Homepage Video maken

De Homepage Video is een serieuze zaak. De Homepage heet niet voor niets "Homepage": dit is meestal de eerste pagina van je website die bezoekers (potentiële klanten) te zien krijgen. Wil je een positieve indruk achterlaten en mensen laten doorstromen naar meer specifieke pagina's op je website - zoals productpagina's, - dan kun je ze het beste warm maken. Wat is er beter dan video om de aandacht vast te houden en de kijker bij de 'strot' te grijpen?

Wat is een Homepage video?

Een Homepage video is een video die je op de Homepage van je website zet. Maar wat is precies de functie van de Homepage? Op de Homepage heet je de bezoeker welkom. Je kunt het zien als het doorverwijsportaal in een ziekenhuis. Hier wordt duidelijk waar je zijn moet om te vinden wat je nodig hebt. De video of video's die je op je Homepage zet, zijn algemeen van vorm. Duik niet gelijk diep in op een bepaald product of dienst, maar vertel eerder over je bedrijf. Zorg ervoor dat de video in brede zin aansluit bij de behoefte van de kijker. Hoe specifieker je bent, hoe kleiner de kans dat de kijker het antwoord op zijn zoektocht denkt te vinden.

Homepage video plaatsen

Welke type video's passen goed op je Homepage?

Er zijn verschillende soorten video's die op een Homepage goed tot hun recht komen:

De bedrijfspresentatie

Wat is precies een bedrijfspresentatie? Simpel: een video waarin jouw bedrijf centraal staat. Niet alleen het bedrijf zelf, maar ook de mensen achter de schermen komen aan bod. Deze hoeven niet per se bij naam genoemd te worden, wel kun je laten zien waar ze mee bezig zijn, welke werkzaamheden verricht worden, hoe er wordt samengewerkt en welke sfeer er hangt.

Of kies een Showreel

Weet jij al wat een showreel is? Dit is een kort promotiefilmpje waarin je meerdere eerdere presentaties in een compilatie samenvoegt. Het is een soort tentoonstelling in videovorm. Je hoeft hierbij niets te vertellen: de beelden spreken voor zich. De kracht van een showreel zit hem in de audio (de muziek) en een flitsende montage. In een showreel laat je zien wat je gedaan hebt en hoe dit heeft uitgepakt. Showreels worden ander andere in de filmwereld veel gebruikt.

Ga voor een voorstelvideo

Welk medium is nu beter om jezelf voor te stellen dan video? Als je wil laten zien wie je écht ben, zijn alleen woorden of alleen een stem niet genoeg: mensen willen bij sterke woorden een eerlijk gezicht zien. Alleen een gezicht zonder stem dekt ook de lading niet. In dit soort video's maak je optimaal gebruik van zowel verbale als non-verbale communicatie. Dit type video is persoonlijker de bedrijfspresentatie: de nadruk ligt hier op de mensen, minder op het bedrijf.

Ook een video header is een optie

Een video header is niet meer een visuele impressie dan een traditioneel soort video. Het is een video zonder geluid. Video headers zijn per definitie kort: meestal niet langer dan 15 seconden. Een video header is geen video die je aanklikt, maar één die automatisch wordt afgespeeld. Je vindt de header doorgaans bovenaan de webpagina. Hierin zijn beelden opgenomen die goed aansluiten bij je content of productaanbod en bij het imago van je bedrijf.

Voordeel: verhoogt de conversie

Waarom video inzetten op je Homepage? Simpel: uit onderzoek is gebleken dat je hiermee de conversie kunt verhogen. De Homepage is niet altijd de belangrijkste webpagina van je website - zo heeft Pro Motion Film verschillende blogartikelen met maandelijks een hoger bereik en productpagina's die meer omzet opleveren, - maar het is wel het visitekaartje van je bedrijf. Als je ondernemer bent met een kleine website wil je dat de Homepage er tiptop uitziet. De Home Pagina staat centraal. Als iemand via een willekeurige pagina op een website terecht komt en meer informatie wil, zal de vervolgstap meestal de Homepage zijn.

Dit heb je aan een (goede) Homepage Video

Een goed ingerichte Homepage kan verschillende voordelen hebben. Allereerst geef je een degelijke en betrouwbare indruk. Is het een rommeltje op je Homepage? Dan zullen mensen eerder afhaken. Het kan zijn dat je potentiële klanten afschrikt. De digitale mens wil alles zo snel mogelijk binnen handbereik hebben. Als jij niet aan een bepaalde verwachting kan voldoen, dan is er altijd wel een concurrent die het wél kan. Waarom zou je de concurrent helpen?

Met een Homepage video heb je gelijk een goede binnenkomer te pakken

Nieuwsgierigheid wekken? Met een Homepage video is de kans groot dat je de interesse van de bezoeker langer vast kunt houden. Zit de video goed in elkaar, dan willen bezoekers meer zien. Het fijne van de Homepage video is dat je in één klik een goede bedrijfsimpressie geeft.

Investeren in de toekomst

Het is geen geheim dat video steeds belangrijker wordt. Het internet wordt geregeerd door video: YouTube is groter en populairder dan ooit. Een goede video toevoegen is investeren in de toekomst.

De concurrentie voorblijven

Waarschijnlijk zullen niet al je collega's een Homepage video hebben. Er één of meerdere toevoegen aan je website is dé manier om ze digitaal de baas te blijven en je klanten vast te houden.

Professionele indruk achterlaten

Zelfs als klanten niet gelijk besluiten gebruik te maken van je diensten, kun je ze met een goede Homepage video lekker maken om over je aanbod na te denken. Wellicht komen ze op een later tijdstip terug. De Homepage video zorgt ervoor dat je er betrouwbaar en benaderbaar uitziet.

Wat is de beste plaats voor een Homepage video?

Clipforce heeft verschillende do's en don'ts geformuleerd voor het toevoegen van video's op je homepage. Zo geven ze onder meer de tip je Homepage video op de voorgrond, centraal op de pagina te zetten. Verbergen is geen optie. Uit een rapport van EyeView Digitaal zou blijken dat de toevoeging van een Homepage video tot wel 15-86% meer conversie kan betekenen. Let op: zorg dat je op de Homepage ook tekstuele informatie geeft. Zo kunnen bezoekers de informatie nog eens rustig nalezen. Ook niet iedereen zal de video bekijken.

De Homepage video: in conclusie

Een Homepage video toevoegen heeft dus alleen maar voordelen. Het enige nadeel is dat je er in moet investeren - zowel tijd en geld. Pak je het goed aan, dan verdien je de videoproductie kosten zo terug.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.