Crowdfunding video laten maken: 10 tips voor een succesvolle video

Een succescollle crowdfundingcampagne begint met een goed idee. Want een goed idee verkoopt zichzelf.

Maar ook de gunfactor speelt natuurlijk een rol. Denk aan die ene straatmuzikant die eigenlijk best vals speelt, maar het is hem vergeven want hij lacht zo vriendelijk naar je. Dus je trekt uiteindelijk toch je portemonnee.

Het is belangrijk dat jij als initiatiefnemer ook enthousiast je idee pitcht. Dan zijn mensen veel eerder bereid om in jouw project te investeren.

Een goede crowdfunding video is onmisbaar

Een professionele video waarin je je idee presenteert is eigenlijk onmisbaar. Het is op de meeste crowdfunding sites ook verplicht om een video te uploaden.

In die video kun je jezelf aan het publiek presenteren. Je kunt mensen kennis laten maken met jou als initiatiefnemer en laten zien wat jouw idee zo origineel maakt.

Om een crowdfunding videocampagne te laten slagen moet deze voldoen aan een aantal punten. Besteedt je aandacht aan al die punten dan verhoog je je kans op succes aanzienlijk.

10 tips voor een succesvolle crowdfunding video campagne

Ik heb onlangs twee geslaagde crowdfunding video's gemaakt. En met succes want beide campagnes hebben het gewenste bedrag opgehaald!

De video's die ik in opdracht heb gemaakt zijn simpel qua opzet. Het zijn vooral persoonlijke portretten over de initiatiefnemers.

Voor beide projecten had ik genoeg aan een dagdeel tot dag filmen. Ik heb alles zelf gefilmd en bewerkt om het qua kosten zo voordelig mogelijk te houden. Want het is natuurlijk een behoorlijke drempel om geld uit te geven aan iets dat misschien niet doorgaat.

Het gaat om deze twee video's:

De Hoedenmaker maakte een campagnevideo voor hun eigen kledinglijn: DJM Herencollectie

Crowdfunding video over het maken van een korte film over doven.

Vanuit deze positieve ervaring heb ik tien tips uitgeschreven voor je die jij hopelijk ook kunt gebruiken als je een video gaat maken.

Crowdfunding video die authentiek is

Tip 1: Maak je video persoonlijk

Allereerst gaat de video over jouw project. Maar het gaat ook over jou. Jij bent de initiatiefnemer: de regisseur die alles heeft bedacht en aanstuurt. Met jou staat of valt dit plan. Dus probeer jezelf kwetsbaar op te stellen in de video en vertel waarom het project zo belangrijk is voor jou.

Gebruik humor en enthousiasme. In dat enthousiasme neem je andere mensen echt mee. Probeer je verhaal op een leuke manier te brengen. Niet te stijfjes en zeker niet zakelijk. Want dan gaat de gunfactor verloren en val je ook niet op.

Crowdfunding video die de kijker meeneemt

Tip 2: Vertel over je passie

Je video moet dus persoonlijk aanvoelen. Maar hoe zit het met de inhoud? Wat ga je vertellen?

Het is goed om het verhaal te beginnen over je passie. Er is een idee ontstaan met een reden. Vertel waar je in het verleden mee bezig bent geweest en wat je drijfveren zijn om dit project op te starten.

Tip 3: Vertel in kleuren over je droomproject

Hoe komt je project er uit te zien? In de video kun je waarschijnlijk nog niet zo veel laten zien van je droomproject. Want je moet er tenslotte nog aan beginnen.

Gelukkig kun je de kijker wel meenemen in hoe jij het project voor je ziet. Vertel op een enthousiaste manier over wat er allemaal gaat gebeuren zodra de financiering is opgehaald.

Wat gaat er gebeuren als het project klaar is? Waar kunnen mensen het project bewonderen?

Tip 4: Creëer bewijs dat het ook allemaal gaat lukken

Een andere slimme tip is om in de video te laten weten wie er allemaal al aan meedoen. Vertel wat over de partijen die je allemaal al om je heen hebt verzameld. Denk aan fabrikanten of creatieve partijen die hun medewerking hebben toegezegd. Als dat grote namen zijn of individuen die eerder iets heel moois hebben neergezet, spreekt dat zeker in je voordeel.

Laat ook weten wanneer je start met het project. Zo maak je alles heel concreet en overtuig je je donateur.

Tip 5: Noem een tegenprestatie

Het werkt altijd goed om cadeautjes uit te delen. Kom met een tegenpresetatie als beloning voor een donatie. Bijvoorbeeld naamsvermelding. Of geef je donateur toegang tot de show of release party. Probeer creatief te zijn in het verzinnen van dit soort leuke cadeautjes. Geef in de video een voorbeeld van de leukste beloning die jij gaat uitdelen.

Een crowdfundingvideo die wordt gedeeld

Tip 6: Blijf delen

Het aller-aller-aller belangrijkste is dat je je crowdfunding video en campagnesite blijft delen. Hierop valt of staat je campagne. Echt waar. Deel je campagne op al je social media kanalen. En vraag ook aan vrienden, kennissen en familie of zij de campagne voor jou op hun tijdlijn willen delen.

Door de campagne na een tijdje opnieuw te boosten geef je mensen een geheugensteuntje en verhoog je de kans dat de video door anderen wordt gedeeld. Het voelt misschien als spam om een bericht heel vaak te delen. Maar het is echt heel belangrijk en iedereen zal het begrijpen.

Tip 7: Verzamel belanghebbende partijen om je heen

Je project staat nu op Kickstarter. Goed bezig! Maar om je droomproject werkelijkheid te laten worden heb je naast je crowdfundingpagina meestal nog wat extra exposure nodig. Het helpt als er andere websites zijn die jouw video ook delen.

Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met stichtingen en organisaties die perfect aansluiten bij jouw project. Zij hebben vanuit een fonds wellicht wel subsidie beschikbaar. En ze zullen ook bereid zijn om je actie te delen binnen hun kringen. Het mooie is dat deze doelgroep aansluit bij jouw project. Dus dit verhoogt de kans op extra donaties aanzienlijk.

De campagne voor de korte film over doven heeft bijvoorbeeld ook donaties ontvangen van het Nationaal Dovenfonds en Stichting Welzijn Doven.

Crowdfunding video die niet inzakt

Tip 8: Houd je video kort

Een video van 1,5 minuut wordt veel eerder uitgekeken dan een video van 3 minuten. Zo simpel is het. Natuurlijk wil je dat jouw video helemaal wordt uitgekeken.

Schrijf daarom van te voren precies op wat je gaat vertellen en houdt met een stopwatch bij hoelang je verhaal duurt. Te lang? Maak het korter waar het kan. Zo houd je een heldere en compacte boodschap over.

Tip 9: Simpel en spannend

Kom niet met allemaal afleidende toeters en bellen. Want de aandachtsspanne van je publiek is minimaal. Het gaat om de kern van je verhaal. . Dus begin gelijk te vertellen over je idee. Of open met een beeld dat meteen triggert om verder te kijken.

Crowdfunding video die serieus wordt genomen

Tip 10. Crowdfunding video professioneel aanpakken

Als jouw video vluchtig met een mobiele telefoon is opgenomen zal dit afstralen op de verwachtte kwaliteit van je project. Mensen vragen zich bij een amateuristische crowdfunding video snel af hoe serieus je plannen zijn. Dat wil je natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk dat je video een professionele uitstraling heeft en echt een aandachtstrekker is.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Meer promotiefilm tips:

-> Checklist zelf een promotiefilm maken - goed voorbereid de opnames in

-> Een succesvolle promotiefilm maken die kijkers trekt, hoe doe je dat?

-> 12 tips voor de mooiste promotiefilm opnametechnieken

-> Zes ideeën voor professionele B-roll shots in je promotiefilm

-> Vijf tips om slim veel video's te maken

-> Drie tips voor een sterke showreel video

-> Wat maakt een promotiefilm "professioneel"?

Een professionele video verhoogt je kans van slagen aanzienlijk

Hoe professioneler je video is hoe serieuzer mensen ook naar jouw project zullen kijken. Ze verwachten dan sneller dat je project ook serieus wordt aangepakt. Overweeg daarom om je crowdfunding video professioneel te laten opnemen met goede apparatuur, mooi beeld en goede audio-opnamen.

Een grote meerwaarde hiervan is ook dat je jezelf kunt laten regisseren door de cameraman, zodat je echt goed op camera overkomt. De video wordt zo gemonteerd dat je verhaal to the point blijft, enthousiast wordt gebracht en inspeelt op het gevoel van mogelijke donateurs.

Wat kost dat allemaal?

Een professionele crowdfunding video maken hoeft niet zoveel tijd te kosten. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een budget onder € 1.000,-. Getuige de twee succesvolle campagnes die ik als voorbeeld nam. Deze projecten hebben hun investering maar liefst vervijftien- en verdertigvoudigd.

98 donateurs en € 15.278 opgehaald van de benodigde € 15.000

80 donateurs en € 31.594 opgehaald van de benodigde € 30.000

Denk eens aan het rendement als je jouw project hiermee gefinancierd krijgt en jouw droom waar kan gaan maken!

Conclusie

Als je aan de slag gaat met een crowdfunding video dan is jouw hele voorkomen als project ambassadeur eigenlijk het allerbelangrijkst. Je wilt enthousiast en spontaan overkomen en mensen daarmee meevoeren in je verhaal. Het helpt als je dan iemand hebt die jou kan regisseren, de opnames maakt en professioneel begeleidt. Bijvoorbeeld een professionele cameraman.

Campagnevideo laten maken

Winstgevende videocontent

Download gratis onze whitepaper met dé 12 tips voor succesvolle videocontentmarketing

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

Gratis advies over videocontent?

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!