Wat is film noir?

Wat is film noir?

Een film noir is een film geschoten in sfeer en stijl die hoofdzakelijk geassocieerd wordt met misdaadfilms waarin de hoofdpersonages leven in een wereld met nihilistische invloeden.

Wat is belangrijk bij film noir?

Bij film noir staat grimmigheid centraal, evenals existentiële angst: de realisatie dat alles in het leven uiteindelijk onzinnig is en dat je als eenling nooit het verschil zult kunnen maken. Bij film noir worden meestal externe standpunten gebruik voor de camera en is er sprake van belichting met veel contrast. Elementen als donkere luchten en regen spelen vaak een grote rol. Femme fatales (jonge vrouwen, met een ongrijpbare persoonlijkheid en een perfecte lichaamsbouw) spelen vaak een centrale rol in deze diepgravende psychologische films.

De psychologische laag

Bij film noir is niets zomaar wat het lijkt en alles onderhevig aan verval. Iets 'moois' zoals de onschuld van een kind is nooit alleen maar mooi. Het kind zal immers opgroeien en ervaren dat de wereld een bedreigende plek is waar dromen kapotvallen.

Denk eens aan de film Seven, waarbij de moordenaar John Doe één voor één de zeven zonden afloopt aan de hand van zijn moorden.

De film is in grimmige kleuren geschoten en eindigt met meer vragen dan antwoorden.

Belichting in film noir

De belichting geeft een veelal grimmige impressie. Centraal staat vaak kleurcorrecties - bijvoorbeeld een overvloed aan groene of blauwe (killere) tinten. Ook wordt er gebruik gemaakt van low-key lights om schaduwen te werpen en te zorgen voor contrasten. De schaduwen geven de personen een afgeleefde indruk. Ze geven indruk van een verborgen realiteit.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!