Belichting in je video: Driepuntsbelichting gebruiken bij je video opnamen

Net als goed geluid in je video, is belichting vaak een 'onderbelicht' onderdeel van het filmen. Het werken met belichting op locatie brengt extra mankracht en dus extra kosten met zich mee. En je bent per shot langer bezig omdat alles uitgelicht moet worden. Tot zover de nadelen. De voordelen: veel mooiere shots. Dus als je de tijd en het budget er voor hebt: gebruik belichting!

Driepuntsbelichting

Om een onderwerp goed uit te lichten tijdens filmopnamen, maken wij vaak gebruik van 'driepuntsbelichting': drie lichtbronnen die vanaf verschillende punten op het onderwerp worden gericht. Hiermee krijg je een mooie gelijkmatige verdeling van het licht over het onderwerp. Het effect hiervan is dat het onderwerp los komt te staan van de achtergrond.

Key light, fill light en back light

De driepuntsbelichting bestaat uit een key light, fill light en een back light.

  • De key light (hoofdlicht) staat 30 tot 45 graden ten opzichte van de camera, gericht op het onderwerp. Op die manier creëer je diepte bij het onderwerp.
  • De fill light zet je vervolgens ook 30 tot 45 graden van de camera, maar dan aan de andere kant. Dit licht zorgt er voor dat de schaduw van de key light minder hard wordt. De lichtsterkte van de fill light zetten we meestal wat zachter dan de key light, bijvoorbeeld met een filter of dimmer.
  • Ten slotte heb je de back light (ook wel hair light), die er voor zorgt dat het onderwerp los van de achtergrond komt. Hiermee creëer je dus meer diepte. Deze lichtbron, je raad het al, komt achter het onderwerp te staan.
De standaard opstelling van driepuntsbelichting.
De standaard opstelling van driepuntsbelichting.

IKAN 576 dual-color LED-spots

Voor driepuntsbelichting heb je dus drie lampen nodig, drie statieven, dimmers en verschillende filters . Wij werken zelf meestal met de IKAN 576. Dit is een set die bestaat uit drie dual-color LED-spots. Iedere spot is dimbaar en instelbaar qua kleurtemperatuur, Met de dimmers, filters en verschillende kleurtemperaturen kunnen we het licht precies aanpassen aan de juiste situatie.

Cameraploeg inhuren met belichting via Pro Motion Film

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!