Wat is three point lighting?

Zo werkt driepuntsbelichting

Three point lighting is een bekende belichtingstechniek in film, video en televisieproductie, waarbij het subject (een persoon of voorwerp) vanuit drie verschillende hoeken wordt aangelicht.

Voor het toepassen van three point lighting heb je dus drie lichtbronnen nodig. Dit kan kunstmatig licht zijn, bijvoorbeeld 3 LED lampen. Maar je kunt dit eventueel ook combineren met natuurlijk daglicht, bijvoorbeeld als je een interview opneemt bij een raam.

De 3 belichtingsstandpunten bij three point lighting:

1. Key light

De key light is de basis belichting. Deze lichtbron schijnt frontaal of schuin frontaal op het subject. Het subject wordt hiermee duidelijk zichtbaar.

2. Fill light

De fill light is een extra lichtbron die je vanaf de andere kant van de key light frontaal op het subject richt. Dus de fill light staat als het ware gespiegeld ten opzichte van de key light.

Deze lichtbron ondersteunt de key light:

Door de key light ontstaan bepaalde schaduwen op het individu of een object. De fill light vult deze schaduwen weer in met licht, waardoor deze worden weggewerkt.

De fill light is meestal minder intens dan de key light.

Je kunt ook een reflectiescherm of bounce gebruiken in plaats van een fill light.

3. Back light

De derde lichtbron is de back light. Deze wordt ook wel hair light genoemd, omdat deze lamp van achter een gefilmd persoon uitlicht. Dit zorgt voor een rand van licht rondom het hoofd.

Met de back light komt het gefilmde subject meer van de achtergrond af te staan. Hierdoor ontstaat meer diepte in het shot.

Voordeel van driepuntsbelichting

Dankzij driepuntsbelichting heb je de volledige regie over de artistieke stemming van de opname. De lampen kun je in grootte, intensiteit, afstand en positie precies naar wens aanpassing. Hierdoor kun je precies bepalen hoe sterk een subject wordt aangelicht of hoeveel schaduwen er zichtbaar zijn.

Door hier aandacht aan te besteden, krijgt de opnames een cinematische kwaliteit. Er wordt mooi met licht gespeeld. Dit maakt je opnames extra professioneel. Creatief gebruik van licht kan ook een bepaalde emotie oproepen bij het publiek. Denk aan een gevoel van spanning of intimiteit.

Wanneer organisaties via ons een bedrijfsfilm laten maken, nemen we vaak deze three point lighting set up mee naar de opnamelocatie.

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!