Video trends in 2018 - Zes content vormen waar steeds meer op wordt ingezet

Hoe ziet een sterke online video eruit in 2018? Op wat voor soort videocontent zit de 'online kijker' nou eigenlijk te wachten? Dat zijn vragen die iedere marketeer zich stelt. Want videocontent heeft de afgelopen jaren een gigantische ontwikkeling doorgemaakt en blijft continue veranderen. Hoe blijf je up to date?

De tijd van de traditionele bedrijfsfilm waarin het ging om het enkel en alleen zenden van je boodschap, is iets van de geschiedenisboeken. Advertising en online commercials worden uiteraard nog steeds ingezet en kunnen effectief zijn. Maar in de afgelopen jaren heeft een andere video vorm steeds meer terrein gewonnen: branded video.

Dat is hoogwaardige videocontent waarmee je de kijker vermaakt. Content waar je echt iets van opsteekt. Het gaat bij online video steeds meer om video content marketing. Kwaliteit in plaats van kwantiteit: aan de hand van leuke content je doelgroep bereiken en een relatie warm houden.

Social media, mobiele apparaten en nieuwe technieken zijn factoren die bijdragen aan de manier waarop wij naar video kijken. Branded video ontwikkelt zich daarom in rap tempo door en kan in verschillende vormen ingezet worden. Waar moet jij op inzetten in 2018?

Hieronder deel ik vijf trends waarvan ik verwacht dat ze de komende jaren steeds meer voorbij gaan komen. Zo ben je up-to-date en sta je met jouw videocontent weer vooraan de rij.

1. Long form content

De belangrijkste trend voor video in 2018 is misschien wel die van long form content. In het recente verleden was het misschien zo dat video korter en korter moest. Maar er vindt een duidelijke verschuiving plaats. Klanten willen een ervaring. Ook op het gebied van video. Documentairevormen zijn daarom populair. Sterke inhoudelijke content waar de klant iets aan heeft gaat boven snelle stukjes info. Dit komt onder andere doordat online video zich steeds beter kan meten met content op tv. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van video on demand. Die ontwikkeling heeft weerslag op hoe bedrijven omgaan met video.

2. Authentieke content

Een beetje in het verlengde van het voorgaande is de verschuiving naar meer persoonlijke human interest content. Keiharde reclame die jouw merk uitschreeuwt wordt simpelweg als irritant ervaren. Omdat de kwaliteit en het bereik van online video steeds meer toeneemt, kun je veel meer doen met het medium. Infotainment in de vorm van een docu bieden bijvoorbeeld. Inspirerende verhalen, niet meer over het bedrijf zelf maar juist over de mensen daarachter. Hoe persoonlijker je de content maakt, hoe beter dit gewaardeerd wordt. Zo versterk je de relatie met je doelgroep, wat uiteindelijk leidt tot groei.

Authentieke videocontent scoort
Maak persoonlijke videocontent

It's all about authentieke content.

3. Infotainment

Video moet dus authentiek zijn. Maar videocontent moet ook vermaken.
Wie zich verveelt zapt weg, ook bij online video. Zorg dus dat er voldoende entertainment waarde aan je video zit. Dit is dan ook één van de belangrijkste trends op het gebied van video in 2018. Maak het allemaal niet te droog, maar biedt je kijkers en potentiële klanten echt iets van waarde. Infotainment: een inhoudelijk item gebracht met creativiteit en humor. Bijvoorbeeld in de wijze waarop het gemonteerd is of hoe de presentator in beeld overkomt. De informatie moet wel gegeven worden, maar niet op de voorgrond staan.

Infotainment video maken
Focus op snacky videocontent


4. Vierkante video

Online video wordt steeds meer op telefoons en tablets bekeken. Dit betekent dus ook dat de videocontent die je laat maken voor je online-videostrategie hier helemaal op aangepast moet zijn. We zien vooral op social media sites zoals Facebook een toename van vierkante video. Dat is 1:1 formaat video in plaats van het traditionele 16:9. Zo is de content altijd direct beeldvullend op mobiele apparaten. Dit zorgt ervoor dat klanten eerder en langer blijven hangen. Ga je aan de slag met video, zorg er dan dus voor dat je video in beide formaten wordt geleverd.

Vierkante video maken
Een vierkante video scoort

5. Vloggen

Vloggen is helemaal in. Van de gewone werknemer tot aan de CEO. Iedereen vlogt. Want met een vlog kun je snel nieuwe content verspreiden: tips, nieuws, jezelf even voorstellen, een actie aankondigen. Met vloggen kun je alles en het is lekker simpel. Ook hier zie je weer dat de persoonlijke en authentieke vorm van videocontent sterk aanwezig is.

6. Videocontent voor intern gebruik

Een fijne werkcultuur voor je medewerkers is ontzettend belangrijk. En video maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Want video versterkt de bedrijfscultuur. Bijvoorbeeld door vlogs vast onderdeel te laten uitmaken van een interne nieuwsbrief. In deze video's kun jij andere medewerkers bijvoorbeeld op de hoogte stellen van nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Of denk aan kwalitatieve content zoals mooie docu portretten van je medewerkers. Die kun je zowel voor interne als externe doeleinden gebruiken. Een bedrijfsfilm laten maken is dus een slimme zet.

Video als basis

Het is belangrijk om te begrijpen welke plek videocontent inneemt en nog gaat innemen. Meer en meer wordt het namelijk zo dat video de basis van de strategie vormt. Niet langer is het slechts een tak aan de boom, video is nu de hele boom geworden. Dit betekent dus ook dat je de boodschap die je wilt overbrengen eerst geschikt moet maken voor video.

Groei van videocontent
Video is booming business

Video is de boom. En er komt een hoop zonlicht doorheen.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.