Wat is Augmented Reality?

Betekenis augmented reality

Augmented reality (AR) is een technologie die computergegenereerde beelden over het zicht van de gebruiker op de echte wereld legt, waardoor een samengesteld beeld ontstaat.

AR is verwant aan virtual reality (VR), een volledig meeslepende ervaring waarbij gebruikers de echte wereld om zich heen niet kunnen zien. Met AR kunnen gebruikers echter wel de echte wereld en de door de computer gegenereerde beelden tegelijkertijd zien.

AR heeft een aantal potentiële toepassingen, waaronder gaming, navigatie en onderwijs. Met AR-spellen kunnen gebruikers bijvoorbeeld interactie hebben met virtuele objecten in de echte wereld. AR navigatie-apps kunnen afslag-voor-afslag aanwijzingen geven door pijlen en andere afbeeldingen op het straatbeeld te projecteren. En AR educatieve apps kan informatie geven over de wereld om ons heen, zoals de namen van sterrenbeelden of de geschiedenis van gebouwen.

AR staat nog in de kinderschoenen, en de potentiële toepassingen ervan worden nog maar pas onderzocht. Verwacht wordt dat de technologie de komende jaren in populariteit zal toenemen.

De technologie is al begonnen een aantal industrieën te transformeren, waaronder detailhandel, (video)marketing en gezondheidszorg. AR kan bijvoorbeeld worden gebruikt om kleding en andere producten op het lichaam van een gebruiker te leggen voor online winkelen, of om informatie over een product te geven terwijl de gebruiker ernaar kijkt in een winkel.

AR wordt ook gebruikt om de patiëntenzorg te verbeteren. Chirurgen kunnen AR bijvoorbeeld gebruiken om beelden over elkaar heen te leggen van de anatomie van een patiënt op het lichaam van de patiënt tijdens de operatie. Zo kunnen ze belangrijke structuren zien die anders misschien verborgen blijven.

AR heeft het potentieel om de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen te veranderen. Het is een opwindende en snel groeiende technologie met een breed scala aan potentiële toepassingen.

Hoe werkt de techniek achter AR?

De technologie achter AR is gebaseerd op het principe van superpositie. Dit betekent dat computergegenereerde beelden over het zicht van de gebruiker op de echte wereld worden gelegd.

AR wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van drie technologieën: sensoren, processoren en beeldschermen. Sensoren worden gebruikt om informatie over de echte wereld vast te leggen. Deze informatie wordt dan door een computer verwerkt en op een scherm getoond.

Het meest gebruikte type sensor bij AR is de camera. Camera's nemen beelden op van de wereld om ons heen, die vervolgens door een computer worden verwerkt. De computer gebruikt deze beelden om een samengesteld beeld te genereren dat over het werkelijke beeld van de gebruiker wordt gelegd.

AR-systemen maken ook gebruik van andere sensoren, zoals GPS, om de locatie van de gebruiker te bepalen. Hierdoor kunnen AR-toepassingen relevante informatie geven over de wereld om de gebruiker heen.

Displays worden gebruikt om het samengestelde beeld aan de gebruiker te tonen. Het meest gebruikte type display bij AR is het scherm van een smartphone of tablet. Echter, AR kan ook worden ervaren via speciale AR-brillen.

Populaire games die AR gebruiken

Pokemon GO is een van de meest populaire AR-spellen. In dit spel moeten spelers rondlopen in de echte wereld om virtuele Pokemon te vangen. Andere populaire AR-spellen zijn Jurassic World Alive, waarin spelers virtuele dinosaurussen kunnen verzamelen.

Meer gerelateerde begrippen:

Showreel video

E-learning video

Podcast video

Campagne video

Storytelling video

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92