Wat is pre-productie?

Wat is pre productie?

Pre productie staat voor de fase voordat het daadwerkelijk filmen of maken van een video van start gaat. Tijdens de pre productie is het doel om zoveel mogelijk taken voor te bereiden zodat tijdens de productie alle focus kan gaan naar aanleveren van geweldig beeld.

Wat is pre productie?

Pre-productie geeft aan dat een filmproject in zijn beginstadium is. Iedere filmproductie, waaronder een commercial, speelfilm, tv serie, muziek video en short film, heeft te maken met een pre productie. De pre productie wordt vaak gezien als een van de grote obstakels. Dit komt doordat deze fase volledig draait om organiseren, vooruit denken en plannen. Het kan makkelijk zijn om dingen voor het laatste moment te laten liggen, maar helaas zorgt dit juist voor een enorm rommelige productie. Als je georganiseerd blijft, is de pre productie een vrij eenvoudig proces.

Wat zijn taken die tijdens pre productie gebeuren?

Pre-productie is het proces en de uitvoering van elke taak die moet plaatsvinden voordat de productie begint. Pre productie gaat normaal van start zodra het script af is en het hele team compleet is, denk aan de cameraman, regisseur, enzovoort. Pre productie zal er voor ieder filmproject anders uitzien, maar het heeft vaak betrekking op de volgende taken: het uitwerken van het budget, het scouten van potentiële filmlocaties en vervolgens het reserveren van deze locaties, het aanvragen van vergunningen, het reserveren van benodigde apparatuur, het uitwerken van het storyboard, het casten van de acteurs en het plannen van de shoot dagen.

Het besparen van tijd

Pre productie zorgt dat jij en jouw team zich beter aan het draaiboek kunnen houden. Doordat iedereen dankzij de pre productie exact weet wat zijn verantwoordelijkheden en taken zijn, loopt alles tijdens de productie zelf meer op rolletjes. Hoe beter een team georganiseerd is, hoe meer vertraging voorkomen wordt.

Garantie dat de productie binnen budget blijft

Budgetering is niet het meest spannende gedeelte van een filmproductie, maar is wel een essentieel onderdeel. Dankzij pre productie is het makkelijker om binnen budget te blijven. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst zorgt pre productie dat je een beter overzicht over het budget houdt. Daarnaast bespaar je vaak een hoop geld wanneer je zaken op tijd regelt. Het afhuren van een filmlocatie is niet gratis. Wanneer je dit zo ver mogelijk van tevoren doet betaal je vaak wel een stuk lagere prijs dan wanneer dit een week van tevoren moet gebeuren.

Een goed begin is het halve werk

Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook voor een filmproductie. Dankzij pre productie wordt er een duidelijk beeld geschetst over wat er allemaal moet gebeuren voorafgaand aan de draaidagen, tijdens de draaidagen en daarna. Door een pre productie goed uit te voeren wordt er geen enkel kleine stap vergeten en weet ieder productie lid exact wat zijn rol en verantwoordelijkheden zijn. Dankzij pre productie worden er zo veel mogelijk onvoorziene omstandigheden tijdens het filmen voorkomen en kan er daardoor ook beter worden omgegaan met de enkele verrassingen die tijdens de productie op het pad komen.

Een videoproductiebedrijf inhuren voor de pre-productie

Het belang van de pre-productie voor een bedrijfsfilm is goed samen te vatten met het spreekwoord: een goed begin is het halve werk. Het is dan ook in alle opzichten zeer verstandig een videoproductiebedrijf in te huren voor het organiseren van de pre-productie. Zo profiteer je in één klap van professionele werknemers, kennis en apparatuur. Je zult later zien dat dit onmisbaar is voor het produceren van een succesvolle bedrijfsfilm.

Bedrijfsfilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%