Professionele video in de zorg maken

Hebben jullie als zorgverlener concrete of oriënterende plannen om video content in te zetten voor marketingdoeleinden?

Met Pro Motion Film heb ik in de afgelopen jaren video content gemaakt voor verschillende zorginstellingen en zorgprofessionals. Zoals Zinzia Zorggroep, Philadelphia Zorg, GE Healthcare, Arts en Zorg, LOC en NVFG.

Deze opdrachtgevers hadden allemaal verschillende wensen over de inhoud van hun video. Maar ze zochten eigenlijk ook allemaal naar dezelfde dingen, zoals:

- een authentieke en warme video, geen harde marketing

- een video die laat zien hoe het er echt aan toe gaat in de zorg

- een filmmaker die goed overweg kan met ouderen en kwetsbare groepen

- een partij met ervaring in de zorg

Andere aanpak

Een video over zorgverlening vraagt om een heel andere aanpak dan bijvoorbeeld commercials of corporate video.

Terwijl er bij commerciële bedrijven vaak nadruk ligt op video-advertising, zoveel mogelijk views en omzet, heeft video content in de zorg toch als belangrijkste doel om iets te vertellen en te laten zien. Het gaat om menselijkheid en een eerlijk verhaal brengen.

Vanuit mijn ervaring heb ik gemerkt dat het in zo'n video gaat om vertrouwen geven en kennis delen over de zorg die je aanbiedt.

Als cameraman ben ik de boodschap achter deze video's erg gaan waarderen. Want als maker is dat ook het mooiste wat er is: verhalen vertellen waar je anderen mee kunt inspireren en helpen.

Met een klein team

Meestal werken we bij deze videoprojecten met één cameraman. Veel van de opnamen film ik dan zelf. Zodat degenen die worden gefilmd alleen aan mij hoeven te wennen en ik de dagelijkse gang van zaken zo min mogelijk verstoor.

Ik ben vanuit mijn documentaire achtergrond een cameraman die het liefst op afstand toekijkt en op die manier de dagelijkse zorg in beeld brengt, zo puur mogelijk. Zonder af te leiden.

Als er wensen zijn om veel content op 1 productiedag op te nemen, komen we ook nog wel eens met een extra cameraman of fotograaf langs. Dat is dan vaker als we bijvoorbeeld interviews met het zorgverlenende personeel opnemen.

Video maken over de zorg - vijf voorbeelden

Om je op ideeën te brengen en te laten zien wat wij in het verleden hebben gemaakt, laat ik je graag een paar zorgvideo's zien. Allemaal voor een ander doel gemaakt, maar qua gevoel en onderwerp delen ze veel raakvlakken.

1. Congresregistratie

LOC Zeggenschap in de zorg organiseerde een zorgcongres met interview en debatsessies. De sessies gingen over een actueel zorgthema of onderwerp.

We maakten meerdere opnamen van deze sessies en monteerden ze tot korte clips met de belangrijkste outtakes. De clips zijn vervolgens gebruikt op social media:

In een video over de zorg kun je ingaan op de relatie tussen de cliënt, zorgverlener, vrijwilliger en mantelzorger en laten zien hoe jouw organisatie daar kleur aan geeft.

2. Sfeerimpressie

Philadelphia Zorg organiseerde een themaweek over zorgondernemerschap. Wij legden de sfeer vast en maakten een korte aftermovie:

De video is ingezet om alle deelnemers te bedanken en de video kan voor een volgende editie ook als promotiefilm worden ingezet. Een afzonderlijke promotiefilm laten maken is dus niet meer nodig!

3. Uitlegvideo

Wat kun jij als zorgprofessional betekenen voor de cliënt? En hoe gaat dat dan precies?

Veel onderwerpen in de zorg zijn complex en verdienen wat extra uitleg. Voor ouderen en andere kwetsbare groepen kan het heel fijn zijn om te weten wat ze kunnen verwachten.

Met deze film liet de NVFG zien hoe oefeningen en meetinstrumenten inzetten om de klachten van hun cliënten te bestrijden:

4. Reportage op locatie

Je kunt een video dus goed inzetten om je doelgroep te informeren. Dat geldt natuurlijk ook als je mensen wilt kennis laten maken met je locatie. Zoals een verpleeghuis of behandelcentrum.

Voor Zinzia Zorggroep maakte ik een vierdelige videoserie. We gingen langs bij de vier vestigingen van Zinzia en dat leverde korte locatiefilmpjes op waarin bewoners vertellen over de sfeer van het huis.

Zoals deze video over Rumah Kita, een verpleeghuis met bewoners met Indonesische achtergrond:

5. Mini documentaire

Je kunt ook nog een stap verdergaan en een uitgebreider inkijkje geven in de dagelijkse activiteiten van jouw organisatie. Door een paar dagen met een cameraman mee te lopen op de afdeling.

Voor het platform Waardigheid en trots maakte ik samen met Zinzia een korte film over verschillende voorkomende situaties in de dagelijkse zorgverlening:

Het zijn allemaal eerlijke portretten geworden die we met liefde hebben gemaakt.

Videoproductie maken over zorgverlening

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.