Wat is een key light?

Wat is een key light

De key light is een belichtingstechniek. Dit is de hoofd lichtbron die een subject vanaf de voorkant goed uitlicht.

Een key light is je sterkste lichtbron en gebruik je vooral voor het overall uitlichten van een subject. Hierdoor worden vorm en details van het subject (extra) goed zichtbaar.

Denk aan het belichten van een persoon of voorwerp dat wordt gefilmd of gefotografeerd. De key light is dus de belangrijkste lichtbron en vormt de basis van het uitlichten.

Daglicht of kunstlicht?

Een key light kan ook goed een natuurlijke lichtbron zijn. Denk bijvoorbeeld aan een raam waar zonlicht door naar binnen komt.

Je kunt ook kunstlicht gebruiken. Denk aan een LED lamp. Dit is vaak het geval bij three point lighting, een belichtingstechniek waarbij het subject vanuit drie verschillende hoeken wordt belicht. Deze drie lampen vormen dan de key light, fill light en back light.

Het is ook mogelijk om kunst en natuurlijk licht te combineren als je bijvoorbeeld maar twee lampen tot je beschikking hebt.

Gebruik die twee lampen dan bijvoorbeeld als key en back light. En gebruik het natuurlijke daglicht als een fill light.

Tips

Kleurtemperatuur

Houdt er rekening mee dat alle lichtbronnen dezelfde kleurtemperatuur hebben, om valse kleuren te voorkomen. Zo heeft daglicht een kleurtemperatuur van 5500 kalvin. Gebruik je dus daglicht als natuurlijke lichtbron en is er verder geen kunstlicht in de ruimte aanwezig? Zet de lampen die je aanvullend gebruikt dan ook op een kleurtemperatuur van 5500.

Daglicht is verraderlijk

Het kan soms beter zijn om daglicht zoveel mogelijk uit te sluiten. Want daglicht kan leiden tot overexposure, als de zon opeens heel fel doorkomt bijvoorbeeld. Ook verandert daglicht nog weleens. Denk aan wolken die opeens voor de zon komen te staan. Hierdoor kan de opname halverwege van lichtsterkte veranderen.

Key light als basis

Als je maar een enkele lamp tot je beschikking hebt, gebruik deze dan als key light.

Licht set-up van Pro Motion Film

Als wij een professioneel interview opnemen dan nemen we vaak meerdere lampen mee. In ieder geval een key light en back light, en bij grote projecten gebruiken we de three point lighting set-up.

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!