Live stream maken? Handleiding met tips

Heb jij al eens een Live stream gemaakt? Waarschijnlijk niet, anders zou je niet bij dit artikel zijn aanbeland. De kans is groot dat je er al wel eens één hebt gezien.

Het is vaak in één blik duidelijk of de makers bekend zijn met het maken van Live streams, of dat ze het zelf ook nog aan het uitvogelen zijn. In feite maakt het niet zoveel uit: Live streams gebruik je niet zo snel om nieuwe kijkers of volgers aan te trekken, maar vooral om je huidige kijkers van nieuwe content te voorzien. Het is eens iets anders.

Het grote voordeel van livestreams voor de kijkers is dat ze interactief zijn: volg je een livestream dan heb je het gevoel ergens echt onderdeel van uit te maken, een bijdrage te leveren. Vaak is het voor kijkers mogelijk tijdens het streamen reacties te plaatsen. De persoon die de live stream uitzendt kan hierop weer reageren. Met andere woorden: een Live stream is de ultieme tool voor klantbinding en -waardering.

Live streamen maken: waar gebruik je het voor?

Denk je aan live stream, dan denk je aan de live uitzending van een gebeurtenis (denk aan de Dodenherdenking op 4 mei, een voetbalwedstrijd - samen Nederland kijken tijdens een EK of WK - of een persconferentie in relatie tot het pandemische C-woord).

"Live" betekent dat je op min of meer (hooguit enkele seconden vertraging) rechtstreeks te zien krijgt wat er op dat moment gebeurt. Live stream kan heel groot zijn, denk bijvoorbeeld aan een Formule 1 wedstrijd of een etappe in de Tour de France, maar het kan ook klein zijn: jij in je keuken voor de laptop. Het idee blijft hetzelfde: je staat in rechtstreeks contact met de kijkers. Stream je kleinschalig en op een kanaal als YouTube, dan staan de kijkers ook in rechtstreeks contact met jou. Pak je het groots aan, dan kun je beelden met foto's combineren, of met slide presentaties, eerder opgenomen video's of interviews. Het achtuurjournaal is ook een Live stream.

Een kleine live stream kun je prima zelf organiseren met je laptop of smartphone:

Hoe kun je een live stream volgen?

Sommige Live streams zijn erg groot: het achtuurjournaal van het NOS is te volgen door iedereen met een televisie. Je kunt het journaal vaak ook op het internet volgen, zowel via computer, tablet, laptop of mobiel. Er zijn ook zenders waarvoor je moet betalen. Als hier een livestream op wordt uitgezonden, heb je er alleen toegang toe als je een abonnement hebt. Deze livestream is ook open, maar er zijn al wat beperkingen aan verbonden. Spreek je van een volledig "afgeschermde livestream", dan heb je als deelnemer alleen toegang met een link plus wachtwoord. Je krijgt de link en het bijbehorende wachtwoord meestal via de mail.

Live stream volgen op sociale media

Ook op platforms als YouTube en Facebook zijn live streams te vinden. Je kunt volgers een update of notificatie geven over het tijdstip van de live stream en wat erin besproken gaat worden. Meestal is de livestream via een link toegankelijk. Zodra deze begonnen is, kun je hier op klikken. De meeste livestreams worden opgenomen en later als aparte content geplaatst. Zo is het altijd mogelijk hem nog eens na te kijken. Hij is dan natuurlijk niet "live" meer.

Wat heb je nodig voor het maken van een live stream?

Voor het maken van een live stream heb je verrassend veel nodig. Behalve over de juiste apparatuur, moet je ook over de juiste software beschikken. Er moet goed gepland en georganiseerd worden (hier talent voor hebben is dus belangrijk). Je moet snel kunnen schakelen, genoeg materie hebben om te bespreken en natuurlijk over een groot genoeg publiek beschikken. O ja, stabiele internetverbinding is heel belangrijk: je doet je kijkers geen plezier met beelden die voortdurend blijven hangen waardoor de boodschap half verloren gaat.

De geschikte apparatuur voor een live stream maken

Wat de geschikte apparatuur is, verschilt van evenement tot evenement en van gelegenheid tot gelegenheid. Wat je uiteraard nodig hebt, is een camera. Of meerdere camera's. Stream je jezelf voor je laptop, dan is de webcamcamera voldoende (zorg er wel voor dat dit een camera van voldoende kwaliteit is). Meerdere camera's gebruiken, betekent meerdere invalshoeken hebben. Dat zorgt voor dynamisch beeld. Vervolgens heb je nodig: een goed werkende microfoon, een statief voor je camera, voldoende licht (al dan niet kunstlicht) en een computer of laptop: hierop kan de spreker zelf de stream voortdurend in de gaten houden.

Bij een professionele livestream worden er vaak meerdere camera's gebruikt:

Professionele live stream
Professionele live stream maken

Zelf met meerdere camera's aan de slag? Dat is ingewikkelder dan filmen met je webcam of smartphone. Lees ook ons artikel voor onmisbare video-opname apparatuur:

Deelnemers betrekken

Bij een live stream is het belangrijk dat je een deelnemer van goede instructies voorziet. Zorg ervoor dat de instructies voor iedereen te begrijpen is. Is er een inlogproces? Maak dit dan zo makkelijk mogelijk (anders zullen de geïnteresseerden afhaken nog voor de stream zelf begonnen is). Stuur instructies minstens een dag van tevoren en stuur een uur van tevoren een herinnering.

Live Stream in YouTube

Creators op YouTube kunnen live stream gebruiken via YouTube Live. YouTube Live heeft verschillende toepassingen. Communiceren met kijkers is mogelijk via chat. Live streamen kan via mobiel, webcam of een coderingsprogramma. Het coderingsprogramma is alleen aan te raden voor meer ervaren streamers. Hiermee kun je onder meer gameplay uitzenden, je scherm delen en externe hardware voor audio of video gebruiken. Wil je het kleinschalig houden? Kies dan webcam of mobiel. Je kunt live streamen via iPhone, via iPad en Android.

Inschakelen van de YouTube livestream

Wil je de YouTube livestream inschakelen, dan mag er voor de afgelopen 90 dagen geen beperking bestaan op live streamen. Ook moet je je kanaal eerst verifiëren. Vanuit de YouTube homepage ga je rechtsboven naar Maken > Live gaan. Live streaming voor het eerst inschakelen kan tot wel 24 uur duren. Is het ingeschakeld, dan kun je gelijk gaan met die banaan. Mobiel streamen wordt aangeraden voor snelle updates en blogs. Webcam is voor een meer uitgebreide live stream. Het coderingsprogramma is echt geschikt voor overlay en gameplay.

Live Stream: een stappenplan

Zelf een live stream maken kan best lastig zijn. Vandaar dat we je in dit artikel van een uitgebreide instructie en een stappenplan voorzien. Op die manier moet het voor iedereen mogelijk zijn.

Stap één: je camera en audio uitkiezen

Het begint allemaal met het uitkiezen van de juiste camera en audio instellingen. Als je zonder veel problemen wilt beginnen met streamen, dan kun je altijd gebruik maken van een smartphone met hoge kwaliteit camera. De meeste smartphones vandaag de dag hebben een webcam ingebouwd. Zorg ervoor dat je altijd een interessante en opgeruimd ogende achtergrond gebruikt. Zorg dat de spreker midden in het beeld staat. Zorg er ook voor dat je goed, helder en duidelijk spreekt. Gebruik helder licht, indien mogelijk natuurlijk licht, dat van voren komt. Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat het licht niet van achteren komt. De dingen statisch houden is ook een goede tip: teveel beweging in beeld leidt alleen maar af.

Livestreamen met telefoon
Live stream maken met je smartphone

Stap twee: een switcher en encoder uitkiezen

Heb je eenmaal de juiste opstelling gevonden voor je video en audio, dan is het tijd om naar de switchers en de encoder te kijken. Een encoder is een apparaat dat videodata verwerkt en kan transformeren in formats die door platforms als YouTube, Facebook, Vimeo en Twitch worden ondersteund. Kies je een encoder uit? Kies er dan één waar je altijd toegang toe hebt en die gemakkelijk te gebruiken is. Er bestaan ook hardware encoders. Deze zijn het best te gebruiken als je hoge kwaliteit video en audio, plus beelden van meerdere camera's wilt streamen. Hardware zal een stukje duurder zijn om te bemachtigen, maar is van hogere kwaliteit.

Stap 3: controleer je internetverbinding

Zonder sterke internetverbinding kom je nergens. Maakt niet uit hoe goed je set-up is. Je kunt pas spreken van een geslaagde live stream als de internetverbinding goed werkt. Kijk naar de "bitrate". Dit is de snelheid waarmee data geüpload en verwerkt kan worden door de encoder. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de bitrate is, hoe beter de streaming kwaliteit. Hogere bitrates betekenen echter ook dat er meer data getransporteerd moet worden en dit kan het systeem weer vertragen. Het "framerate" daarentegen draait om het aantal beelden dat per seconde op je scherm getoond kan worden. Als je live streamt, dan is 30 frames per seconde (fps) de standaard. Wil je in HQ streamen, kies dan voor 60 fps.

De internet verbinding verbeteren

Er is een aantal manieren waarop je de internetverbinding kunt verbeteren:

  • Direct aan de router aansluiten wanneer mogelijk: je stream kwaliteit verbeteren, doe je door de router rechtstreeks op een modem aan te sluiten met behulp van een ethernet kabel. Werk je met een digitale camera of webcam: verbind rechtstreeks met de computer niet met Bluetooth of Wi-Fi. Dit zal de streamkwaliteit verbeteren.
  • Schakel andere apparaten door die gebruik maken van het wifi-signaal en het kunnen vertragen.
  • Controleer de internetsnelheid en specificaties die je Internetprovider levert. De ene provider heeft meer te bieden dan de andere. Ook is het mogelijk je abonnement te upgraden.
  • Schakel een buffer in: zo weet je zeker dat je veilig streamt. Het wordt aangeraden om up te loaden met een snelheid die minstens 30 procent sneller is dan de bitrate snelheid.
  • Testen helpt ook: kijk wat in de praktijk het beste werkt.

Stap 4: kies het beste platform voor live streamen

Staat alles eenmaal klaar en heb je aan alles gedacht? Dan is het tijd om een platform te kiezen waarop je wilt gaan streamen. De keuze online streamingplatforms is groot genoeg:

  • Vimeo Live: maak gebruik van Vimeo Premium of Vimeo Enterprise om je video's live te streamen. Je hebt verschillende handige tools tot je beschikking.
  • YouTube Live: dit is misschien wel de populairste methode van live streamen. Heb je een account op YouTube, dan is het mogelijk live te streamen. YouTube Live is geheel gratis te gebruiken. De streamingskwaliteit is redelijk hoog, al vind je niet heel veel extra's. Hou er rekening mee dat je je account eerst zult moeten verifiëren voor je kunt streamen.
  • Twitch is ideaal voor het streamen van live video game content. Op Twitch vind je met name 'niche' content.
  • Facebook Live kun je het beste gebruiken als je een Facebook pagina bezit en deze van extra content wil voorzien.
  • Mixer maakt onderdeel uit van Microsoft. Het is een live streaming platform waarop met name gamers actief zijn. In die zijn lijkt het sterk op Twitch.
  • LinkedIn Live is nog niet zo oud. Net zoals de rest van LinkedIn wordt LinkedIn met name gebruikt door de netwerk en zakelijke online gemeenschap.

Live Stream maken: waar praat je over live?

Live streamen is een handig middel om je klanten of fanbase in contact te komen. Hoe meer interactie met kijkers, hoe beter. Daarom is een chatfunctie ook zo handig. Je kunt gebruik maken van de chat om kijkersvragen te beantwoorden. Hiervoor kun je vragen gebruiken die je al eerder geselecteerd hebt en waar je de tijd voor hebt gehad om goede antwoorden te verzinnen. Een live vragensessie doet het altijd goed. In je Live streamingsessie kun je ook dieper ingaan op verzoekjes die je van klanten of fans hebt gekregen. Een beetje fan service kan geen kwaad. Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je de kijkers niet uit het oog verliest.

Tips bij het maken van een Live Stream

In het kort een handjevol tips:

  • Ga pas online als je een plan hebt (een opzet die je kunt volgen): improviseren is lastiger dan je denkt.
  • Hou je focus op het publiek - het versterken van de band tussen jou en je kijkers is het doel. Je bent dus niet expliciet bezig met reclamemaken. Het mag best informeel zijn.
  • Staat er een bijzondere gebeurtenis, zoals een live event, op het programma? Gooi het in de groep en maak je kijkers warm.
  • Je kunt een livestream fris houden door regelmatig interessante gasten uit te nodigen.
  • Interactie stimuleren is een aanrader: zorg ervoor dat het publiek onderdeel wordt van de content, bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden.

Opnamekwaliteit van je livestream verbeteren? Check tot slot dit handige artikel:

  • Video kwaliteit verbeteren tips

    Video kwaliteit verbeteren

    Video kwaliteit verbeteren? Pas de volgende 15 punten toe voor het maken van een fantastische video in cinema kwaliteit.

Professionele live stream laten maken door Pro Motion Film?

Wil je een live stream( laten) maken van jouw evenement? Denk er dan ook eens over na om jouw evenement registratie professioneel uit te besteden.

Een videoproductiebedrijf kan de inhoudelijke podium - en tafelsessies met meerdere camera's registreren. Daarnaast kan de content bewerkt worden tot behapbare video's, inzetbaar voor allerlei videomarketing doeleinden.

Pro Motion Film is specialist in videostrategie, video marketing en videoproductie. Wij denken met je mee hoe je het maximale uit je livestream content kunt halen.

Livestream offerte aanvragen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92