Wat is een gimbal?

Wat is een gimbal?

De gimbal is een onmisbare accessoire voor iedere cameraman die zich bijvoorbeeld wil wagen aan drone opnames. Deze houder is namelijk te bevestigen aan een drone en zorgt ervoor dat bewegingen van de camera als gevolg van schommelingen van de drone en windvlagen worden gecorrigeerd. De gimbal is beschikbaar in verschillende varianten. Daarover lees je hieronder meer.

Verschillende soorten gimbals

Er zijn drie verschillende soorten gimbals waar je als cameraman uit kunt kiezen, namelijk:

  • De 2-assige gimbal. Deze gimbal maakt het mogelijk om twee bewegingen te maken: op en neer en een rolbeweging. De rolbeweging is te vergelijken met het bewegen van de wijzers van een klok.
  • De 3-assige gimbal. Wanneer je als cameraman kiest voor de 3-assige gimbal, kan je de camera naast de twee bovengenoemde bewegingen ook nog van links naar rechts laten bewegen.
  • De 360-graden gimbal. Deze laatste optie is, zoals de naam al doet vermoeden, geschikt voor allerlei soorten bewegingen. Dit is dan ook de meest professionele variant.

Over het algemeen geldt: hoe meer assen, hoe stabieler de beelden.

Gimbal en steadicam: complementaire technologie√ęn

Hoewel zowel de gimbal als de steadicam bedoeld zijn voor stabilisatie tijdens het filmen, bedienen ze enigszins verschillende niches binnen de videoproductie. De steadicam leunt meer op de vaardigheid van de operator en is uitstekend voor brede, cinematografische bewegingen en kan zeer dynamische actiescènes vastleggen met een menselijk gevoel. Aan de andere kant biedt een gimbal, vooral die welke aan drones zijn bevestigd, een kans om vanuit vogelperspectief te filmen, iets wat traditioneel veel moeilijker en duurder te bereiken was.

Gimbals, met hun motorische stabilisatie, zijn ideaal voor situaties waarin de camera extreme bewegingen moet kunnen volgen, zoals bij drone-opnames hoog in de lucht of bij high-speed acties. Ze kunnen ongewenste trillingen en abrupte bewegingen compenseren, wat resulteert in ongelooflijk soepele beelden, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.

De creatieve mogelijkheden van gimbals in filmproductie

Het gebruik van gimbals opent nieuwe deuren voor creatieve cinematografie. Door de stabilisatie die ze bieden, worden filmmakers niet langer beperkt door de bewegingen van menselijke cameramannen en kunnen ze gedurfde, ingewikkelde shots nemen die voorheen ondenkbaar waren. Denk aan het naadloos volgen van een onderwerp terwijl het een berg beklimt, of dynamische luchtbeelden van een stedelijk landschap.

Uitbesteden

Wil jij professionele opnames met een gimbal laten maken? Dan kan je het beste een videoproductiebedrijf inhuren. Zo profiteer je gegarandeerd van prachtige resultaten.

Meer begrippen in deze categorie

50 must-know begrippen over film en cinematografie

Maak de mooiste films en video's of boost je kennis met deze 50 must-know begrippen over cinematografie.

Download hier het gratis overzicht met 50 begrippen ->>>

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)