Wat is non-fictie?

Een ander woord voor non-fictie is documentaire

Non-fictie wordt in de context van film gebruikt om mediaproducties aan te duiden die betrekking hebben tot de realiteit. Soms bestaat zo'n mediaproductie alsnog uit geënsceneerde opnames, waardoor de grens tussen fictie en non-fictie vervaagt.

Non-fictie is een genre en omvat een breed scala aan media, waaronder boeken, films, documentaires, reportages, essays en meer. De kern van non-fictie is de bedoeling om een waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid te presenteren, ongeacht het medium.

Verschillende vormen van non-fictie

Non-fictie kent vele verschijningsvormen, elk met zijn unieke benadering van het vastleggen van de werkelijkheid. Enkele voorbeelden zijn:

 • Documentaires en reportages: Zoals eerder vermeld, zijn deze gericht op het onderzoeken van echte gebeurtenissen, vaak met een bepaald thema of onderwerp, en leggen ze deze vast op film of video.
 • Autobiografieën en memoires: Deze schriftelijke werken bieden een persoonlijk perspectief op echte gebeurtenissen, vaak verteld door degenen die ze hebben meegemaakt.
 • Wetenschappelijke en educatieve teksten: Van schoolboeken tot onderzoekspublicaties, deze werken streven naar het onderwijzen en informeren op basis van feiten en gegevens.
 • Reisverhalen: Deze verhalen beschrijven de ervaringen van de auteur tijdens zijn reizen, met een focus op de realiteit van plaatsen, culturen en gebeurtenissen.

De waarde van non-fictie

Non-fictie speelt een cruciale rol in onze samenleving door meerdere redenen:

 • Educatie: Non-fictie is een essentiële bron van kennis, die ons in staat stelt te leren over een breed scala aan onderwerpen, van geschiedenis tot wetenschap, en van individuele ervaringen tot wereldgebeurtenissen.
 • Bewustwording: Documentaires en andere vormen van non-fictie kunnen licht werpen op belangrijke kwesties, waardoor bewustzijn en soms zelfs maatschappelijke verandering wordt aangewakkerd.
 • Verbinding met het verleden: Autobiografieën en historische non-fictie creëren een brug tussen het heden en het verleden, waardoor lezers en kijkers zich kunnen verbinden met ervaringen buiten hun eigen leven.

Non-fictie en de grens met fictie

De lijn lijn tussen fictie en non-fictie kan soms wazig zijn. Dit gebeurt vooral wanneer creatieve elementen worden geïntroduceerd in non-fictie om een verhaal boeiender of begrijpelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn het reconstrueren van gebeurtenissen voor een documentaire of het gebruik van samengestelde personages in een waargebeurd verhaal.

Deze praktijken roepen belangrijke ethische vragen op over waarheid en nauwkeurigheid in non-fictie. Het is essentieel dat makers van non-fictie zich bewust zijn van deze verantwoordelijkheid en transparant zijn over eventuele creatieve vrijheden die ze nemen.

De impact van non-fictie

Non-fictie is een krachtig medium dat ons helpt de wereld om ons heen te begrijpen, empathie te ontwikkelen en geïnformeerd te blijven over complexe kwesties. Van de pagina's van een meeslepende autobiografie tot de aangrijpende beelden van een documentaire, non-fictie biedt ons een venster op de veelzijdige realiteit van het menselijk bestaan. Door het belang van nauwkeurigheid en integriteit te erkennen, blijft non-fictie een essentiële pijler van onze culturele en intellectuele consumptie, die ons uitdaagt en ons wereldbeeld verbreedt.

Meer videoproductie begrippen:

Teaser

Video impressie

Video snippet

Showreel video

Horizontale video

Verticale video

Cinemascope

Videoboodschap

Documentaire

Campagne video

Videocampagne

Klant testimonial

Vacature video

Onboarding video

Wervingsvideo

How to video

Gepersonaliseerde video

Long form video content

Non-fictie video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Non-fictie videocontent laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%