Wat is een telelens?

Voorbeeld van telelens

Een telelens is een 'lange lens' waarmee je verre afstanden dichtbij kunt halen.

Zo'n lens wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij voetbalwedstrijden of voor natuurdocumentaires, omdat de cameraman of fotograaf van veraf een close-up wil kunnen maken. Een beetje telelens begint bij een brandpuntafstand van 200mm. Er zijn ook telelenzen die tot 1300mm gaan, voor als je de maan dichtbij wil halen.

Andere lenzen die vaak worden gebruikt zijn de wide-angle lens, medium lens en zoomlens.

Telelenzen: het verre dichtbij brengen

Een telelens, bekend om zijn vermogen om verre objecten dichterbij te brengen, is een essentieel gereedschap in de arsenaal van zowel fotografen als videografen. Door de lange brandpuntsafstand lijkt het alsof de actie zich vlak voor de lens afspeelt, ook al is deze fysiek ver weg.

Fotografie met een telelens

Bij fotografie biedt een telelens ongekende mogelijkheden. Sportfotografen gebruiken deze lenzen om de intensiteit en emotie van atleten vast te leggen, zelfs vanaf de zijlijn van een groot stadion. Wildlife-fotografen vertrouwen op de lens om wilde dieren in hun natuurlijke habitat vast te leggen zonder in te boeten op veiligheid of het verstoren van de dieren. Zelfs in de portretfotografie wordt een telelens gewaardeerd om zijn vermogen om een aangename achtergrondonscherpte te creëren en gezichten realistisch weer te geven zonder vertekening.

Videografie van afstand

Voor videografen verandert de telelens het perspectief dramatisch. In natuurdocumentaires maakt de lens intieme close-ups mogelijk van dieren die zich niet bewust zijn van of gestoord worden door de aanwezigheid van de camera. In filmproducties helpt het filmmakers om een gevoel van voyeurisme te creëren, alsof het publiek een geheime blik werpt op een privémoment. Nieuws- en evenementenvideografen gebruiken het om belangrijke momenten vast te leggen zonder de situatie te verstoren.

Unieke voordelen van telelenzen

Telelenzen bieden verschillende specifieke voordelen die ze onderscheiden van andere typen lenzen:

  • Compressie: Ze brengen achtergrond en onderwerp dichter bij elkaar, wat resulteert in opvallende foto's en video's.
  • Minimalisatie van verstoring: Ze stellen fotografen in staat om van een afstand te werken, ideaal voor schuwe dieren of privé-evenementen.
  • Focus op onderwerpen: Ze beperken het gezichtsveld, waardoor afleidende achtergronden worden verminderd en het onderwerp wordt benadrukt.

Omgaan met de uitdagingen van een telelens

Het gebruik van een telelens komt met zijn eigen set uitdagingen. Door de langere brandpuntsafstand kunnen zelfs kleine bewegingen resulteren in onscherpe beelden. Het is cruciaal om een snelle sluitertijd te handhaven bij het fotograferen uit de hand. Voor zowel fotografie als videografie is het gebruik van een statief of monopod vaak noodzakelijk om stabiliteit te verzekeren, vooral bij het werken aan de uiterste grenzen van de lens.

De keuze voor een telelens vereist ook begrip van lichtomstandigheden. Veel telelenzen kunnen een smal diafragma hebben, wat betekent dat ze niet zoveel licht binnenlaten als hun tegenhangers met een kortere brandpuntsafstand. Dit kan worden gecompenseerd door de ISO-waarde te verhogen, hoewel dit met zorg moet gebeuren om ruis te vermijden.

Concluderend, in de handen van een vaardige gebruiker, brengt een telelens het onbereikbare binnen bereik. Het vereist oefening en geduld om te beheersen, maar de resultaten - het vastleggen van die magische momenten van verre actie, emotie, en schoonheid - zijn de moeite waard.

Meer gerelateerde begrippen

50 must-know begrippen over film en cinematografie

Maak de mooiste films en video's of boost je kennis met deze 50 must-know begrippen over cinematografie.

Download hier het gratis overzicht met 50 begrippen ->>>

Videoproductie expert worden? Bekijk meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92