Wat is 16:9?

Wat is 16 bij 9 video

16:9 of uitgesproken16 bij 9 is een beeldformaat dat erg vaak gehanteerd wordt en onder meer als standaard geldt voor televisies en de YouTube videospeler.

Met 16:9 wordt bedoeld dat tegenover 16 cm horizontaal, 9 cm verticaal staat. Ratio's 32:18 en 64:36 bijvoorbeeld zijn ook volgens het 16:9 formaat, omdat beide getallen een gemene deler hebben. De bekende tegenhanger van 16:9 is het beeldformaat 9:16 dat dezelfde verhoudingen heeft, maar dan gekanteld (en dus verticaal) staat.

Andere formaten

16:9 is dus de standaard voor onder meer breedbeeldtelevisie, HDtv en de meeste nieuwe beamers. 16:9 is een horizontaal formaat. Je hebt ook zogenaamde verticale formaten, zoals het bovenstaande 9:16. Tot slot is er nog vierkant formaat, dat een verhouding heeft van 1:1.

16:9 of 4:3 gebruiken?

Geef je een presentatie? Hou dan altijd goed rekening met welke televisie of beamer je te maken hebt. Als het beeldscherm afwijkt, is het verstandig over te schakelen naar 4:3. Als je 4:3 gebruik op breedbeeldtelevisie zullen aan de weerszijden zwarte balken verschijnen, zonder dat je presentatie uit zijn verband wordt getrokken.

16:9 gebruiken op een scherm voor 4:3 is niet verstandig: de presentatie zal worden verkleind en van boven en onder van zwarte balken wonden voorzien. Je presentatie zal slechter leesbaar zijn en wellicht verkeerd worden getoond.

Waarom 16:9?

Als je een bedrijfsfilm wilt laten maken, zijn er een aantal voordelen aan het formaat 16:9 verbonden. Dit formaat (met extra ruimte in de breedte) is ideaal voor het tonen van onder meer tijdlijnen, grafieken en tabellen, in combinatie met tekst. Ook kan je je beeld 'splitsen' in segmenten of kolommen. 16:9 ligt dichter bij het natuurlijke menselijke gezichtsveld (van ongeveer 1,75:1 (15,75x9) dan 4:3 (12x9). Je presentaties komen daardoor veel natuurlijker over.

Het ontstaan van 16:9

4:3 was het eerst gebruikte formaat voor film en later voor televisie. De beeldverhouding 16:9 kwam pas in 1980 (door bedenker Dr. Kerns H. Powers) naar de voorgrond met de intrede van high-definition televisie. Hij kwam tot het formaat 16:9 door het gemiddelde te nemen van de twee populairste gangbare beeldformaten in de jaren '80 - 21:9 en 4:3. Apart, niet?

16:9 video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Maak & lanceer!

Maak en lanceer je eerste bedrijfsvideo in 7 simpele stappen.