YouTube video-advertenties inzetten: tips, kosten en mogelijkheden

Wat is YouTube?

Huh? Weet je niet wat YouTube is? Dan heb je de afgelopen 15 jaar onder een steen geleefd! ;-)

YouTube is niet zomaar een platform, maar een platform dat door ongeveer 1,3 miljard mensen wereldwijd wordt gebruikt.

Per dag zijn er gemiddeld 30 miljoen bezoekers. Een mobiele bezoeker brengt gemiddeld 40 minuten door op YouTube - dat aantal blijft nog steeds groeien.

Elke minuut wordt er maar liefst meer dan 200(!) uur aan film op YouTube geüpload.

Waarom adverteren bij YouTube?

Je wilt een promotiefilm laten maken, maar weet nog niet waar je precies wilt promoten?
YouTube heeft een enorm groot bereik. Daar komt bovenop dat de frequentie van het gebruik relatief intensief is.

Voor organisaties is YouTube dus een bijzonder aantrekkelijke keuze om je video's te verspreiden. Adverteren op YouTube zal je helpen bij het behalen van je doelen.

YouTube is het ideale middel om je eigen beeldtaal te creëeren en aan de man te brengen.

  • Gratis cursus YouTube

    Cursus Geld Verdienen Met YouTube

    In de het gratis e-book Geld verdienen met YouTube ontdek je hoe je zelf onweerstaanbare YouTube-video’s maakt. Download de startersgids hier.

Wat voor type YouTube video-advertenties zijn er?

Op YouTube zijn er reclames die aan het begin van een video worden afgespeeld (de pre-roll), reclames die ergens halverwege worden afgespeeld (de mid-roll) en video's die aan het einde van een video worden afgespeeld (post-roll).

Je zult als kijker gemerkt hebben dat er video's zijn die je na een paar seconden weg kunt klikken en dat er video's zijn waarbij dit niet mogelijk is.

Reclames die voor, tijdens en na de hoofdvideo afspelen worden In Stream video's genoemd.

In het screenshot hieronder zie je een voorbeeld van een pre roll advertentie, die dus afspeelt voordat de daadwerkelijke video begint.

Interessant: mijn zoekterm op YouTube was "Adobe Premiere" (videomontagesoftware) en ik krijg een advertentie te zien van Envato Elements: een bedrijf die plugins verkoopt voor Adobe Premiere. Hier zie je al de kracht van YouTube video advertising: je kunt de advertenties targetten op specifieke zoekopdrachten.

Voorbeeld pre roll ad
Pre roll advertentie in YouTube

Wegklikvideo

In deze afbeelding zie je in de video een button staan met de tekst "Advertentie overslaan".

Wist je dat…

Als consumenten een video wegklikken, dit jou als aanbieder niet in rekening wordt gebracht? Het wordt pas in rekening gebracht als de video langer wordt afgespeeld.

Je ondervindt dus niet direct nadeel als jouw video wordt weg geklikt. Het bespaart zelfs geld, omdat je alleen betaald voor mensen die (in theorie) geïnteresseerd zijn in jouw product.

Discovery ads

Dit type advertentie vind je in de zijbalk te midden van 'gerelateerde video's. Ook vind je ze in de zoekresultaten, wanneer er een zoekopdracht wordt opgegeven bij YouTube en op de startpagina van YouTube.

Discovery ads werken net als In Stream advertenties ook op apps en de website van alle partners van YouTube. Dus ook daar kan je advertentie worden bekeken.

Bumperadvertenties

Bumperadvertenties werken op dezelfde manier als de In Stream ads van YouTube: ze worden in de video afgespeeld (voor, midden of na), maar duren slechts zes seconden en zijn niet weg te klikken.

Advertentie mogelijkheden
Welke advertentie vorm kies je?

YouTube In Stream gebruiken

In de praktijk is het adverteren met In Stream het populairst op YouTube. De belangrijkste kenmerken van deze video's zijn dat ze kunnen worden overgeslagen na 5 seconden, dat de aanbieder betaalt op basis van kijkcijfer (Cost Per View), dat je pas betaalt als er minstens 30 seconden van de video is bekeken of als een video (korter dan 30 seconden) in zijn geheel is bekeken.

Waarom is In Stream zo populair?

De populariteit van In Stream laat zich raden: als aanbieder loop je er weinig risico mee. Als je video niet in de smaak valt en deze keer op keer wordt weg geklikt, maak je ook geen kosten.

Tegelijkertijd is het zo dat wanneer je wel kosten maakt, je ook zeker weet dat dit geld wordt besteed aan iemand die geïnteresseerd is in je product (dus een potentiële klant).

De YouTube Discovery ads

De Discovery ads van YouTube zijn te vinden in de zoekresultaten, wanneer een YouTube video wordt afgespeeld en op de YouTube homepage.

De belangrijkste kenmerken van deze vorm van YouTube ads zijn dat je wederom betaalt per klik, dat er wordt getarget op basis van het opgegeven zoekwoord van de kijker en dat er doorgaans minder weergaven zijn dan bij In Stream.

Gebruik YouTube Bumper ads

De YouTube Bumper ads hebben het meeste weg van In Stream commercials. De Bumper ads zijn korte reclames van maximaal 6 seconden. Je kunt ze als kijker niet overslaan.

Het idee is dat je als aanbieder een makkelijk te onthouden boodschap verzendt. Je betaalt per 1000 zendingen.

YouTube Video Builder gebruiken

YouTube Video Builder is een nieuw middel dat je helpt bij het maken van creatieve advertenties voor YouTube.

Je kunt video's, foto's en tekst personaliseren op basis van je persoonlijke marketingdoeleinden.

Daarnaast is dit type commercial te integreren in Ads van Google.

Je kunt de prestaties van je commercials inzien via YouTube-statistieken. Deze statistieken geven inzicht in het kijkgedrag en de interesses van je publiek. Je kunt zelfs zien tot hoever je advertenties worden bekeken, wat je in staat stelt je strategie aan te passen op te verfijnen.

De officiële uitlegvideo over YouTube Video Builder:

Wat kost een YouTube video-campagne?

De meeste bedrijven die bij YouTube adverteren doen dit met een budget van minstens 10 euro per dag voor een (lokale) campagne. Er zijn middelen om kosten te drukken, onder meer met behulp van In Stream, waarbij je alleen betaalt als je video in zijn geheel wordt afgekeken.

Gebruik kaarten en YouTube eindschermen

YouTube Kaarten hebben tot doel de functies van een product of service in een video onder de aandacht te brengen. Als extra handigheidje kun je andere video's of gehele afspeellijsten promoten om meer betrokkenheid bij je kanaal te genereren. Eindschermen helpen ook met de betrokkenheid.

Let wel op: er zijn voorwaarden aan het gebruik van deze middelen verbonden.

Targetingmethodes voor videocampagnes

YouTube en de Google-videopartners stellen je in staat te adverteren op doorslaggevende momenten.

Met een breed scala targetingmethodes kun je mensen met bepaalde interesses en zelfs hele demografische groepen bereiken. Er is een aantal middelen beschikbaar voor Google om specifiek te targeten op doelgroep. Je kunt onder meer specifiek targeten op basis van:

  • Demografische groep: geslacht, leeftijd, zelfs gezinsinkomen of ouderlijke status.
  • Interesses: denk aan affiniteitsdoelgroepen. Dit zijn mensen die al eerder sterke interesse hebben getoond in het voor jou relevante onderwerp. YouTube stelt ook middelen tot de beschikking om de affiniteitsdoelgroepen nog specifieker te bepalen.
  • Levensgebeurtenissen: dit betreft mijlpalen in het leven, denk onder meer aan een verhuizing, gaan trouwen of afstuderen.
  • Zogenaamde 'In-market-doelgroepen': dit zijn mensen die al actief bezig zijn met het doen van onderzoek naar een voor jou relevant product en die overwegen om het product of te service aan te schaffen die jij aanbiedt.
  • Video re-marketing: kijker bereiken op basis van eerdere interacties met je video's, je YouTube-kanaal of je TrueView-advertenties. Is je Google account al gekoppeld aan je account van Google Ads? Dan worden er automatisch aangepaste lijsten voor je gemaakt.
  • App- en website-remarketing: je advertenties komen terecht bij mensen die al eerder een bezoek hebben gebracht aan je mobiele app of website.
  • Klantenmatch: maak gebruik van offline en online gegevens van klanten om hen te bereiken en je opnieuw tot hen te richten via YouTube en de videopartners van Google.
  • Soortgelijke doelgroepen: met behulp van deze targetingfunctie kun je je het bereik van je best presterende doelgroepen uitbreiden door nieuwe gebruikers te targeten. Je doet dit op basis van gegevenslijsten die je hebt verzameld van bestaande klanten.
YouTube advertentie maken

Tips voor het maken van een video advertentie

Dus je wilt een YouTube video advertentie maken? Een verstandige keuze. Maar hoe pak je dit precies aan?

Je begint met het maken van een concept: wat voor videoadvertentie wil je precies maken?

Welke boodschap wil je op de kijker overbrengen en welke emotie wil je oproepen? Als je begint met videomarketing kun je het beste één van de onderstaande opties kiezen:

  • Product- of servicepresentatie: beschrijf de kenmerken en voordelen van je product of service.
  • Bedrijfsoverzicht: je kunt ook specifiek focussen op wat je bedrijf verkoopt, maakt en hoe het te werk gaat. Laat zien wat je onderscheidt van concurrenten en hoe je te vinden bent.

Het maken van een storyboard

Heb je al een idee voor een promotievideo? Dan is de volgende stap het bepalen hoe je je verhaal wilt gaan vertellen. Wat wil je zeggen? Welke shots wil je hiervoor gebruiken? Wie of wat is er in de video te zien? En wat heb je allemaal nodig om het filmen van je ideale video te realiseren?

Het schrijven van een script

Meteen voor de camera gaan staan en beginnen met praten? Heel verleidelijk, maar doe het niet! Zelfs al heb je een uniek improvisatietalent, het kan nooit kwaad je boodschap eerst uit te schrijven.

Belangrijke tip: laat je script door iemand anders lezen. Twee paar ogen zien meer dan één.

Een aantal focuspunten

Voor het schieten van een succesvolle marketingvideo moet je op een aantal dingen letten:

  • Noem je bedrijfsnaam al in de eerste 5 seconden van de video. Waarom? Dat geeft richting en zorgt ervoor dat de bedrijfsnaam in het geheugen van de kijker wordt gegrift.
  • Casting: wie ga je inzetten om jouw videoboodschap tot leven te wekken? Wil je je bedrijf introduceren? Speel dan bijvoorbeeld zelf de hoofdrol. Zo kan je potentiële klanten meteen laten zien dat je te vertrouwen bent en het geeft je bedrijf een gezicht.
  • Locatie: kies een authentieke filmlocatie, bijvoorbeeld in of rond je bedrijf. Het is ideaal als de locatie voldoende diepte heeft. Ga niet filmen met een lege muur als achtergrond!
  • Compositie: hou de 'regel van derden' in acht. Door middel van het in drieën delen van shots zorg je voor evenwicht en kalmte. Je film zal op die manier evenwichtig en aantrekkelijk zijn.
  • Gebruik vele shots: film uit verschillende hoeken en maak ook close-ups. Je hoeft natuurlijk niet alles te gebruiken, maar veel shots betekent veel speelruimte bij het monteren.

Je video monteren

Selecteer de shots die je wilt gebruiken en archiveer de overige shots. Maak je gebruik van een voice-over? Upload en integreer het audiobestand dan in het bewerkingsprogramma. Om je video 'smooth' te maken, kun je titels toevoegen (denk aan je bedrijfsnaam). Maak gebruik van overlays, die een call-to-action bevatten, zodat klanten gelijk weten wat ze moeten doen.

Tips bij het maken van videomarketingcampagne

Je kunt een effectieve videocampagne opzetten aan de hand van vijf éénvoudige stappen. Het gebruik van video op YouTube hoeft niet moeilijk te zijn. Zeker niet met de tips die we je geven:

Het selecteren van je video

Voor je op YouTube kunt adverteren, moet je de video eerst uploaden naar je YouTube kanaal.

Is de video geüpload? Plak dan de URL van de video in het aangegeven vak.

Let op: om op YouTube te adverteren, heb je dus een account nodig. Je kunt er zo nodig eerst één aanmaken.

Je videoadvertentie maken

Kies een tekst die aangeeft wie je bent en wat je kunt bieden. Trek de aandacht van potentiële klanten met behulp van een kop en licht je product of service uit.

Je kunt de beschrijvingstekst gebruiken voor een uiteenzetting.

Je wordt nu ook gevraagd een miniatuurafbeelding (thumbnail) te kiezen voor je videoadvertentie. Dit is het eerste wat een YouTube-gebruiker te zien krijgt als deze op je advertentie klikt. Gebruik een afbeelding die goed aansluit bij je content en bedrijf. Zorg ook dat deze aansluit bij wat er in de tekst staat.

De doorverwijzing

Geef nu goed aan waar mensen naartoe worden verwezen als ze op een advertentie hebben geklikt.

Wil je mensen doorverbinden naar bijvoorbeeld je website of je YouTube-kanaal? Geef het aan.

Op je YouTube-kanaal kan je mensen warm maken aan de hand van nog meer video's. Je website geeft specifiek informatie over wat je te bieden hebt. Hier stel je mensen vaak ook in de gelegenheid een aankoop te doen of zich te abonneren op een nieuwsbrief.

Een online videomarketingbudget instellen

Je hebt zelf de controle over hoeveel geld je uitgeeft voor je videoadvertentiecampagne. Je kunt op YouTube namelijk een dagbudget instellen en je campagnes wanneer je maar wilt wijzigen en zelfs onderbreken. YouTube geeft je relatief veel vrijheid: maak daar optimaal gebruik van.

Je doelgroep kiezen

Maak gebruik van één of meerdere van de bovenstaande 'targeting' strategieën om het optimale uit je budget te halen.

Heb je een goed beeld gekregen van waar je potentiële klanten kunt vinden? Kies nu de locaties (landen, regio's, plaatsen) waar je je advertenties weergegeven wilt hebben. Kies tussen Discovery ads of In Stream video's om je bedrijf te promoten.

Aan de slag gaan

Je bent klaar voor het maken van je (eerste) videocampagne! Hou in het achterhoofd dat je precies kunt ziet wat werkt en wat niet. Je hebt altijd de kans resultaten te controleren en te optimaliseren.

Video advertentie laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92