Wat is three point lighting?

Zo werkt driepuntsbelichting

Three point lighting is een bekende belichtingstechniek in film, video en televisieproductie, waarbij het subject (een persoon of voorwerp) vanuit drie verschillende hoeken wordt aangelicht.

Voor het toepassen van three point lighting heb je dus drie lichtbronnen nodig. Dit kan kunstmatig licht zijn, bijvoorbeeld 3 LED lampen. Maar je kunt dit eventueel ook combineren met natuurlijk daglicht, bijvoorbeeld als je een interview opneemt bij een raam.

De 3 belichtingsstandpunten bij three point lighting:

1. Key light

De key light is de basis belichting. Deze lichtbron schijnt frontaal of schuin frontaal op het subject. Het subject wordt hiermee duidelijk zichtbaar.

2. Fill light

De fill light is een extra lichtbron die je vanaf de andere kant van de key light frontaal op het subject richt. Dus de fill light staat als het ware gespiegeld ten opzichte van de key light.

Deze lichtbron ondersteunt de key light:

Door de key light ontstaan bepaalde schaduwen op het individu of een object. De fill light vult deze schaduwen weer in met licht, waardoor deze worden weggewerkt.

De fill light is meestal minder intens dan de key light.

Je kunt ook een reflectiescherm of bounce gebruiken in plaats van een fill light.

3. Back light

De derde lichtbron is de back light. Deze wordt ook wel hair light genoemd, omdat deze lamp van achter een gefilmd persoon uitlicht. Dit zorgt voor een rand van licht rondom het hoofd.

Met de back light komt het gefilmde subject meer van de achtergrond af te staan. Hierdoor ontstaat meer diepte in het shot.

Voordeel van driepuntsbelichting

Dankzij driepuntsbelichting heb je de volledige regie over de artistieke stemming van de opname. De lampen kun je in grootte, intensiteit, afstand en positie precies naar wens aanpassen. Hierdoor kun je precies bepalen hoe sterk een subject wordt aangelicht of hoeveel schaduwen er zichtbaar zijn.

Door hier aandacht aan te besteden en als het ware een professioneel lichtplan te maken, krijgt de opnames een cinematische kwaliteit. Er wordt mooi met licht gespeeld. Dit maakt je opnames extra professioneel. Creatief gebruik van licht kan ook een bepaalde emotie oproepen bij het publiek. Denk aan een gevoel van spanning of intimiteit.

Wanneer organisaties via ons een bedrijfsfilm laten maken, nemen we vaak deze three point lighting set up mee naar de opnamelocatie.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%