Wat is cameravoering?

De cameraman combineert vijf variabelen om het beeld te kunnen manipuleren: het kader van het beeld, het standpunt van de camera, de camerabeweging, de scherptediepte en de nabewerking. Deze vijf elementen vormen samen de cameravoering.

Cameravoering in de praktijk

Ga je een cameraman inhuren? Dan zal deze uitgebreid met je bespreken hoe hij datgeen wat je gefilmd wil hebben in beeld zal brengen. Met behulp van de vijf begrippen hierboven kan hij een optimaal beeld creëren. Wat je in beeld brengt en wat niet is per geval anders. Het is ook afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld de drukte in een straat of het weer.

Het gebruik van kader

Het kader maakt onderscheid tussen on-screen space en off-screen space. Je kunt immers slechts een deel van de werkelijkheid op film vastleggen. Wat je vastlegt, heeft te maken met wat je wilt filmen, maar artistieke keuzes spelen ook een belangrijke rol.

Het camerastandpunt

Hiermee wordt de plaats van de camera en de hoek ten aanzien van het gefilmde object of subject bedoeld. Het standpunt kan hoog of laag zijn, wat de lijn van de horizon doet stijgen of dalen. Indien het onderwerp van je film mensen zijn, is het standpunt vaak op ooghoogte.

De camerabeweging

Hoe je je camera beweegt, heeft er alles mee te maken met wat je in beeld wil brengen. Wil je bijvoorbeeld een panorama van een landschap maken, dan kan je de camera 360 graden rond laten gaan. Indien je de camera een persoon op de voet wilt laten volgen, kan je de cameraman een handcamera geven, waarmee hij in het voetspoor van de gefilmde figuur kan volgen.

Scherptediepte toepassen

Met scherptediepte kan een cameraman 'spelen' met welke delen van het beeld hij scherp in beeld brengt en welke niet. Het heeft soms een esthetische meerwaarde om bepaalde delen wazig te laten, terwijl scherpe zaken tegelijkertijd meer in het oog springen en de aandacht trekken.

Nabewerking van de film

Dit heeft alles met het monteren van losse shots en verschillende scènes te maken. Nabewerking doe je met behulp van een videobewerkingsapp of -programma.

Meer begrippen in deze categorie

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%