt ervoor kiezen om zelf de video's te maken of om het uit te besteden aan een videoproductiebedrijf. Deze laatste optie kost misschien meer geld, maar daartegenover bespaar je tijd en krijg je goede kwaliteit video's.

Hoe je het ook aanpakt, het belangrijkste is dat door je video's meer webshopbezoekers bij je kopen. Met welke van de 10 productvideo's ga jij starten?

Productvideo laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.