Videolengte per social media kanaal: een compleet overzicht

Van plan om videocontent in te zetten op sociale media, maar is het nog niet helemaal duidelijk wat precies de eisen en voorwaarden zijn? In deze blog vind je de antwoorden.

We bespreken zo'n beetje alle sociale media, van Facebook tot TikTok, Instagram tot LinkedIn. Aan het maken van een succesvolle video zijn een aantal ongeschreven regels verbonden, één daarvan is de lengte van de video. Je kunt je video niet oneindig lang maken, dan haakt de kijker af.

Algemene regels

Voor de meeste sociale mediaplatforms geldt dat 20 seconden de meeste effectieve lengte is. Met name bij videomarketing, zoals video-advertenties. Dat heeft niet alleen te maken met de beperkingen en 'spelregels' van het platform, maar ook met de concentratiecurve van de kijker: deze is namelijk niet zo lang. De meeste mensen brengen bezoekjes aan sociale media platforms om vermaakt te worden, niet om eindeloos informatie tot zich te nemen. Uitzonderingen voor leuke en behulpzame videocontent die we massaal op YouTube tegenkomen en waar je als kijker bewust zelf naar op zoek gaat. Het is logisch dat deze video's langer dan 20 seconden mogen duren.

In dit artikel bespreken we de specifieke spelregels voor alle platforms.

Overzicht alle (aanbevolen) lengtes per platform

Video platform Type video Minimale lengte Maximale lengte Maximale bestandsgrootte
YouTube Standaard YouTube video n.v.t. 12 uur 128 GB
Bumper advertentie 6 seconden 6 seconden 1 GB
Non-skippable advertentie 6 seconden 15 seconden 1 GB
Pre roll advertentie (skippable) 12 seconden 180 seconden 1 GB
Post roll advertentie (skippable) 12 seconden 180 seconden 1 GB
True View In-stream advertenties 12 seconden 180 seconden 1 GB
Vimeo Vimeo Free n.v.t. onbeperkt 500 MB
Vimeo Plus n.v.t. onbeperkt 5 GB
Vimeo Pro n.v.t. onbeperkt 20 GB
LinkedIn Native video (standaard) 3 seconden 10 minuten 5 GB
LinkedIn video advertentie 3 seconden 30 minuten 200 MB
Instagram Instagram video (standaard) n.v.t. 60 seconden 4 GB
Instagram Stories n.v.t. 15 seconden 4 GB
Instagram Livestream n.v.t. 60 minuten 3.6 GB
Facebook Facebook Feed Video n.v.t. 240 minuten 4 GB
In-Stream video advertentie 5 seconden 10 minuten 4 GB
Facebook Stories 1 seconde 120 seconden 4 GB
X (voorheen Twitter) X (Twitter) video n.v.t. 140 seconden 512 MB
Tiktok Tiktok video 3 seconden 60 seconden 287.6 MB

Ontdek alles over videomarketing in ons complete e-book serie over videocontent

In onze complete e-book bundle vind je allerlei handige tips en oefeningen om je videovaardigheden te verbeteren en je online video's naar een hoger niveau te tillen.

Videolengte voor YouTube video's

Je hebt op YouTube twee verschillende type video's, namelijk organische videocontent (geupload door de gebruikers) en YouTube video advertenties die voor, tijdens of na de video verschijnen. "Normale" YouTube video's hebben tegenwoordig een maximum lengte van 12 uur en de bestanden mogen niet groter zijn dan 128 GB.

De maximale lengte is nog weleens veranderd door de jaren heen. De langste video op YouTube duurt 596 uur!

Nog even YouTube kijken

"Mama, mag ik nog 1 video kijken voordat ik naar bed ga?"

Bumper advertenties op YouTube

Bumper advertenties op YouTube zijn verrassend kort - slechts 6 seconden (maximaal) lang. De video's worden voor een YouTube video afgespeeld. Het grote voordeel voor de adverteerder is dat deze video's niet overgeslagen kunnen worden. Bumper advertenties zijn kort maar krachtig: ze zijn te kort om een compleet verhaal te vertellen. Ideaal is om de bumper advertentie in te zetten om de fantasie of de nieuwsgierigheid van de kijker te prikkelen, waarna deze op zoek gaat naar informatie over jouw bedrijf, merk, actie of campagne. Bumpers slaan de vis aan de haak!

Andere non-skippable ads op YouTube

Non-skippable betekent zoveel als 'niet over te slaan'. Dit zijn verschillende soorten video's die de kijker niet kan overslaan en gedwongen is te kijken en te beluisteren (tenzij hij of zij de ogen stijf dicht knijpt, de vingers in de oren plant en luid 'la-la-la-la' roept). Deze non-skippable ads zijn iets langer dan de eerder genoemde bumper advertenties: tussen de 15-20 seconden. Deze video's kunnen vóór, tijdens of na de YouTube video worden afgespeeld.

Wat zijn True View In-stream advertenties?

True View In-stream advertenties: het is een mondvol, maar wat betekent het nu eigenlijk? True View video's dienen minimaal 12 seconden te duren. Een voordeel van deze video's is dat ze geen maximale lengte hebben, al is het niet aan te raden ze langer dan 3 minuten te laten duren. Een nadeel is dat de kijker deze advertenties al na 5 seconden weg kan klikken. Wil je dat de kijker de hele video afkijkt, dan zal je ervoor moeten zorgen dat je meteen de aandacht trekt.

En wat zijn True View for Action advertenties?

11 seconde: dat is de minimale lengte die wordt aangeraden voor dit type YouTube video. True View for action video's worden gebruikt voor het toevoegen van eindschermen, call-to-actions en overlays aan je advertentie. Dit is een ideale manier om je YouTube advertentie een boost te geven. Welke YouTube videovariant je ook kiest: de ideale lengte ligt tussen de 11-30 seconde. Je mag niet verwachten dat je de (onvrijwillige) kijker langer aan je kunt binden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van adverteren via YouTube? In het volgende blogartikel vind je alle informatie:

De lengte van Vimeo video's

Op het videoplatform Vimeo hebben video's niet echt een maximale lengte. Wel een maximale bestandsgrootte van 500MB (bij gratis accounts). Vimeo is minder geschikt als je goed gevonden wilt worden in zoekmachine Google, maar weer de beste keuze als je een video op een landingspagina's wilt plaatsen.

Waar staat Vimeo om bekend?

Vimeo heeft een goede reputatie als het aankomt op de productie van video's van kwaliteit. Advertenties zijn er bijna niet. Het draait uitsluitend om de video, niet om een formule om zoveel mogelijk geld te verdienen. De videocontent wordt gedeeld in een gemeenschap van professionals. Op Vimeo zijn namelijk vooral kunstenaars, muzikanten en filmmakers actief.

Voordelen van Vimeo

Vimeo heeft een fijne lay-out en vrijwel geen advertenties. Geen overbodige poespas dus. Het publiek is professioneel en vriendelijk (weinig trollers of pessimisten). Als je je video alleen aan een select publiek wil laten zien, kan je er een wachtwoord op zetten. Het is mogelijk om met de Tip Jar ('Fooipot') geld te verdienen met je video's. Je kunt je video ook verhuren.

Welke nadelen kent Vimeo?

Met een gratis account kun je maar een beperkt aantal video's uploaden: 500MB per week. Geld wordt niet verdiend met advertenties, maar wel met betaalde abonnementen (Vimeo is dus zeker niet gratis). Tot slot is het publiek van Vimeo een stuk kleiner dan dat van YouTube (rond de 130 miljoen tegenover 1 miljard).

Lees in dit artikel meer over de verschillen tussen YouTube en Vimeo:

Video's uploaden met LinkedIn

LinkedIn is een sociaal platform speciaal voor professionals. Je kunt er verschillende video's plaatsen: Native video's en video-advertenties. Native video's zijn tussen de 3 seconden en 10 minuten. Ze zijn maximaal 5 GB groot. Native video's zijn video's zijn rechtstreeks naar je LinkedIn bedrijfspagina of profielpagina geüpload. De video krijgt een beschrijving van max. 700 tekens mee en wordt vervolgens automatisch (en op subtiele wijze) gedeeld met je netwerk.

Wat zijn LinkedIn video-advertenties?

Video-ads op LinkedIn duren ook minstens 3 seconden, maar mogen maar liefst 30(!) minuten lang zijn. In potentie zijn het miniatuur speelfilms. De maximale bestandsgrootte van video-ads is wel vrij klein: maximaal 200 MB. Lange video's zullen dus automatisch gecomprimeerd worden.

In het volgende artikel lees je meer over hoe je perfecte video's kunt maken voor Linkedin.

 • LinkedIn videomarketing tips

  LinkedIn videomarketing: hoe maak je een overtuigende LinkedIn video?

  LinkedIn video maken? Lees de tips in dit artikel en maak overtuigende video's voor je LinkedIn videomarketing campagne.

Video opties van Instagram

Instagram kent drie verschillende soorten video's, met verschillende lengtes, afhankelijk van de vorm.

 • Normale post: video's van maximaal 1 minuut (60 seconden). Het is mogelijk langere video's te uploaden, die je vervolgens zelf inkort. Ideaal voor bijvoorbeeld een blik achter de schermen.
 • Video's op Instagram Stories zijn kort maar krachtig: maximaal 15 seconden. Met deze video's trek je de aandacht, bijvoorbeeld door een update van een project te geven.
 • Video's in de livestream zijn soms heuse speelfilms: deze kunnen maximaal 1 uur (60 minuten) duren.

Lees in het volgende artikel meer over het maken van perfecte video's voor Instagram.

Lengte van Facebook video's

Op Facebook heb je verschillende mogelijkheden tot het uploaden van video's. Je video kan zo kort zijn als 1 seconden en zo lang zijn als 240 minuten (4 uur - langer dan de extended versie van elk van de drie Lord of the Rings films). Als je een News feed gebruikt, raadt het platform je aan de video maximaal 15 seconden lang te maken. Mobiele advertising is ook geschikt voor heel korte video's van zo'n 6 seconden (vergelijkbaar met YouTube bumper advertenties)

Verschillende Facebook video's

Denk aan:

 • Facebook overzicht: video's van maximaal 240 minuten
 • Ook voor Facebook Marketplace geldt maximaal 240 minuten
 • In-stream Facebook (updates en promoties): 5 seconden tot 10 minuten
 • Facebook Stories: korte infomercials van 1-120 seconden.
 • Facebook Live: met Live trek je tot wel 15-20 minuten de aandacht van je publiek.
Facebook video
Welk type Facebook video past bij jou?

De lengte van X (Twitter) video's

X, voorheen Twitter, is vooral bedoeld voor communicatie die kort en krachtig is. Je publiek bij de strot grijpen, daar komt het zo'n beetje op neer. De ideale videolengte voor Twitter video's is niet langer dan 30-60 seconden. De maximale lengte van een twittervideo is 2 minuten en 20 seconden (140 seconden dus). De maximale bestandsgrootte is 512 MB, vergelijkbaar met LinkedIn video-advertenties. Wil je binnen de grenzen van de bestandsgrootte blijven? Dan is het aan te raden voor het MP4-format te kiezen. De maximale resolutie is 1920 bij 1200 pixels.

Video's op TikTok plaatsen

TikTok is een app bedoeld voor korte muziekvideo's. Deze filmpjes zijn 3-30 seconden lang. Als je een video in een loop maakt, heeft deze en maximale lengte van 60 seconden. Er is een experiment gaande waarbij ook video's met een maximale lengte van 3 minuten worden toegestaan (precies lang genoeg voor een gemiddeld liedje). TikTok doet het goed bij jonge mensen, met name tieners, vanwege de combinatie van muziek en sociale media. In die zin is het een soort love baby van Facebook en YouTube. Oorspronkelijk vooral voor playbacken bedoeld.

Social app TikTok

Welk sociaal mediakanaal kies jij?

Voor de meeste sociale mediaplatforms gelden beperkingen voor de maximale lengte van de video. Die beperkingen hebben we hierboven op een rijtje gezet. Toch bieden alle platforms kansen. Soms lukt het om je boodschap in 6 seconden aan de man te brengen, soms heb je wat meer tijd nodig. Hoe korter is vaak hoe beter. Wees bondig en schrap waar dat mogelijk is.

Laat je adviseren over videomarketing voor jouw bedrijf

Ons videoproductiebedrijf Pro Motion Film heeft veel ervaring met het maken van videocampagnes voor social media. Neem contact op of meld je aan voor onze 30 minuten videomarketing sparringsessie. Ga je met ons in zee dan ontvang je een boel mooie extra's.

Gratis 30 videomarketing adviesgesprek inplannen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.