Wat is 16:9?

Wat is 16 bij 9 video

16:9 of uitgesproken16 bij 9 is een beeldformaat dat erg vaak gehanteerd wordt en onder meer als standaard geldt voor televisies en de YouTube videospeler.

Met 16:9 wordt bedoeld dat tegenover 16 cm horizontaal, 9 cm verticaal staat. Ratio's 32:18 en 64:36 bijvoorbeeld zijn ook volgens het 16:9 formaat, omdat beide getallen een gemene deler hebben. De bekende tegenhanger van 16:9 is het beeldformaat 9:16 dat dezelfde verhoudingen heeft, maar dan gekanteld (en dus verticaal) staat.

Andere formaten

16:9 is dus de standaard voor onder meer breedbeeldtelevisie, HDtv en de meeste nieuwe beamers. 16:9 is een horizontaal formaat. Je hebt ook zogenaamde verticale formaten, zoals het bovenstaande 9:16. Tot slot is er nog vierkant formaat, dat een verhouding heeft van 1:1.

16:9 of 4:3 gebruiken?

Geef je een presentatie? Hou dan altijd goed rekening met welke televisie of beamer je te maken hebt. Als het beeldscherm afwijkt, is het verstandig over te schakelen naar 4:3. Als je 4:3 gebruik op breedbeeldtelevisie zullen aan de weerszijden zwarte balken verschijnen, zonder dat je presentatie uit zijn verband wordt getrokken.

16:9 gebruiken op een scherm voor 4:3 is niet verstandig: de presentatie zal worden verkleind en van boven en onder van zwarte balken wonden voorzien. Je presentatie zal slechter leesbaar zijn en wellicht verkeerd worden getoond.

Waarom 16:9?

Als je een bedrijfsfilm wilt laten maken, zijn er een aantal voordelen aan het formaat 16:9 verbonden. Dit formaat (met extra ruimte in de breedte) is ideaal voor het tonen van onder meer tijdlijnen, grafieken en tabellen, in combinatie met tekst. Ook kan je je beeld 'splitsen' in segmenten of kolommen. 16:9 ligt dichter bij het natuurlijke menselijke gezichtsveld (van ongeveer 1,75:1 (15,75x9) dan 4:3 (12x9). Je presentaties komen daardoor veel natuurlijker over.

Het ontstaan van 16:9

4:3 was het eerst gebruikte formaat voor film en later voor televisie. De beeldverhouding 16:9 kwam pas in 1980 (door bedenker Dr. Kerns H. Powers) naar de voorgrond met de intrede van high-definition televisie. Hij kwam tot het formaat 16:9 door het gemiddelde te nemen van de twee populairste gangbare beeldformaten in de jaren '80 - 21:9 en 4:3. Apart, niet?

16:9 video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Diensten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Testimonial video

Recruitment video

Instructiefilm

Aftermovie

Videocontent

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92