Wat is de beste cameralens?

Tips voor het kopen van een lens

Er zijn ontzettend veel cameralenzen op de markt. Zoomlenzen, vaste lenzen, telelenzen, groothoeklenzen.

En dan ook nog van heel veel verschillende merken in meerdere prijsklassen. Welke cameralens past het beste bij jou?

Camera met lens kopen

Wat is de beste lens? Er is niet per se een 'beste' camera lens. Het hangt er vooral van af wat je met je camera wil gaan filmen of fotograferen. Ben je van plan om het bij een lens te houden? Dan is een zoomobjectief erg handig. Bijvoorbeeld een 24-70mm of zelfs 24-105mm. Je kunt dan heel wijdt filmen (24mm) tot best wel dichtbij (70 / 105mm)

Zoomlens los kopen?

Meestal is zo'n zoomlens als fabriekslens bij de camera body inbegrepen. Deze zoomlens is prima voor starters. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen een camera body te kopen en daarnaast een losse zoomlens te kopen die nog beter is. Bijvoorbeeld een zoomlens met betere beeldstabilisatie of een lager diafragma van f1.5 tot 2.8. Deze lenzen zijn alleen vaak ook duurder.

In het schrijven van deze tekst ga ik uit van cameralenzen voor video, maar ook voor fotografie zijn alle tips van toepassing

Welke lenzen kun je verder kopen?

Er zijn natuurlijk veel meer lenzen om uit te kiezen. Welke lenzen heb je allemaal?

Objectieven met vaste brandpuntafstand

Veel lenzen hebben een vast brandpunt. Dit zijn lenzen die hetzelfde bereik hebben.

Gebruikelijke brandpuntafstanden zijn 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 100mm en 200mm.

Neem een groothoeklens van 24mm bijvoorbeeld. Daarmee kan je alleen wijdt filmen. 24mm is 24mm, je kunt hier dus niet mee in of uitzoomen.

Hetzelfde geldt voor een lens van 100mm, hier kun je goede close-ups mee filmen maar wil je een hele ruimte in beeld brengen, dan wordt dat vrij lastig.

Het voordeel van lenzen met een vaste brandpuntafstand is dat de kwaliteit en bouw van het lensglas heel goed is. Prijstechnisch krijg je dus een betere kwaliteit lens. Maar je bent met zo'n lens minder flexibel. Je zal eerder naar een onderwerp toe moeten lopen om de juiste compositie te maken.

Tip: Start met een 50mm lens

Mediumlens

Als je met vaste brandpunt lenzen aan de slag gaat dan is de 50mm lens een heel fijn objectief om mee te beginnen. We noemen dit ook wel een medium lens. Je kunt deze lens perfect voor portretten gebruiken. Een 50mm is in verhouding ook de goedkoopste lens om te produceren. Canon biedt bijvoorbeeld met de Canon EF 50mm f/1.8 STM een hele goede 50mm lens aan met een groot diafragma van maar liefst 1.8. Kosten? Slechts iets meer dan 100 euro. Ze noemen dit ook wel de plastic fantastic.

Groothoeklens

Wil je je set objectieven uitbreiden? Koop dan een groothoeklens (16mm of 24mm) of groothoekzoomlens in de range 11 t/m 24mm. Hierbij is 11mm heel wijdt (fish eye) en 24mm standaard.

Portretlens

Naast je medium lens (35 - 50mm) en groothoeklens (16 - 24 mm) kun je een portret kopen met een hoger bereik. Denk bij portretlenzen dan aan een lens met brandpuntafstand van 85, 100 of 135mm. Zo'n lens geeft erg mooie close-up beelden bij het filmen van een persoon.

Telelens

Een telelens begint zo ongeveer bij 200mm brandpuntafstand en je hebt zelf lenzen op de markt die tot 600mm of zelfs 1200mm gaan. Een telelens is vooral handig als je vanaf afstand een beeld wil opnemen. Denk aan natuur film of fotografie, of registraties van bijvoorbeeld een concert.

Welke lens kun je het beste gebruiken voor vloggen?

Voor vloggen kun je het beste een groothoeklens gebruiken, zodat je vanaf dichtbij de lens altijd goed in beeld bent.

Welke lens kun je het beste gebruiken voor een product in beeld brengen?

Wil je een product filmen of fotograferen dan kun je het beste met een zoomlens of macrolens werken. Een zoomlens met een goed bereik (tot 100mm) is handig zodat je het product in verschillende standpunten in beeld kan brengen. Een macrolens is ideaal als je kleine details scherp in beeld wil laten zien.

Welke lens kun je het beste gebruiken op straat?

Als je buiten opnames gaat maken dan is een goede zoomlens het meest geschikt. Zo kun je makkelijk hele ruimtes in beeld brengen of portretten opnemen. Gebruik je een lens met een vaste brandpuntafstand? Neem dan een 35mm of 50mm lens als je mensen gaat filmen.

Wil je zoveel mogelijk van de ruimte vastgelegd hebben? Kies dan voor een 16mm of 24mm lens.

Welke lens heb ik als eerste nodig?

Wij raden aan om te beginnen met een goede zoomlens (24-70mm). Als je uiteindelijk wil gaan voor een verzameling vaste lenzen, begin dan met een 50mm lens

Tip: Begin met één lens

Voel je zeker niet verplicht om gelijk in allemaal lenzen te investeren. Sterker nog, het is beter om één hele goede lens te hebben. Daar heb je veel meer aan. Dit nodigt je uit om extra creatief te zijn. Je moet dan namelijk eerder van plaats veranderen en het triggert je om echt na te denken over de compositie. Soms wat meer werk, maar het levert wel de mooiste shots op!

Meer praktische tips? Aan de slag met videoproductie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)