Wat is cameravoering?

De cameraman combineert vijf variabelen om het beeld te kunnen manipuleren: het kader van het beeld, het standpunt van de camera, de camerabeweging, de scherptediepte en de nabewerking. Deze vijf elementen vormen samen de cameravoering.

Cameravoering in de praktijk

Ga je een cameraman inhuren? Dan zal deze uitgebreid met je bespreken hoe hij datgeen wat je gefilmd wil hebben in beeld zal brengen. Met behulp van de vijf begrippen hierboven kan hij een optimaal beeld creëren. Wat je in beeld brengt en wat niet is per geval anders. Het is ook afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld de drukte in een straat of het weer.

Het gebruik van kader

Het kader maakt onderscheid tussen on-screen space en off-screen space. Je kunt immers slechts een deel van de werkelijkheid op film vastleggen. Wat je vastlegt, heeft te maken met wat je wilt filmen, maar artistieke keuzes spelen ook een belangrijke rol.

Het camerastandpunt

Hiermee wordt de plaats van de camera en de hoek ten aanzien van het gefilmde object of subject bedoeld. Het standpunt kan hoog of laag zijn, wat de lijn van de horizon doet stijgen of dalen. Indien het onderwerp van je film mensen zijn, is het standpunt vaak op ooghoogte.

De camerabeweging

Hoe je je camera beweegt, heeft er alles mee te maken met wat je in beeld wil brengen. Wil je bijvoorbeeld een panorama van een landschap maken, dan kan je de camera 360 graden rond laten gaan. Indien je de camera een persoon op de voet wilt laten volgen, kan je de cameraman een handcamera geven, waarmee hij in het voetspoor van de gefilmde figuur kan volgen.

Scherptediepte toepassen

Met scherptediepte kan een cameraman 'spelen' met welke delen van het beeld hij scherp in beeld brengt en welke niet. Het heeft soms een esthetische meerwaarde om bepaalde delen wazig te laten, terwijl scherpe zaken tegelijkertijd meer in het oog springen en de aandacht trekken.

Nabewerking van de film

Dit heeft alles met het monteren van losse shots en verschillende scènes te maken. Nabewerking doe je met behulp van een videobewerkingsapp of -programma.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!