5 goede redenen om aan (video)content recycling te doen

Blogs, video's, foto's, podcasts: als marketeer of ondernemer ben je continue bezig met het produceren van goede content. Want je weet: content is king.

Content is king

Wanneer je continue goede content maakt en publiceert, ben je voortdurend zichtbaar. Je doelgroep wordt getrakteerd op waardevolle inhoud en inspirerende insights. Zo bouw je echt aan een goede merkbeleving.

Goede content? Dan moet je dienstverlening of product ook top zijn.

Maar: content is ook tijdrovend

Het kost best wat tijd en moeite om goede content te maken. Zeker als het gaat om videocontent. Ook ben je een behoorlijk marketingbudget kwijt als je de productie van je content uitbesteed.

Je kunt dan maximaal rendement en profijt uit je (video)content halen als je de content vaker via social kunt delen of in meerdere blogs of andere marketinguitingen.

Dit noem je contentrecycling.

En dit kan zeker bij videocontent of tekst veel effect opleveren.

Contentrecycling, wel of niet doen?

Er zijn best wat mensen fel tegenstander van contentrecycling. Een reden die vaak wordt genoemd is dat het hergebruiken van je video's of blogteksten vooral uit luiheid of armoede wordt gedaan.

Dit is dan wel vaak de mening van de creative director die werkt bij een marketingbureau.

Zij zijn van mening dat je voor ieder stukje content opnieuw aan de tekentafel moet zitten, omdat goede content uniek moet zijn. Een contentmarketingbureau heeft er natuurlijk ook baat bij zoveel mogelijk nieuwe en unieke content te produceren. Want daar gaat voor hun nieuw werk in zitten.

Net als dat een grote meubelzaak er baat bij heeft dat jij je nieuwe bank niet van marktplaats haalt, maar telkens weer nieuw bij hun koopt. Het levert hen veel meer op dan dat alles tweedehands van huishouden naar huishouden overgaat.

Recycling van (video)content is dus slecht voor de markt.

Maar niet voor je doelgroep! Want die waardeert het waarschijnlijk juist, zolang je maar goede content deelt.

En ook jijzelf hebt er wat aan: het scheelt je tijd en geld en het levert je makkelijke extra content op.

Uiteindelijk moet de contentmaker er niet beter van worden, maar moet content wat opleveren voor jou en je doelgroep.

5 goede redenen om je (video)content her te gebruiken

Inhoudsopgave

1. Content uit de oude doos maakt fijne herinneringen los

Je ziet best vaak dat grote merken aandacht besteden aan een oude cult reclame van vroeger. Deze content wordt uit de oude doos gehaald bijvoorbeeld een zoveel jarig jubileum. Het is dan best toepasselijk om terug te blikken, dus (video)content recycling komt hier zeker niet voort uit luiheid of armoede om iets nieuws te maken, maar wordt gebruikt om een mooie mijlpaal te vieren.

Waarom werkt deze vorm van content recycling?

Sentiment

Mensen vinden het super leuk om een oud videofragment of een hele video weer terug te zien en te delen onder het motto: ken jij 'm nog? Goede tijden! Al helemaal als de content redelijk oubollig is.

Geschiedenis van het bedrijf

"Zoek de verschillen". Het is leuk om terug te kijken naar een oude video en zo ook aan je doelgroep te laten zien hoe erg je gegroeid bent. Dit geeft een leuk contrast met vroeger.

Maar je kunt ook juist leuke overeenkomsten laten zien. Bijvoorbeeld dat je logo niet veranderd is. Of dat je nog steeds hetzelfde product verkoopt.

2. Marketing is teveel gericht op "het nu" en nieuwe producten

Marketing is veel te veel gericht op het heden en de toekomst. De aandacht ligt bij campagnes om een specifiek product wat je nu verkoopt onder de aandacht te brengen.

Logisch dat er voor een nieuw product ook nieuwe content nodig is. Maar voor de algemene marketing van je merk, kun je tussendoor oude video en tekstberichten recyclen.

Mijn tip: blik soms ook terug en deel oude content opnieuw, om te laten zien waar je vandaan komt. Dit versterkt het merk-DNA van je bedrijf.

Andere bedrijven doen dit waarschijnlijk niet. Dus het is ook nog stoer. Je valt hiermee echt op.

3. Niet iedereen ziet jouw content de eerste keer

Het kan ook heel goed zijn dat nog niet iedereen van je video, artikel of ander stuk content af wist.

Hoeveel TV programma's mis jij dagelijks op televisie? Als je al TV kijkt...

Veel waarschijnlijk.

Want je kan maar één programma tegelijk kijken. En dan heb je ook nog het internet wat vol staat met filmpjes. Netflix, YouTube, social kanalen met content: overal is content.

Je kunt niet al die kanalen tegelijkertijd in de gaten houden.

De kans is dus heel groot dat je volgers die ene goede bedrijfsfilm die je hebt laten maken ook gewoon nog niet hebben gezien. En dat is natuurlijk zonde.

Door je content te recyclen breng je deze opnieuw onder de aandacht en geef je mensen een nieuwe kans alsnog naar je video te kijken. Hierdoor krijgt je bestaande content een hoger organisch bereik.

4. Van oude content kun je weer nieuwe content maken

Je kunt van oude content heel makkelijk nieuwe content maken door het simpelweg in een andere context te gebruiken.

Plaats de content in een actueel frame. Koppel de publicatie dus aan een mijlpaal of iets wat in het nieuws voorbij is gekomen. Dan is het namelijk logisch dat je de content opnieuw deelt, niemand zal je hier vreemd op aankijken.

Of bundel verschillende content en publiceer het onder een nieuwe naam. Zo kan ik dit blogartikel over (video)content recycling later iets herschijven en gebruiken in een e-book met tips over videocontentmarketing.

Blog content recyclen
Tekst uit een blog opnieuw gebruiken

5. TV programma's doen het ook!

TV zenders en omroepen bewijzen dat contentrecycling scoort. Kijk maar naar praatprogramma's die als vaste rubriek oude grappige videofragmenten laten zien. Zoals de populaire rubriek "De TV draait door" vroeger in De Wereld Draait Door.

Er zijn ook zat programma's die compleet gevuld zijn met oude content. Denk aan Lachen om Homevideo's van SBS6, al jaren op televisie te zien. Het is een goedkope manier van content hergebruiken en het scoort nog steeds.

Ook in documentaires worden vaak oude fragmenten getoond die al eerder een keer zijn uitgezonden. Maar die beelden hebben een functie en helpen de documentairemaker het verhaal nog beter te vertellen.

Tot slot zijn televisieprogramma's in z'n geheel via Uitzending Gemist online terug te kijken en worden ze vaak later nog een keer op televisie herhaald. Content recycling.

3 tips wanneer je aan content recycling gaat doen

  • Neem nooit klakkeloos zomaar 1-op-1 oude content over met eenzelfde begeleidende omschrijving als het oorspronkelijke bericht. Zorg er voor dat de content in een ander jasje opnieuw wordt gedeeld.
  • Maak er geen geheim van. Het kan ook juist goed werken wanneer je in het bijschrift zegt dat je de (video)content al een keer eerder hebt gedeeld, maar dat je het vanwege "x" omstandigheden toepasselijk vond om het bericht nog eens te delen.
  • Pas wat kleine punten aan, waardoor je oude content toch als "nieuw" overkomt.

Start met video content marketing

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Klant review bedrijfsfilm Amsterdam

Pro Motion Film heeft alles over voor de klant!

Pascalle van Haaften, Office manager, Ovidius Law

Niels en Nander hebben ons, Ovidus Law, geholpen met een bedrijfsfilm en bedrijfsfoto's. Beide gaan zij erg professioneel te werk, ze denken met je mee en nemen initiatief. Pro Motion Film heeft alles over voor de klant! Erg fijn om met hen te mogen werken en de communicatie verliep vlekkeloos.

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92