Wat is zenderen?

Zendertje bevestigen

Met zenderen wordt het plaatsen van een dasspeld microfoon op iemands kleding bedoeld. Dit komt vaak voor bij videoproducties zoals interviews of reportages.

Een dasspeldmicrofoon is een klein draadloos microfoontje dat een zender en ontvanger heeft. Daarom noemen we dit ook wel een 'zendertje'. Het microfoontje is aangesloten op een klein zenderkastje dat meestal in iemands jasje of broekzak wordt weggestopt. Het ontvangende kastje is bevestigd aan de camera.

Met zenderen verbeter je aanzienlijk de kwaliteit van het geluid in videoproducties. Vooral in omgevingen met veel achtergrondgeluid of wanneer het belangrijk is dat de woorden van de spreker duidelijk worden vastgelegd, is deze techniek cruciaal.

Waarom kiezen voor zenderen in je videoproductie?

Zenderen biedt een oplossing voor veelvoorkomende problemen bij het opnemen van geluid in dynamische omgevingen. Waar traditionele microfoons beperkt zijn door kabels en afstand, zorgt een dasspeldmicrofoon voor ongeëvenaarde flexibiliteit. Hier zijn enkele redenen waarom zenderen de kwaliteit van je audioproducties naar een hoger niveau tilt:

  • Mobiliteit: De spreker kan zich vrij bewegen zonder hinder van kabels. Dit is essentieel bij live-evenementen, presentaties of actieve scènes waarbij beweging een rol speelt.
  • Geluidskwaliteit: Achtergrondgeluiden worden geminimaliseerd. De microfoon is dicht bij de mond geplaatst, waardoor de stem duidelijker wordt opgevangen dan omgevingsgeluiden.
  • Professionaliteit: Gebruik van een dasspeldmicrofoon is minder opvallend en zorgt voor een nettere, meer gestroomlijnde presentatie of performance.

Toepassingen van zenderen

Zenderen wordt niet alleen gebruikt in interviews of nieuwsreportages. Ook in televisieshows, tijdens theaterproducties, conferenties, en zelfs in filmproducties wordt vaak van deze technologie gebruikgemaakt. Het zorgt voor een directe audioverbinding met de spreker, waardoor de kans op technische problemen of interferentie met het geluid afneemt.

Hoe ga je te werk?

Het correct plaatsen van de dasspeldmicrofoon is essentieel voor goede geluidskwaliteit. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

  • Positie van de microfoon: Plaats de microfoon ongeveer 15-20 cm onder de kin van de persoon. Vermijd plekken waar de stof kan ruisen.
  • Test de audio: Voer altijd een geluidstest uit voordat je gaat opnemen. Dit helpt om een eventuele ruis of andere problemen te identificeren.
  • Batterijen controleren: Zorg ervoor dat het zenderkastje volledig is opgeladen of voorzie verse batterijen. Niets is zo vervelend als een opname moeten staken vanwege lege batterijen.
  • Draadloze frequenties: Controleer of de gebruikte frequenties beschikbaar zijn op de locatie om interferentie met andere draadloze apparaten te voorkomen.

Door deze aanwijzingen te volgen, zorg je voor een soepele productie en voorkom je technische complicaties die je project kunnen hinderen.

Conclusie

Zenderen is veel meer dan alleen het vastmaken van een microfoon aan iemands kleding. Het is een technische vaardigheid die, mits correct toegepast, de productiewaarde van je project aanzienlijk kan verhogen. Met helder, ongestoord geluid kan je productie zich meten met professionele uitzendingen en bied je je publiek de kwaliteit die het verdient.

TIP: Voor goede ontvangst is het belangrijk dat de zender en ontvanger op hetzelfde frequentiekanaal staan ingesteld. Controleer ook of er op locatie geen andere apparaten staan ingesteld op dit kanaal. Zo hebben wij bij Pro Motion Film tijdens opnames in Thialf Heerenveen een keer meegemaakt dat een interview opeens op de intercom te horen was over de hele schaatsbaan. Dat wil je voorkomen.

TIP 2: Ga jij iemand zenderen of wordt je gezenderd? Vergeet dan niet de zender na de opnames gelijk af te doen. Het levert soms ongemakkelijke situaties op als degene die is gezenderd tussendoor even naar de wc moet of in een andere ruimte aan collega's zijn ongezouten mening geeft over de filmploeg.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92