Wat is low key lighting?

Betekenis low key lighting

Met low key lighting wordt het schieten van film bij beperkte lichtinval bedoeld. Dit wordt meestal bewust gedaan als artistieke keuze voor het creëren van een bepaald (symbolisch) effect.

Filmen bij weinig licht?

De nadruk bij deze vorm van filmen ligt op schaduwen en contract, zowel in bijvoorbeeld het gezicht van een persoon, als tussen de persoon en zijn omgeving. Het gaat hierbij vooral om gradaties van grijs en zwart en in veel mindere maten om wit en andere heldere kleuren.

Je camera-instellingen

Ga je een documentaire (laten) maken met het gebruik van low key lighting. Let dan hier op: je hebt een camera-nodig die weinig lichtinval kan verwerken. Zet je iso-waarde op 100 of nog lager. Je kunt het beste een snelle sluitertijd (voor weinig blootstelling aan licht) gebruiken.

Gebruik van key light

Key light (Nederlands: 'sleutellicht) is het belangrijkste licht dat een fotograaf of een cameraman gebruikt voor de lichtopstelling, met als doel de vorm en dimensie van het subject te benadrukken. Dit key light kan natuurlijk ook artificieel zijn. Met behulp van een fill light of een reflector kan je je schaduwen minder hard maken. Hou het subject dat je wilt filmen dicht bij het key light en zorg ervoor dat er zo min mogelijk licht op de achtergrond van het shot valt.

Gebruik van een fill light

Een fill light (Nederlands: 'opvullicht') wordt juist gebruikt om het contrast te verminderen. Een opvullicht is een extra licht dat aanvullend werkt op het gekozen sleutellicht.

Gebruik three point lighting

Three point lighting is een filmopstelling waarbij je drie verschillende lichtbronnen gebruikt, een combinatie van natuurlijk en artificieel of geheel artificieel. Je maakt onderscheid tussen één key light en twee fill lights.

Meer gerelateerde begrippen

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%