Wat is vierkante video?

Wat is een vierkante video

Een vierkante video is precies hoe het klinkt: een video met een aspectverhouding van 1:1, waarbij de hoogte en breedte van de video gelijk zijn. Dit formaat is geëvolueerd met de opkomst van sociale mediaplatforms en de behoefte aan een meer uniforme kijkervaring op verschillende apparaten.

Voordelen van een vierkante video op sociale media

Waarom zou je kiezen voor een vierkante video boven andere formaten? Hier zijn een paar redenen:

  • Betere mobiele weergave: Vierkante video's nemen meer ruimte in beslag op verticale feeds, meestal bekeken op smartphones. Dit maakt ze meer in het oog springend en aantrekkelijk, waardoor ze de kijker beter vasthouden.
  • Geen schermrotatie nodig: De kijker hoeft zijn apparaat niet te draaien om de video volledig te bekijken, wat de spontane betrokkenheid verhoogt.
  • Uniformiteit over platforms heen: Vierkante video's werken goed op bijna alle sociale media platforms, waardoor contentmakers dezelfde video op meerdere platforms kunnen delen.

Effectieve toepassingen van vierkante video

Door hun formaat zijn vierkante video's uitermate geschikt voor een aantal specifieke toepassingen in de digitale marketing en content creatie.

Reclamecampagnes: Voor merken die advertenties plaatsen op platforms zoals Facebook of Instagram, kan het gebruik van vierkante video's helpen om meer zichtbaarheid te krijgen binnen de doelmarkt.

Nieuws en korte updates: Nieuwsoutlets gebruiken vaak vierkante video's om nieuwsfragmenten of belangrijke updates te delen, waardoor informatie snel en gemakkelijk toegankelijk is voor gebruikers die door hun feeds scrollen.

Instructievideo's en recepten: Van kookdemo's tot doe-het-zelf projecten, de vierkante video lay-out is perfect voor stapsgewijze instructies die gemakkelijk te volgen zijn zonder het scherm te hoeven aanpassen.

Vierkante video vs. andere formaten

Terwijl vierkante video's hun eigen set voordelen hebben, is het belangrijk om ze te vergelijken met andere populaire formaten, vooral bij het overwegen van de contentstrategie voor verschillende platforms.

Horizontale video's (16:9): Hoewel ze niet zo veel schermruimte innemen op mobiele feeds, blijven horizontale video's de voorkeur voor YouTube, televisie, en vaak ook voor LinkedIn. Ze zijn geschikt voor gedetailleerdere visuals en een meer cinematografische ervaring.

Verticale video's (9:16): Deze zijn geoptimaliseerd voor volledige schermweergave op mobiele apparaten, perfect voor Instagram Stories, Snapchat en IGTV. Ze bieden een meeslepende ervaring en houden de aandacht van de kijker vast, vooral bij lifestyle-content en influencer-marketingcampagnes.

De kracht van vierkante video

Vierkante video's vormen een dynamisch onderdeel van de contentstrategie van elk merk of individu dat actief is op sociale media. Door hun opvallende formaat en compatibiliteit met mobiele apparaten, stimuleren ze betrokkenheid en maken ze content toegankelijker voor het publiek.

Het belangrijkste is dat content creators hun strategie afstemmen op het platform en het beoogde publiek. Een mix van videoformaten, waaronder vierkant, horizontaal en verticaal, zal waarschijnlijk de meest uitgebreide benadering zijn, waardoor je publiek op meerdere platforms en apparaten bereikt wordt. Door te begrijpen wat een vierkante video effectief maakt, kunnen marketeers en content creators de kracht ervan benutten om hun boodschappen te versterken en een breder publiek aan te spreken.

Meer begrippen in deze categorie

Vierkante video laten maken door Pro Motion Film

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92