Belichting in je video: Driepuntsbelichting gebruiken bij je video opnamen

Net als goed geluid in je video, is belichting vaak een 'onderbelicht' (haha, flauw) onderdeel van het filmen. Het werken met belichting op locatie brengt extra mankracht en dus extra kosten met zich mee. En je bent per op te nemen shot ook nog eens langer bezig omdat alles uitgelicht moet worden. Tot zover de nadelen.

De voordelen: goede belichting geeft je film een veel mooier beeld, een echte cinema look. Dus als je de tijd en het budget er voor hebt: gebruik belichting!

Driepuntsbelichting

Om een onderwerp goed uit te lichten tijdens filmopnamen, maken wij vaak gebruik van driepuntsbelichting: drie lichtbronnen die vanaf verschillende punten op het onderwerp worden gericht. Hiermee krijg je een mooie gelijkmatige verdeling van het licht over het onderwerp. Het effect hiervan is dat het onderwerp los komt te staan van de achtergrond.

Key light, fill light en back light

De driepuntsbelichting bestaat uit een key light, fill light en een back light.

  • De key light (hoofdlicht) staat 30 tot 45 graden ten opzichte van de camera, gericht op het onderwerp. Op die manier creëer je diepte bij het onderwerp.
  • De fill light zet je vervolgens ook 30 tot 45 graden van de camera, maar dan aan de andere kant. Dit licht zorgt er voor dat de schaduw van de key light minder hard wordt. De lichtsterkte van de fill light zetten we meestal wat zachter dan de key light, bijvoorbeeld met een filter of dimmer.
  • Ten slotte heb je de back light (ook wel hair light), die er voor zorgt dat het onderwerp los van de achtergrond komt. Hiermee creëer je dus meer diepte. Deze lichtbron, je raad het al, komt achter het onderwerp te staan.
Bedrijfsvideo professioneel uitlichten

Akurat S8 LED-spots

Voor driepuntsbelichting heb je dus drie lampen nodig, drie statieven, dimmers en verschillende filters. Wij werken zelf bij het opnemen van een bedrijfsfilm met Akurat S8 lampen. Iedere spot is dimbaar en instelbaar qua kleurtemperatuur. Met de dimmers, filters en verschillende kleurtemperaturen kunnen we het licht precies aanpassen aan de juiste situatie.

Lees ook de voordelen van professionele belichting in je video.

Videoshoot met Akurat S8 belichting
Videoproductie met belichting

Cameraploeg inhuren met belichting via Pro Motion Film

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.