Wat is een goede Instagram video?
Tegenwoordig heeft dit niet veel meer te maken de lengte of het formaat van de video, maar des te meer met de inhoud.
Zorg ervoor dat je je volgers weet te prikkelen. Geef je volgers wat ze van jou verwachten.
Creëer een herkenbare stijl en wijk hier verder niet meer van af. Sta je bijvoorbeeld bekend als trendy iemand? Kun je goed uitleggen of scherp uit de hoek komen? Laat het zien met de stijl van je Instagram video.
Instagram content wordt qua stijl ook vaak gerelateerd aan uitgesproken kleuren, een foto als deze relateer je daarom al snel aan Instagram:
Waarom moet ik niet alleen foto's maar ook filmpjes delen?
Mensen houden van bewegend beeld. Zo simpel is het eigenlijk.
Als je een Instagram video gaat maken, bijvoorbeeld voor je bedrijf in de vorm van een bedrijfsfilm, moet je er goed op letten dat je filmpjes de nodige dynamiek hebben. Foto's zijn statisch. De foto's die je post verschijnen in de timeline van slechts een gedeelte van je volgers.
Waarom? Omdat Instagram een algoritme hanteert dat bepaalt wat voor wie relevant is.
Instagram Stories en Instagram Feed: wat zijn de verschillen?
Met behulp van Instagram Stories maak je kort contact met je schare volgers door middel van video's en foto's. Foto's blijven slechts 5 seconden zichtbaar en video's maximaal 15 seconden.
Berichten in je Instagram 'Feed' kunnen niet langer zijn dan 120 seconden, maar je kunt ze zo nodig opknippen in kleinere delen en ze als verticale video's plaatsen. Ook kan je er een IGTV-video van maken.
Let er ook op dat je filmpjes bij Instagram Stories na een dag weer verwijderd zijn. De Instagram Feed is feitelijk je profiel: alle foto's en video's die je hierop zet, blijven staan. Ze zullen alleen verwijderd worden als je daar zelf bewust voor kiest.
Waarom InstaFeed gebruiken?
Je gebruikt InstaFeed om mensen lekker te maken voor jouw content: ze over de streep te trekken je te volgen. Je profiel bepaalt je uitstraling.
Deel hier dus alleen video's en foto's van hoge kwaliteit.
Tips voor Instagram videomarketing op InstaFeed
Zorg voor een mooi en degelijk profiel (je InstaFeed). Tip: Zorg bijvoorbeeld voor een leuk patroon: elke zoveelste foto in een reeks in zwart-wit of met een speciaal effect.
Of wissel quotes en foto's om. Foto's op je tijdlijn helpen mensen naar je website te trekken. Ook handig: maak gebruik van links - verwijs bijvoorbeeld naar je biografie of tag verschillende producten.
Tips voor videomarketing op Instagram Stories
Instagram Stories is vooral bedoeld voor snelle video's, die een niet al te hoge kwaliteit hoeven te trekken.
Ze zijn onder meer bedoeld om mensen vluchtig op de hoogte te houden van waar je zoal mee bezig bent en ze op die manier naar je profiel te trekken, van waaruit je ze weer door kunt sturen naar je website.
Laat eens iets informeels op de werkvloer zien, of maak gebruik van een animatie. Nog beter: stel je volgers een vraag of leg ze een poll voor. Je vindt deze opties bij de stickerknop waarmee je - verrassend genoeg - ook stickers toe kunt voegen.
De perfecte Instagram video met een videobewerkingsapp
Instagram video's bewerken kan meestal gratis met een app. Het maken van een vette video is vaak eenvoudiger dan je denkt, je hebt er alleen de juiste hulpmiddelen voor nodig, zoals:
Video bewerken met Quik
Ideaal om enkele foto's achter elkaar te plaatsen en aaneen te 'lassen'. Muziek en korte stukjes tekst voeg je moeiteloos bij.
De Quik app is te gebruiken op Android en iPhone telefoons. De muziek die Quik aanbiedt is volledig rechtenvrij. Je kunt zowel vierkante, horizontale als verticale filmpjes monteren en deze inzetten op zowel je Feed als bij je Stories.
De kracht van Clips
Je kunt Clips gebruiken op iPhones. De app monteert alleen vierkante video's. Hokjesdenken is helaas niet te vermijden.
Ook bij Clips is de muziek rechtenvrij. Het ondertitelen gaat automatisch en dat ook nog eens ontzettend nauwkeurig. Makkelijk te gebruiken voor je InstaFeed.
Doe het met FilmoraGo
Met behulp van deze app voor Android en iPhone kan je shots plakken, inkorten en zelfs roteren. Muziek of voice-over toevoegen is een fluitje van een cent. Voor 2,29 euro haal je het watermerk weg.
Wellicht ook interessant voor je: Hoe kan je in een videobewerkingsapp filmpjes achter elkaar plakken?
De 'hype' in Hyperlapse
Ook deze app is voor iPhone en Android. Hyperlapse zorgt dat je beelden gestabiliseerd worden en speelt de video vervolgens versnelt af. Je maakt een fraaie Hyperlapse van bijvoorbeeld de wolken, een zondondergang of -opgang. Ook ideaal om mensenmassa's mee in beeld te brengen, of bijvoorbeeld als je wilt vastleggen hoe je een kunstwerk maakt.
De 'mojo' van MoJo Edit
De app is in eerste instantie gemaakt voor iPhone, maar zal ook voor Android-modellen te verkrijgen zijn. De app heeft tot doel korte verticale Insta Stories te creëren. Als je alle opties wilt kunnen gebruiken, dan moet je betalen. Maar ook de gratis versie stelt je in staat een Story te maken.
Wie is je publiek?
Wie is je doelgroep? Richt je je vooral op bestaande klanten, of probeer je juist nieuwe klanten te trekken? Met deze vragen moet je rekening houden als je filmpjes gaat maken voor je Feed en Stories. Hou het zakelijk of juist relaxed. Misschien is semi-formeel de gulden middenweg?
Hoe benut je de maximale lengte optimaal?
In je Instagram Stories blijven foto's 7 seconden zichtbaar. Filmpjes duren maximaal 15 seconden.
In de Feed heb je 120 seconden om er iets moois van te maken. Bepaal voor of tijdens het filmen of je het filmpje in je Stories of bij je Feed kwijt wilt. Je pakt de aandacht van kijkers door met een pakkend beeld te beginnen. Kom snel tot de kern: doe dit in de eerste 20 seconden (op Feed). Laat iets aparts zien, iets dat uitdaagt meer te weten te komen. Ook handig: verwijs je kijker door naar je Instagram Feed of naar je website voor meer info.
Het verschil tussen Instagram Stories Video en InstaFeed video
Video's die op je InstaFeed blijven staan, zijn idealiter van hogere kwaliteit en bereiken nieuwe volgers/klanten.
De meeste gebruikers scrollen door de InstaFeed met het geluid uit: hou er rekening mee.
Instagram Stories blijven slechts 24 uur staan en worden meestal met het geluid aan bekeken. Als bedrijf kun je Stories gebruiken voor aankondigingen ("nieuw!"), voor tijdelijke acties of kortingen, voor polls (korte enquêtes) en voor achter de schermen content.
Het juiste formaat hanteren
Instagram is gericht op mobiele apparaten.
Kies niet voor het meest gebruikte 16:9 formaat, maar voor 9:16 bij Stories en 4:5 voor InstaFeed.
Let bij het filmen op dat een deel van het kader wordt weggesneden als je je video gaat plaatsen. Dat geldt ook wanneer je een foto plaatst. Format 4:5 neemt het grootste deel van het beeld in beslag en zou het succesvolst genoemd kunnen worden.
Hoe groter de video op het beeld verschijnt, hoe minder de kijker er omheen kan.
Formats voor InstaFeed
Als bericht kun je zowel horizontaal (16:9), vierkant (1:1) en verticaal (4:5) gebruiken van maximaal 120 seconden.
Formats voor Insta Stories
Je kunt de formats verticaal gebruiken (4:5) of (9:16) en dit maximaal 15 seconden.
Voorbeeld van een Instagram Stories video die we voor een van onze klanten hebben gemaakt:
Formats voor IGTV
IGTV is een video-app waarvan de basisfunctionaliteit ook werkt op de Instagram-app en op de website. Je kunt ermee werken op smartphones van Android en iOS. Je kunt video's maken van maximaal 10 minuten en dat in de formats verticaal (4:5) en horizontaal (16:9).
Deze video's zijn effectief op Instagram
Welke type video's doen het goed, wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:
Slideshow: een video maken van foto's. Dit kan gemakkelijk met behulp van de meeste apps die hierboven besproken zijn. Andere zogenaamde 'Slideshow makers' zijn onder meer: LightMV, PixGram, Fliptastic, VivaVideo, PicPlayPost, Flipagram, DayFrame, Moshow, Movavi en SlidePlus. Al met al zijn slideshows toch een beetje achterhaald.
De 'Boemerang': dit is één van de bekende Instagram 'gifs': je kent ze wel beelden die vooruit gaan en dan weer terug.
Zo voeg je een boemerang effect toe aan je video:
Nieuwsitems: nieuwsorganisaties wereldwijd zijn er bedreven in het vertellen van een verhaal met behulp van video. Hier vind je een goed voorbeeld van de BBC.
Video interviews: ideaal voor bedrijven en instanties die kennis willen delen en expertise uit willen stralen.
Vlogs: neem je volgers mee in jouw leven door in te spelen op een interesse die je met hen deelt.
Tekstvideo's: bewegend beeld met daaroverheen korte stukken tekst. Deel wat je wilt zeggen op in een aantal hapklare brokken.
'Snackable' filmpjes: dit is een overlappende categorie van simpele korte filmpjes, waarvan je er zo tientallen achter elkaar kunt bekijken. Deze films zijn laagdrempelig.
'Behind the scenes': laat zien wat er achter de schermen gebeurt. Bijvoorbeeld hoe je tekentafel eruit zien na het maken van talloze kunstwerken of een studio tijdens video-opnamen.
Voorbeeld van een behind the scenes clip van onszelf op Instagram:
Een filmpje met foto's
Je kan heel eenvoudig een filmpje van losse foto's maken. Dit kan via verschillende videobewerkingsapps, maar ook via Google Photo op Android en tablet.
Waar let je op bij het uploaden van je Instagram video?
Plaats video's in de tijdlijn (je Feed), in de Story of op InstagramTV (IGTV). Zorg voor een pakkende omschrijving en voeg ook weer hashtags toe om gevonden te worden. Met behulp van ondertiteling maak je je video inspirerend en ook toegankelijk wanneer het geluid uit staat.
Belangrijkste punten om te onthouden
- Maak met behulp van apps eenvoudig (gratis) Instagram video's
- Instagram Feed: filmpjes van maximaal 120 seconden, in format 1:1, 16:9 en 4:5.
- Instagram Stories: maximaal 15 seconden, format 4:5.
- Verschillende types video's die goed scoren, zoals 'snackables' en 'behind the scenes'.
- Gebruik hashtags om klanten/volgers te vinden en korte, uitnodigende filmpjes, polls en vragen via Stories om ze aan je te binden.
Een professioneel bedrijf inhuren
Plaats je Instagram video's gewoon voor de lol? Experimenteer dan maar raak.
Ben je op zoek naar een zakelijke invulling van je Instagram account? Overweeg dan eens dit uit te besteden aan een videomarketing professional voor effectieve video's, met optimaal bereik van je doelgroep.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.