Smartphone gimbal gebruiken

Ben jij al bekend met de smartphone gimbal? De kans bestaat dat je nog nooit van een gimbal hebt gehoord. In feite is het een soort statiefkop die ervoor zorgt dat je camera gestabiliseerd wordt. De gimbal houdt de camera recht, hoe je de stabilisator ook beweegt. Online zijn verschillende soorten (elektronische) gimbals te vinden. Deze beschikken stuk voor stuk over mechanismen die de bewegingen van de camera corrigeren. Ook kan het voorkomen dat de gimbal de camera bij het zwaartepunt stabiliseert. Er zijn gimbals met stabilisators te vinden voor tal van camera's: van professionele camera's tot smartphones of drones.

Het verschil tussen deze gimbals? De basistechniek werkt hetzelfde. Een gimbal voor een professionele camera is vooral een stuk zwaarder en duurder dan een smartphone gimbal. Zo kost de DJI Ronin 2 gimbal maar liefst rond 8.000,- euro. Voorbeeld:

Professionele gimbal
Voorbeeld professionele gimbal

Tip voor de professionele filmers:

Wij hebben met ons videoproductie bedrijf Pro Motion Film een gimbal setup gebouwd die in feite hetzelfde werkt als de DJI Ronin 2. We hebben een Zhiyun Crane 3S Pro en losse Small Rig handheld ring gekocht. Je bent dan klaar voor ongeveer 1.000 euro. Hiermee kunnen we met onze Sony PXW-FX9 camera perfecte opnames maken. Foto:

Setup met Zhiyun crane
Zhiyun crane 3s pro setup

Voor de casual filmers

Bespaar jezelf de moeite van bovenstaande setups, want ook met een smartphone gimbal kun je fantastische video's maken, zonder rugklachten en een lege portemonnee.

  • Cursus filmen met je smartphone

    Cursus Filmen Met Je Smartphone

    In de cursus filmen met je smartphone (e-book) ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Dit e-book is te bestellen met de PMF Complete Bundle.

    36,- 17,99 -50%

Hoe werkt een smartphone gimbal precies?

Gimbals voor smartphone werken via een app. Je moet de app van de gimbal producent installeren om deze te kunnen gebruiken. De smartphone wordt in de gimbal klem geplaatst, waarna je de beugel zo afstelt dat de telefoon ongeveer horizontaal blijft hangen. Zet de gimbal aan. Ook zet je de Bluetooth van je telefoon aan, zodat de apparaten gekoppeld worden. Kalibreer de gimbal in de app. Is dit gelukt, dan is het tijd om te gaan filmen. Gebruik hiervoor de app. Een gimbal heeft doorgaans verschillende beweeginstellingen.

Voorbeeld smartphone gimbal
Vrouw met smartphone gimbal

Beweeginstellingen van de gimbal

Je hebt doorgaans twee opties; je kunt de gimbal of fixeren op één punt of je zet hem in zijn "vrije modus". Kies je ervoor de gimbal te fixeren, dan blijft hij één beeld houden ook als je de camera beweegt. In de vrije modus zal de gimbal soepel met je meebewegen. Vaak is het mogelijk snel te wisselen tussen de beide instellingen van de gimbal. Zoomen is eveneens een optie. Het opnemen starten of stoppen gebeurt gewoon op de bediening van je apparaat.

360 graden draaiende motoren

Een gimbal gaat full circle: de ingebouwde motoren kunnen om hun eigen as draaien - de volledige 360 graden. Zo is het mogelijk om zowel verticaal, horizontaal en diagonaal te bewegen tijdens het filmen. Tijdens het filmen zijn de diagonale en horizontale beweging het belangrijkst. De horizontale stand houdt je telefoon recht met de horizon - voor stabiele en rechte beelden. Het fraaie van gimbals is dat ze in tegenovergestelde richting bewegen van de gemaakte bewegingen. Met andere woorden: draai je de telefoon naar links, dan zal je gimbal naar rechts draaien. De snelheid is precies hetzelfde: de bewegingen zijn perfect in spiegelbeeld.

Extra functies gimbal

Sommige gimbals hebben extra functies te bieden. Bij sommige apparaatjes is het mogelijk je telefoon draadloos op te laden. De gimbal is dan als het ware een draagbare ("portable") powerbank.

Wat kost een gimbal zoal?

Een gimbal is stiekem best een geavanceerd apparaatje. Voor technologie van hoge kwaliteit betaal je altijd wat meer dan voor een eenvoudig prutswerkje. Gelukkig zal je aan een goede smartphone gimbal geen honderden euro's kwijt zijn. De prijzen voor gimbals beginnen ongeveer bij 85 euro. Kies je voor een kwaliteitsmerk, dan leg je ongeveer rond de 140-150 euro neer voor een gimbal. Film je vaak, veel en graag in de hoogst mogelijke kwaliteit dan is dit een kleine investering die zeker de moeite waard is. De kwaliteit van dynamische shots zal aanzienlijk verbeteren.

Gimbal voor een action cam gebruiken

Voor action cams zijn ook gimbals te gebruiken. Zoals de naam al aangeeft, zijn de beelden die action cams maken doorgaans super dynamisch. Bij een action cam heb je dus heel veel aan een gimbal. Je moet ongeveer denken aan een rechte staaf. Deze is vaak wat lichter dan de gimbal die voor een smartphone wordt gebruik. Verder zal de functionaliteit ongeveer gelijk zijn.

Gimbal voor luchtbeelden: toepassing op drones

Ja, ook voor drones kun je gimbals gebruiken. Film je met een drone, dan zul je merken dat je beelden snel schokkerig werken. Dat komt door de windstoten waar de drone tegenaan 'botst'. Ook als je een scherpe bocht maakt in de lucht kan de camera gaan bewegen. Een drone voorzien van gimbal maakt niet alleen heel interessante, maar ook heel stabiele beelden.

Verschillende soorten gimbals

Gimbals zijn er in verschillende soorten en maten. Zoals hierboven al aangegeven heb je ook gimbals speciaal voor drones en action cams. In dit artikel bespreken we echter met name de gimbals die voor smartphones worden gebruikt. Voor smartphone gimbals geldt het volgende:

  • Je gebruikt voor elk merk gimbal een aparte app: de app die je moet installeren, is dus afhankelijk van het type gimbal dat je aanschaft. Je bedient je smartphone via de app (met Bluetooth verbinding). Je maakt foto's zonder dat je de telefoon hoeft aan te raken. Ook voor video's maken en inzoomen is geen fysiek contact met je telefoon nodig.
  • Let goed op de breedte van je smartphone: op niet elk type smartphone gimbal past elk type telefoon. Of je smartphone op een gimbal past, is onder meer afhankelijk van breedte.
  • Sommige gimbals beschikken over unieke accessoires zoals een microfoon of Ledverlichting. Hou ook rekening met het draagvermogen van de gimbal.
  • Sommige gimbals functioneren ook als draadloze powerbanks, anderen weer niet.

Wanneer (en door wie) worden gimbals ingezet?

Gimbals kunnen op tal van manieren worden ingezet, ook professioneel. Wist je dat de NASA gimbals gebruikt om de radioantennes op hun telescopen of satellieten stabiel op hun doel te richten? Geavanceerde gimbals van het merk SteadyCam worden door professionals in Hollywood gebruikt en maken het onder meer mogelijk om longshots te maken. Ben jij iemand die graag en veel filmt (voor je werk of hobby) en veel bewegende beelden schiet? Dan is de gimbal iets voor jou. De meeste gimbals zijn niet zwaar en kun je gemakkelijk bij je dragen.

Voorbeeld van een lichtgewicht smartphone gimbal:

Filmen met smartphone gimbal
Meisje met smartphone gimbal

Wat voegt een gimbal toe?

Een gimbal zorgt voor supervloeiende en creatieve shots. Het stabilisatiesysteem in de gimbal werkt zo goed dat je heel goed schokken kunt verwerken (handig als je filmt tijdens het sporten, free runnen of op avonturentocht door stad of bos). Een gimbal kan volledig om zijn as draaien. Met een beetje creativiteit kun je toepassen voor de meest originele shots.

Verschillende merken gimbals

Online zijn verschillende merken gimbals te vinden, denk aan: Leofoto, Manfrotto, Caruba, Beastgrip, Glidecam, Godox, FeiyuTech en DJI. Het professioneel en dure SteadyCam wordt veel gebruikt door professionals. Merken als Weifun, Zhiyun en Feiyutech zijn van Chinese oorsprong. De gimbals van deze merken zijn vaak wat goedkoper, al zal de mechaniek soms wat achterblijven. Overigens zijn er ook van deze merken prima gimbals op het internet te vinden.

Meest populaire gimbals

Hieronder vind je een overzicht van enkele van de populairste gimbals uit 2021:

  • De DJI Ronin SC 2: deze heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is multifunctioneel inzetbaar. Zelfs de kleinste bewegingen worden gestabiliseerd. De Ronin SC 2 is ook voor zien van USB C kabel en een standaard cameraverhoger.
  • De Zhiyun Weebill-S: Weebill klinkt als "Wiebel" - toeval of niet? De Weebill-S is een uitstekende optie voor iedereen die nog weinig ervaring met (gimbal) filmen heeft. Het ViaTouch systeem maakt het heel makkelijk om snel instellingen aan te passen.
  • De Moza Mini-S Essential: deze heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding van alle gimbals. De prijs is gemiddeld, maar de kwaliteit is zeer hoog. De Mini-S Essential is in te klappen en stabiliseert eveneens zelfs de kleinste bewegingen.

Heeft een gimbal ook nadelen?

Ja en nee: het is maar hoe je het bekijkt. De twee nadelen die wij kunnen bedenken zijn allereerst: het apparaat zelf: ga je filmen, dan loop je voortdurend met een soort stok te zeulen. Heb je alleen je smartphone ? Dan zet je die aan en kun je meteen filmen. Bij filmen met een gimbal moet je ook eerst nog je gimbal aanzetten, de app openen, je telefoon kalibreren, hopen dat het meteen werkt. Iets meer gedoe dus.

Daarnaast duurt het even voor je het filmen onder de knie hebt. Subtiele en gestroomlijnde bewegingen maken met een gimbal lijikt makkelijk, maar het vergt alsnog oefening.

Wat Pro Motion Film voor jou en je gimbal kan betekenen

Zelf beter leren filmen? Raadpleeg dan de Cursus Filmen Met Je Telefoon die via de website te koop is.

Wil je jouw doelgroep echt overtuigen met goed camerawerk? Je kunt natuurlijk ook het filmen met gimbal uit handen geven. Bijvoorbeeld als je next level bedrijfsvideo's wilt laten maken. Zo kom je professioneel over en dat verdient zich vast en zeker terug. Huur in dit geval een van onze professionele cameramensen in. Bekijk deze impressie van onze cameramensen op locatie:

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92